Parchetul General a deschis un dosar penal privind epidemia de pestă porcină, urmând ca procurorii să înceapă urmărirea penală in rem pentru săvârșirea infracțiunilor de răspândirea bolilor la animale sau plante și neglijență în serviciu.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Lucrarea a fost înregistrată la Secția de urmărire penală și criminalistică la data de 03.09.2018, ca urmare a sesizării din oficiu și a formulării unui denunț”, arată un comunicat al Ministerului Public, care spune că va informa opinia publică pe măsura derulării cercetărilor.

Președintele Klaus Iohannis acuză Guvernul de incompetență și lipsă de responsabilitate în gestionarea crizei pestei porcine si cere verificarea modului în care autoritățile responsabile cu gestionarea pestei porcine au pus în aplicare măsurile de control și prevenție a răspândirii bolii.

"Președintele României, Klaus Iohannis, solicită verificarea de către instituțiile abilitate a modului în care autoritățile responsabile, reunite în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), au pus în aplicare măsurile de control și prevenție a răspândirii virusului pestei porcine africane (PPA), așa cum sunt acestea prevăzute în Programul național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane, adoptat prin Hotărârea Guvernului nr. 830/2016. Președintele României atrage atenția Guvernului și Prim-ministrului cu privire la responsabilitatea pe care trebuie să și-o asume în legătură cu ineficiența măsurilor de stopare a răspândirii virusului PPA. Luarea de măsuri tardive, necoordonate și insuficiente în raport cu nevoile și situația din teren, au reprezentat factori esențiali care au favorizat răspândirea virusului pestei porcine, cu riscul de a afecta întreg sectorul zootehnic românesc" se arată într-un comunicat de presă al administrației prezidențiale.

Pe de altă parte, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat luni că există o dificultate în combaterea virsului de pestă porcină africană, deoarece nu are leac și nu se poate controla, pentru că „nu vine călare pe bibicletă”, iar România s-a apărat de virusul pestei porcine prin măsuri preventive timp de 5 ani.

„Este o dificutate de combatere. Pentru că în momentul în care a intrat un asemenea virus într-o zonă, aici nu știi, aici nu intră pe graniță cu pașaportul ca să-l controlezi sau vine virusul călare pe bicicletă și spune alo, stai puțin că noi am dormit aici, iar noi România ne-am apărat prin măsuri preventive timp de cinci ani”, a declarat într-o intervenție la Antena 3, ministrul Agriculturii, Petre Daea.