O pereche de pantofi cu rubine fabricați special pentru Judy Garland, pentru rolul din Vrăjitorul din Oz, a fost descoperită de FBI la 13 ani după ce a fost furată din muzeul memorial Judy Garland din Grand Rapids, Minneapolis. Decoperirea FBI pune capăt unui deceniu de intrigi și scandal în legătură cu soarta pantofilor, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pantofii au fost recuperați în urma unei operațiuni sub acoperire, a anunțat FBI, într-o conferință de presă. Operațiunea fost lansată în vara anului trecut după ce un individ a abordat compania la care fuseseră asigurați pantofii, sub pretextul că deține informații legate de caz.

Agentul special Christopher Dudley, care a condus misiunea FBI, a precizat că ”prioritatea noastră a fost recuperarea în siguranță a pantofilor”. Potrivit acestuia, mai mulți suspecți au fost identificați, dar forțele de ordine lucrează încă pentru a se asigura că toate părțile implicate în furt și în încercarea de a încasa banii pentru reucperarea lor sunt găsite.

Pantofii au fost împrumutați muzeului, în 2005, de colecționarul Michael Shaw. Aceștia au fost asigurați contra sumei de 1 milion de dolari. Unii cred că Shaw a organizat furtul pentru a încasa polița de asigurare. Compania de asigurări i-a dat în judecată pe Shaw, muzeul și pe directorul instituției, însă în 2007 au ajuns la o înțelegere, în urma căreia Michael Shaw a primit 800.000 de dolari.