Fostul director al Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, a declarat, pentru Mediafax, că dacă actualul ambasador al României în SUA George Maior a declarat în Comisia de control SRI că-l cunoaște vag înseamnă că îl lasă memoria, etichetându-l pe acesta drept "ridicol".

"Domnul Maior susține că mă cunoaște vag, chiar foarte vag. Mă declar ușor îngrijorat. Nu de alta, dar după zeci de întâlniri pe care le-am avut de-a lungul câtorva ani cu dumnealui, atât în situații private, informale, cât și în contexte instituționale, fie la biroul dumnealui, fie la al meu - situații și contexte despre care pot depune mărturie multe persoane, ba chiar există și documente de înregistrare a accesului în diverse incinte - , faptul că domnul Maior spune acum că mă cunoaște foarte vag nu poate decât să însemne că memoria îl lasă grav. Sper că nu are vreo suferință medicală, Doamne ferește! De fapt, sunt destul de sigur că domnul Maior nu e bolnav și că-și amintește foarte bine trecutul recent, dar are altă problemă azi: e complet ridicol încercând să-și schimbe istoria personală. Din fericire, de ridicol nu a murit nimeni, deci domnul Maior va trăi, doar că din ce în ce mai penibil", a declarat, pentru MEDIAFAX, Horia Georgescu.

Președintele Comisiei parlamentare de control a SRI, Claudiu Manda, a declarat marți că fostul director SRI George Maior a confirmat, la audierea sa în forul de control al serviciului secret, că a participat în 2015 la ziua fostului președinte ANI, Horia Georgescu.

„Au fost o serie de afirmații care îl contraziceau pe Maior după prima audiere și am dorit să le lămurim la comisie. Dl Horia Georgescu ne spunea că relația dintre cei doi a fost apropiată, de prieteni, ca au mers împreună la diferite evenimente, dl Maior ne-a spus în comisie că îl cunoștea vag. Acesta a fost primul subiect pe care l-am discutat. Dl George Maior ne-a spus acum că îl cunoștea foarte vag, nu vag, dar a confirmat cele trei întâlniri pe care le-a avut după ce n-a mai fost directorul SRI, una acasă la dl Horia Georgescu, una la un restaurant în București și încă una la sediul ANI când dl Georgescu era director. Nu a vrut să detalieze foarte mult contextul discuțiilor", a relatat Claudiu Manda la finalul audierii lui George Maior.

Acesta a adăugat că Maior a spus în comisia SRI că a fost la ziua lui Horia Georgescu.

„Atunci când se întâlneau la sediul SRI sâmbăta dimineața sau în alte zile sau cu alte ocazii, mai puțin frecvent decât spunea dl Horia Georgescu, spunea că erau discuții generale sau despre activitatea fiecăruia dintre cei doi. I-am adus aminte de o afirmație a dlui Horia Georgescu pe care a confirmat-o, că pe 15 ianuarie cred, în anul 2015, cand înca era directorul SRI, a fost prezent la ziua lui Horia Georgescu, afirmație pe care a confirmat-o de data aceasta", a declarat președintele Comisiei parlamentare de control a activității SRI.

Horia Georgescu a fost audiat și el în Comisia pentru control a activității SRI în aprilie 2018.

"Audierea domnului Georgescu a venit ca urmare a afirmaţiilor făcute în spaţiul public de dl Georgescu, după audierea domnului Maior. Primul subiect a fost legat de relaţia domnului Maior cu domnul Horia Georgescu. În prima audiere, domnul Georgescu ne spunea că a avut o relaţie foarte apropiată, îl considera chiar prieten, iar domnul Maior ne-a spus că îl cunoştea vag. După ce am discutat astăzi cu domnul Horia Georgescu considerăm că domnul Maior ne-a minţit. Credem că sunt destul de multe lucruri pe care ar trebui să le discutăm în continuare cu domnul Maior. Cred că săptămâna viitoare sau, mă rog, astăzi după şedinţă o să-i scriem o adresă domnului Maior ca să-l invităm urgent la Comisie pentru a discuta şi a avea opinia domniei sale în contextul noilor lucruri spuse la Comisie de către domnul Horia Georgescu. N-are cum să se cunoască vag persoane care s-au întâlnit la sediul SRI, la sediul ANI, la restaurant sau la domnul Horia Georgescu acasă. Domnul Horia Georgescu ne-a spus aceste lucruri şi ne-a adus şi probe în acest sens", a declarat Manda, după audierea joi a fostului şef al Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu.

Întrebat atunci care ar fi proba prezentată de Horia Georgescu care să ateste că fostul şef al SRI, George Maior, minte, Claudiu Manda a răspuns: "În acest moment prima referire de la care am plecat, inclusiv referirea în spaţiul public a domnului Horia Georgescu, a fost că că îl cunoştea vag. Noi considerăm sau eu consider, nu este încă în acest moment n-am supus încă la vot o decizie, dar toate lumea a înţeles din discuţie aceasta că nu poţi să spui despre cineva pe care îl cunoşti vag că te duci acasă la persoana respectivă să discuţi. Georgescu a adus o serie de materiale, sms-uri care arată când se întâlneau, unde se întâlneau şi lucruri de genul acesta."

Pe 27 februarie, George Maior, fost şef al SRI şi actual ambasador în SUA, a declarat, după o audiere de şase ore în Comisia de Control al SRI, că a răspuns tuturor întrebărilor şi că unele au făcut referire la relaţia SRI-Justiţie.