Nouăzeci de porci au fost sacrificați joi noapte după ce un focar de pestă porcină africană a fost confirmat în localitatea Puiești, din județulBuzău unde patru porci dintr-o micro fermă au murit, potrivit Mediafax.

Purtătorulde cuvânt al Prefecturii Buzău, Gabriel Cozma, a declarat,pentru Mediafax, că joi noapte Direcția Sanitar Veterinară Buzău a primit confirmarea prezenței virusului pestei porcine africane în probe recoltate joi de la patru porci care au murit într-o microfermă din localitatea Puiești.

“DSVSA a primit de la IDSA confirmarea telefonică a prezenței PPA în probele recoltate de la unul dintre porcii morți la Puiești. Ca urmare, mâine (vineri n.r.) la ora 9.00 au fost convocate Centrul Local de Combatere a Bolilor și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, pentru adoptarea tuturor măsurilor necesare. Între timp, au fost luate măsuri de dezinfecție completă a exploatației afectate și zonei adiacente, izolarea perimetrului, avertizarea locuitorilor, interzicerea transportului de carne sau semipreparate din carne în zonă”, a declarat Cozma.

Mediciisanitar veterinari au dispus sacrificarea a 90 de porci din exploatația respectivă.

“ConformDSVSA, acestea sunt măsurile imediat necesare pentru protejarea efectivelor deporci din zonă și limitarea pagubelor”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău.

Patru porci dintr-o microfermă care funcționează în sediul unui fost CAP, au murit.

La rândul său, prefectul județului Buzău, Carmen Ichim, a spus că este posibil ca virsul să fi ajuns în exploatație adus de mai mulți lucrători care sunt din Brăila.

Alte două focare de pestă porcină africană au fost confirmate, duminică, în judeţul Buzău, în două din localităţile Lunca şi Pănătău, din comunele Pătârlagele şi Pănătău.