Președintele Klaus Iohannis a condamnat „ferm” adoptarea proiectului rectificării bugetare fără avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, caracterizând abordarea Guvernului Dăncilă drept „inadmisibilă”, în condițiile în care, spune șeful statului, avizul CSAT este obligatoriu atunci când sunt afectate bugetele instituțiilor din domeniul securității naționale. Iohannis cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională a României în legătură cu OUG privind rectificarea.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

„Ignorând cu bună știință necesitatea avizului CSAT, Guvernul se situează de unul singur în afara cadrului legal în vigoare. Demersul inexplicabil de a continua cu adoptarea rectificării bugetare în aceste condiții demonstrează lipsa evidentă a dorinței de dialog a Guvernului în interesul cetățenilor. Este o nouă acțiune care arată agenda paralelă pe care Guvernul Dăncilă o are cu agenda reală a românilor și o încercare de a abate atenția opiniei publice de la problemele grave la care Guvernul nu este capabil să găsească soluții. Pesta porcină africană este cel mai elocvent exemplu de criză generată de lipsa măsurilor pe care Executivul avea datoria să le adopte, astfel încât să fie stopată răspândirea virusului și să fie evitate pagubele imense pe care în prezent vedem că le suportă crescătorii de porcine și populația”, a afirmat Iohannis, într-un comunicat publicat imediat după anunțul aprobării rectificării bugetului fără avizul CSAT.

Potrivit președintelui, „lipsa de viziune și de responsabilitate, cât și modul dezastruos în care a fost gestionată activitatea guvernamentală fac previzibilă intrarea României în dificultăți majore”. „Responsabili pentru situația complicată în care este împinsă țara noastră sunt atât membrii foarte slab pregătiți ai Guvernului, cât și partidele politice care susțin în continuare cel mai incompetent guvern din ultimii 30 de ani”, acuză Klaus Iohannis.

Președintele spune că rectificarea bugetară este „necesară„ iar ședința CSAT care a avut loc marți „s-ar fi putut încheia cu un aviz negativ” însă a considerat că „singura cale de a ieși din acest impas, în beneficiul României, este dialogul instituțional”.

„Acestei invitații la colaborare loială în interesul public, Guvernul îi răspunde prin obtuzitate politică, preferând să întrețină un conflict, care îi afectează direct pe cetățeni”, spune Iohannis, care arată că „nu este prima dată când Guvernul și Prim-ministrul refuză dialogul instituțional cu Președintele României, preferând ca, în locul atribuțiilor constituționale și al cooperării loiale, să pună indicațiile primite de la conducerea de partid”.

În opinia sa, prin adoptarea rectificării bugetare în absența avizului CSAT, fie el pozitiv sau negativ, „Guvernul forțează limitele Constituției”. „Acest demers reprezintă o deraiere gravă de la principiul colaborării loiale pe care ar trebui să se întemeieze funcționarea democratică și eficientă a instituțiilor statului român”, continuă Klaus Iohannis.

Potrivit președintelui, decizia premierului de a refuza dialogul instituțional pe o problemă urgentă și de importanță deosebită conduce astfel la un blocaj instituțional iar „un asemenea comportament nu poate rămâne nesancționat”.

„Ca atare, în vederea realizării rolului constituțional de a veghea la buna funcționare a autorităților publice, Președintele României va uza de toate prerogativele pe care Legea fundamentală i le conferă.

În acest sens, Președintele României solicită public Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională pentru a verifica în ce măsură Ordonanța de urgență de rectificare a bugetului de stat pe anul 2018 îndeplinește exigențele constituționale de adoptare”, mai arată Iohannis.