Iohannis solicită verificarea modului în care autoritățile au prevenit răspândirea pestei porcine africane / Guvernul trebuie să își asume ineficiența măsurilor de stopare a răspândirii virusului 

de N.O.     HotNews.ro
Miercuri, 5 septembrie 2018, 12:08 Actualitate | Esenţial


Klaus Iohannis
Foto: Presidency.ro
Klaus Iohannis trage la răspundere Guvernul cu privire la criza generată de răspândirea virusului PPA pe teritoriul național și spune că Executivul trebuie să își asume ineficiența măsurilor de stopare a răspândirii virusului PPA. Totodată, președintele României solicită verificarea de către instituțiile abilitate a modului în care autoritățile responsabile, reunite în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), au pus în aplicare măsurile de control și prevenție a răspândirii virusului pestei porcine africane.

Klaus Iohannis spune că Guvernul este direct responsabil de criza pestei porcine pentru ”luarea de măsuri tardive, necoordonate și insuficiente în raport cu nevoile și situația din teren, au reprezentat factori esențiali care au favorizat răspândirea virusului pestei porcine, cu riscul de a afecta întreg sectorul zootehnic românesc”.

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, solicită verificarea de către instituțiile abilitate a modului în care autoritățile responsabile, reunite în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), au pus în aplicare măsurile de control și prevenție a răspândirii virusului pestei porcine africane (PPA), așa cum sunt acestea prevăzute în Programul național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane, adoptat prin Hotărârea Guvernului nr. 830/2016”, arată un comunicat al administrației prezidențiale.

Potrivit președintelui, în loc să asistăm măcar la stabilizarea situației, în prezent ne confruntăm cu răspândirea accelerată a PPA dintr-un județ în altul, cele mai recente focare fiind confirmate în aceste zile în județul Buzău.

”Încă de la începutul anului 2017, Executivul ar fi trebuit să adopte măsurile destinate prevenirii pestei porcine africane. Încă din februarie 2017 au fost primite avertizări clare legate de riscurile răspândirii PPA în România, ca urmare a auditului efectuat de către Direcția Generală de Sănătate și Siguranță Alimentară a Comisiei Europene, fiind semnalate serioase deficiențe la nivelul deciziilor și acțiunilor autorităților”, subliniază Iohannis.

Președintele acuză de incompetență ANSVSA.

”Evaluările specialiștilor indică faptul că ANSVSA a tratat cu superficialitate propunerile consemnate în analiza de risc a Comisiei Europene, fără să fi procedat la aplicarea promptă a măsurilor etapizate, prevăzute în Programul național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane.Reprezintă cel puțin o dovadă de incompetență faptul că ANSVSA, instituție aflată în subordinea directă a Prim-ministrului, nu a demonstrat eficiență în privința măsurilor prin care să fie asigurată frontiera de biosecuritate necesară blocării răspândirii virusului în teritoriul național. Aceste măsuri erau imperative odată ce au fost confirmate primele focare de PPA, în localități din Delta Dunării, în prima parte a anului 2018”, arată comunicatul administrației prezidențiale.
Președintele României spune că ulterior apariției virusului PPA în județul Tulcea, ”evaluările experților arată că răspândirea virusului a avut la bază neimplicarea corespunzătoare a autorităților, pe seama unui lanț de erori, indecizii și aplicare necorespunzătoare a regulamentelor specifice”.

”O altă deficiență majoră constă în absența unei campanii serioase de informare și conștientizare a populației și a crescătorilor de porcine. Această campanie trebuia declanșată încă din anul 2017, odată cu constatarea virusului PPA în județul Satu-Mare, astfel încât să fie conștientizate riscurile și gravitatea răspândirii PPA. În lipsa acestei campanii timpurii de informare, mai ales a populației din mediul rural, evenimentele din ultimele săptămâni au produs panică și au creat o stare de neîncredere a oamenilor în deciziile autorităților, situație care a contribuit la favorizarea răspândirii acestui virus”, arată comunicatul citat.

Potrivit acestuia, pagubele imense lăsate în urmă de răspândirea pestei porcine africane puteau fi evitate dacă Guvernul nu ar fi arătat incompetență și lipsă de responsabilitate în privința consecințelor dramatice ale răspândirii PPA.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1237 vizualizari

  • 0 (2 voturi)    
    Judecati si statul sa-si recuperezii banii (Miercuri, 5 septembrie 2018, 12:39)

    Habermas [utilizator]

    (care trebuie platiti ca despagubire proprietarilor de porci; plus daunele care inca vor fi, prin distrugerea productiei carnii de porc in anii urmatori, ca o consecinta a cestui dezastru) de la vinovati.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by