Pentru a nu se răspândi pesta micilor rumegătoare și în România, este interzisă expedierea/achiziționarea din localitățile afectate din Bulgaria a animalelor, materialelor seminale, ovule și embrioni, precum și introducerea acestora pe teritoriul României, arată un comunicat transmis luni de ANSVSA, citează Mediafax.

Oi afectate de pesta micilor rumegatoareFoto: Wikimedia Commons

Potrivit Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentară (ANSVSA), comunele vizate din Bulgaria sunt Bolyarovo și Elhovo din regiunea Yambol, precum și comunele Sredets, Sozopol, Primorsko, Malko Tarnovo și Tsarevo din regiunea Burgas.

"Precizăm că ambele regiuni se află în apropierea graniței Bulgariei cu Turcia. Pe această cale, ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA județene, pentru a își proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene", atenționaeză ANSVSA.

Ca urmare a confirmării evoluției Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) în Bulgaria, ANSVSA a întreprins acțiuni de prevenire a introducerii virusului acesti boli în România. "În data de 24 august a fost organizată o videoconferință cu Direcțiile județene, în care a fost prezentată o informare asupra evoluției focarelor pestei micilor rumegătoare în Bulgaria, inclusiv a zonelor de restricție sub acest aspect, s-a realizat o instruire a structurilor teritoriale și a fost aprofundată legislația privind acest virus", precizează Autoritatea.

ANSVSA menționează că a fost dispusă instituirea de măsuri suplimentare de prevenție, precum:

- informarea reprezentanților principalelor asociații de crescători de ovine și caprine de pe raza județului cu date privind simptomele și evoluția bolii și despre obligativitatea de a anunța medicul veterinar despre animale care prezintă modificări de comportament, îmbolnăviri sau cazurile de mortalități;

- mediatizarea necesității și a obligației proprietarilor de animale de a notifica medicului veterinar oricând observă animale cu modificări de comportament, îmbolnăviri sau orice caz de mortalitate;

- informări privind obligația proprietarilor de animale de a notifica medicului veterinar oricând observă animale cu modificări de comportament, îmbolnăviri sau cazuri de mortalități, prin intermediul unor materiale printate (afișe, postere, fluturași) care să fie postate la circumscripțiile de liberă practică, primării, biserici etc.;

-monitorizarea sporită a transporturilor de animale din speciile ovine și caprine din cadrul comerțului intracomunitar cu Bulgaria;

-intensificarea controalelor în trafic pentru a identifica eventualele transporturi neautorizate de animale;

- comunicarea către operatorii economici care achiziționează ovine și caprine despre obligativitatea de a prenotifica DSVSA județeană oricare achiziție de animale din speciile mai sus menționate din Bulgaria. La fiecare transport de ovine și caprine, medicul veterinar va asista la debarcarea animalelor din mijlocul de transport și va efectua un examen clinic al tuturor animalelor. Animalele nou introduse vor fi ținute izolate pentru o perioadă de 21 zile până la introducerea în efectivul indigen.

Aceste informări s-au realizat și se realizează în cadrul întâlnirilor organizate de către Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor cu reprezentanții principalelor asociații de crescători de ovine și caprine și cu cei ai operatorilor economici implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare, de pe raza județului.

Până în prezent, ANSVSA a transmis în teritoriu 5 note de serviciu care au avut ca subiect pesta micilor rumegătoare, concretizate prin organizarea de întâlniri cu părțile implicate și interesate, întâlniri care au vizat:

- informarea medicilor veterinari cu atribuții specifice, a operatorilor economici și a tuturor persoanelor implicate în activitatea de comerț cu rumegătoare din Bulgaria sau cu rumegătoare care tranzitează Bulgaria;

- intensificarea acţiunilor de supraveghere pasivă, în special în judeţele din sudul ţării;

- instruirea medicilor veterinari cu privire la recunoașterea semnelor clinice de boală în conformitate cu specificațiile Organizației Mondiale de Sănătate Animală (OIE);

- întărirea controalelor în punctele de trecere la frontieră în ceea ce privește transporturile de rumegătoare din Bulgaria și Turcia, având în vedere că ultimele animalele la care s-a confirmat boala nu prezentau semne clinice, confirmarea făcându-se în baza investigațiilor de laborator.

"Cea mai recentă acțiune, întreprinsă de instituție în acest sens, a fost întâlnirea de lucru a experților pentru acest virus, care a avut loc în perioada 29-30 august la Brașov și a reunit reprezentanți ai ANSVSA de la nivel central și teritorial, ai Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală și ai mediului academic. Cu acest prilej, au fost elaborate proiecte ale Planului de măsuri pentru a preveni pătrunderea virusului PMR în țara noastră și al Manualului Operațional pentru intervenția în focarele de PMR", arată comunicatul Autorității.

"În ceea ce privește evoluția focarelor de PMR în Bulgaria, reamintim că, în data de 4 iulie 2018, Comisia Europeană a adoptat Decizia (EU) 2018/954 de stabilire a anumitor măsuri de protecție pentru prevenirea răspândirii pestei micilor rumegătoare în Bulgaria", menționează sursa citată.

Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, dar care nu afectează omul. Afectează numai rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%. În România nu evoluează această boală, având statut de țară liberă de pesta micilor rumegătoare. Agentul etiologic este un virus încadrat în familia Paramyxoviridae, subfamilia Paramyxovirinae, genul Morbillivirus.

Transmiterea infecţiei se face direct de la animalul bolnav la cel receptiv şi puţin probabil indirect, având în vedere rezistenţa scăzută a virusului în mediul exterior. Virusul pătrunde în organism la nivelul mucoasei nasofaringiene. Evoluţia bolii este supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni şi ulcere la nivelul mucoasei digestive şi a căilor respiratorii.

În caz de apariţie a bolii în ţări indemne se recurge la stamping-out (n.r. a extermina). În ţările în care boala evoluează frecvent, animalele bolnave se izolează si, eventual, se supun tratamentului cu antibiotice pentru prevenirea infecţiilor bacteriene secundare sau se sacrifică. Se aplică dezinfecţia şi vaccinarea animalelor sănătoase.

La sfârșitul lunii iulie, autoritățile din Bulgaria au raportat primele focare de pestă ovină din Uniunea Europeană, la mai multe ferme din orașul Voden din partea de sud-est a țării, aproape de granița cu Turcia.