Ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, a susținut, miercuri, că responsabilitățile sunt individuale, referitor la gesturile din ultima vreme ale lui Darius Vâlcov, consilier al prim-ministrului Dăncilă, și ale senatorului PSD Liviu Pop, pe rețelele sociale.

Victor NegrescuFoto: Parlamentul European

„Responsabilitățile sunt individuale”, a spus Negrescu, adăugând că Vâlcov și Pop au folosit „miloacele publice persoanle, conturi pe rețele de socializare”. „În contetxtul acesta, nu văd legătura între statul român și responsabilitățile individuale ale unor pesoane”, a mai spus el, răspunzând unei întrebări adresate de HotNews într-un briefing de presă.

Ministrul a mai susținut că gesturile lui Vâlcov și Pop nu afectează președinția României la Consiliul Uniunii Europene, care va începe la 1 ianuarie 2019, și nici formatul de lucru trilateral România-Franța-Germania.

„Resping cu fermitate orice tip de mesaj care se referă la minorități, etnii sau grupuri sociale și cred că nu trebuie să apară în spațiul public. Mai ales că aceste elemente sunt alimentate poate și de dezbaterea internă și cred că au fost derapaje de toate părțile. Sunt convins că toată lumea a înșeles cu prvire la ce s-a greșit. Am înțeles că au fost și scuze adresate în spațiul public și directe, ceea ce e un lucru pozitiv și cred că aceste subiecte nu au nicio legătură cu Președinția la Consiliul UE. Sunt convins că formatul nostru de lucru, această trilaterală este un mecanism foarte eficient, le mulțumesc partenerilor francezi și germani pentru sprijin. Acest format trebuie să continue și să conteze și sunt convins că nu va fi afectat, de aceea, sunt mai mult decât disponibil în a le oferi clarificări tuturor partenerilor noștri și aș prefera ca acest subiect să nu fie dus în alte zone”, a mai afirmat Negrescu.

De asemenea, el a arătat că nici incidentul de la mitingul din 10 august, de la București, în urma căruia doi jurnaliști ai televizinii de stat austeriece s-au plâns că au fost maltratați de jandarmi români, nu afectează asigurarea președinției din umbră a Consilului, de către România, în timp ce Austria asigură Președinția Consiliului UE.

„România exercită cu brio rolul președinției din umbră. Evenimentele menționate nu au afectat acest statut și buna colaborare cu partenerii austrieci. Țin să le mulțumesc pentru disponibilitate, colaborare și modul în care lucrăm împreună. Sunt convins că instituțiile care au responsabilitate în a oferi clarificări au făcut-o sau o vor face în perioada următoare și sunt convins că vă vor da răspunsuri în măsura în care le interpelați”, a susținut Negrescu.

Reamintim că Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă, a postat recent pe Facebook o imagine în care îl caricaturizează pe președintele Klaus Iohannis în chip de Hitler, iar senatorul PSD Liviu Pop a distribuit o ilustrație în care state ca Germania, Austria, SUA sunt comparate cu niște gândaci care amenință resursele României.

Președintele comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, a afirmat marți, într-un interviu pentru HotNews.ro, că derapajele recente ale lui Darius Vâlcov și Liviu Pop afectează relațiile germane-române, iar faptul că guvernul nu s-a delimitat de ele arată că le acceptă. În opinia sa, președinția Consiliului UE pe care o va deține România anul viitor pare că "a eșuat înainte de a începe". Krichbaum a declarat și că, având în vedere recentele evenimente din România, este clar că Mecanismul de Cooperare și Verificare nu poate fi ridicat, adăugând că investitorii germani sunt descurajați.

Pe 11 august, cancelarul austriac, Sebastian Kurz, a cerut clarificări României cu provire la violențele de la mitingul din 10 august, de la București. ”Condamnăm cu fermitate confruntările violente din București în urmă cărora numeroși demonstranți și jurnaliști au fost răniți. Așteptăm clarificarea totală a acestor fapte. Cameramanului rănit al ORF îi doresc însănătoșire grabnică. Libertatea de exprimare cât și libertatea presei sunt libertăți fundamentale ale Uniunii Europene în care noi credem și care trebuie apărate necondiționat”, a scris cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, într-o postare pe Twitter, potrivit G4Media.ro.