Ministrul de externe Teodor Meleșcanu a reacționat joi față de acuzațiile comisarului european Günther Oettinger potrivit cărora România, alături de Polonia, Ungaria și Italia vor să slăbească Uniunea Europeană, transmițând că astfel de afirmații nu au acoperire în realitate. Meleșcanu a adăugat că România rămâne unul dintre cele mai pro-europene state membre, fiind pregătită să asigure președinția Consiliului UE.

Teodor MelescanuFoto: Agerpres

”România a fost și rămâne unul dintre cele mai pro-europene state din Uniunea Europeană, integrarea europeană și euro-atlantică fiind un proiect de țară sprijinit de toate forțele politice și de întreaga societate românească. În cei mai bine de 10 ani care au trecut de la aderarea la Uniunea Europeană, România a dovedit entuziasm și un sprijin continuu și neechivoc pentru o Uniune puternică, stabilă și prosperă. Asigurăm partenerii noștri europeni că această poziție a României nu s-a schimbat și că suntem pregătiți pentru a prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene ferm conștienți de responsabilitatea pe care o avem și dornici să demonstrăm că Europa poate fi și mai puternică decât este astăzi”, a transmis ministrul de externe, pe Facebook.

Meleșcanu mai spune că regretă afrimațiile comisarului european Günther Oettinger potrivit cărora România se află printre statele care subminează Uniunea Europeană din interior.

”Ne exprimăm regretul că un membru al executivului european cu atâta experiență, precum domnul Günther Oettinger, face declarații fără o acoperire bazată pe realitate. Îi reamintim domnului Oettinger că nu este normal ca un comisar european să acuze state membre ale UE fără o documentare prealabilă serioasă. Afirmațiile publice făcute de domnul comisar Oettinger promovează linii de discurs care contravin atitudinii constructive și echilibrate pe care ar trebui să o aibă un comisar european în raport cu un stat membru cu drepturi depline. Dincolo de opiniile lipsite de o perspectivă de ansamblu, istorică, ale unui funcționar european, România rămâne atașată valorilor și dezvoltării organizației în care este membru cu drepturi depline și egale”, mai spune Teodor Meleșcanu.

Comisarul european pentru Buget, Günther Oettinger, a afirmat săptămâna aceasta că proiectul UE este în "pericol de moarte", adăugând că "unii din interiorul Europei vor să slăbească sau să distrugă" proiectul, oficialul menționând în acest sens "România, Polonia, Ungaria și Guvernul Italiei", potrivit Politico.eu.

"Din punctul meu de vedere, proiectul este în pericol de moarte", a declarat oficialul.

"Unii din Europa vor să o slăbească sau să o distrugă - Polonia, Ungaria, România, Guvernul Italiei", a continuat Oettinger.

Oficialul european a mai declarat la un eveniment organizat marți de o asociație germană că, de asemenea, UE mai este în pericol din cauza autocraților care provoacă războaie comerciale și comit agresiuni, menționând președintele rus Vladimir Putin, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan și "chinezul viclean".

Oettinger a adăugat că Guvernul din propria sa țară, Germania, nu afișează suficient entuziasm pentru UE, în mod special în ceea ce privește bugetul.