​Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, la ieșirea din biroul președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, nu știe dacă referendumul pentru redefinirea noțiunii de familie va avea loc în octombrie, pentru că mai sunt pași procedurali de îndeplinit.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Pentru aia trebuie o hotărâre de Guvern, iar înainte de aia mai e un pas în Senat. Nu știu dacă va fi în octombrie sau nu va fi. Mi-e greu să cred. Astăzi suntem în 3 septembrie și până pe 7 octombrie se pot face toate procedurile inclusiv campania care trebuie să fie de 30 de zile. Până când nu se va stabili prin Hotărâre de Guvern așa cum trebuie procedural data referendumului, nu putem discuta”, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor, citat deMediafax.

Liderul UDMR a mai spus că în partid fiecare va decide „cum simte” și că nu ar trebui să se confunde termenul de „căsătorie” cu cel de „familie.

„Noi în grupurile noastre nu am reușit să stabilim și nici nu trebuie să stabilim o poziție fixă și foarte rigidă e o chestiune de conștiință a fiecăruia și votul nostru la Cameră a fost foarte conform conștiinței. Fiecare a votat cum a simțit că trebuie să voteze. Lucrurile sunt clare și în acest moment. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt extrem de bine reglementate: familia e un lucru și căsătoria e cu totul și cu totul altceva. Nu poți să legi familia de căsătorie, fiincă există familii în care există doar un părinte din varii motive și nu poți să spun că aia nu este familie. Sunt familii unde nu există căsătorie și nu poți să spui copilului nici când este în grădiniță, nici când se duce la școală că tu nu ai familie, fiincă părinții tăi nu s-au căsătorit. Căsătoria e o altă chestiune unde eu sunt mai conservator, mai spre a accepta că roice căsătorie se face între un barbat și o femeie, dar aici avem iar o problemă. Există deja o decizie la nivel european și România indiferent ce votează va fi obligată în continuare să accepte căsătorii făcute în afară, în țările unde lucrurile sunt de altă natură și altfel reglementate”, a mai declarat Kelemen Hunor.

Conducerea PSD a decis, sâmbătă, în timpul ședinței grupurilor parlamentare, care se desfășoară la Neptun, că referendumul pentru redefinirea noțiunii de căsătorie în Constituție va avea loc pe 7 octombrie.