UPDATE Cioloș: Incompetența guvernului PSD-ALDE a făcut posibilă criza pestei porcine care riscă să distrugă un întreg sector agro-alimentar

de DG     HotNews.ro
Duminică, 2 septembrie 2018, 15:00 Actualitate | Esenţial


Dacian Ciolos
Foto: Guvernul Romaniei
Fostul premier Dacian Cioloş a afirmat duminică faptul că Guvernul PSD-ALDE este responsabil pentru criza pestei porcine africane din România, responsabilităţi directe având premierul Viorica Dăncilă, ministrul Agriculturii, Petre Daea, şi directorul ANSVSA, Geronimo Brănescu, scrie Agerpres.  

"Vorbesc de criza pestei porcine africane, care ocupă, încet - încet, bucată cu bucată, toată ţara şi care riscă să distrugă un sector agro-alimentar întreg. Ne confruntăm în acest caz cu o criză care este extrem de gravă din acest punct de vedere. Este o criză care se datorează, din punctul meu de vedere, în primul rând incompetenţei Guvernului PSD-ALDE - şi aici aş spune că responsabilităţi directe a ceea ce se întâmplă are doamna prim-ministru, pentru că dânsa are sub control toate instituţiile care ar fi putut şi care ar trebui să ţină sub control această criză, domnul ministru Daea, în calitatea lui de ministru al Agriculturii, care vizează şi acest sector al creşterii porcinelor, şi, evident, în cel puţin aceeaşi măsură, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Geronimo Brănescu", a declarat Dacian Cioloş în cadrul unei conferinţe de presă. 

El a adăugat că în calitate de ministru al Agriculturii în România şi la nivel european, când a fost comisar de resort, s-a confruntat cu astfel de situaţii şi s-a dovedit că dacă se acţionează la timp, lucrurile pot fi ţinute sub control. Cioloş a atras atenţia că există riscul de sistare a exportului de carne de porc din România pentru o perioadă de timp. 

"Rezultatele sunt dezastruoase, pentru că este vorba nu doar de închiderea unor ferme, oameni care au credite la bancă, care au investit în aceşti ultimi ani în sectorul de creştere a porcinelor, dar avem deja, pe lângă ferme închise, oameni care sunt trimişi în şomaj, peste 1.000 de oameni care şi-au pierdut locurile de muncă deja, dintre care 500 provin doar dintr-o singură companie. Există riscul clar în momentul de faţă de reducere şi poate chiar sistare pentru o anumită perioadă de timp a exportului de carne de porc din România - şi vă reamintesc că viabilitatea acestui sector ţine în primul rând de competitivitatea lui şi de capacitatea de a comercializa pe piaţa europeană şi în exterior - şi riscul este mare să nu mai putem face acest lucru, chiar şi cei care nu au problema infectării cu virus", a precizat fostul premier. 

Potrivit acestuia, o creştere a importului de carne de porc ar duce la creşterea preţului la raft, ceea ce ar însemna inflaţie. "Vor creşte importurile tot mai mult, pentru că avem unităţi de creştere a porcului care au integrată şi partea de procesare, tocmai ca să poată să valorifice tot mai bine materia primă locală, care nu vor mai putea valorifica materie primă locală, pentru că nu vor mai putea exporta produse din carne de porc românesc şi atunci vor trebui să importe şi importul înseamnă creşterea preţului la raft pentru produse care vor fi chiar pe piaţa românească. Creşterea preţului la produse alimentare înseamnă inflaţie şi inflaţia se va adăuga la inflaţia pe care o avem deja şi atunci orice poveşti cu creşteri de salarii şi de pensii vor deveni legende. Acelaşi Guvern care avea pretenţia că românilor le va creşte bunăstarea sub guvernarea lor, iată că din cauza incompetenţei va scădea puterea de cumpărare a românilor şi datorită faptului că vom importa carne de porc", a declarat Cioloş.  

Fostul prim-ministru a mai arătat că, din punctul său de vedere, trebuia făcută o comandă unică la nivel naţional, cu o celulă de criză la nivelul Guvernului. "Că prim-ministrul delega această comandă unică unuia dintre miniştri, e altceva, dar trebuie neapărat să fie o comandă unică la o celulă de criză din care să facă parte nu doar Ministerul Agriculturii, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară, dar şi Ministerul de Interne şi Ministerul Mediului şi alte autorităţi naţionale care pot interveni, inclusiv autorităţi locale din zonele afectate. Deci, o comandă unică la nivel naţional, cu o celulă de criză. Şi asta nu la nivelul CSAT, ci la nivelul Guvernului, pentru că acolo sunt toate instituţiile care trebuie să acţioneze în astfel de situaţii şi există şi procedura foarte clară în acea hotărâre de guvern din 2016. Apoi, sub această coordonare unică la nivel naţional, o coordonare unică la nivel judeţean, în fiecare judeţ acolo unde apar probleme. Şi o coordonare unică a activităţii tuturor instituţiilor şi inclusiv nişte proceduri clare pentru răspunderi foarte clare pentru cei care încalcă aceste proceduri. Pentru că o încălcare de procedură lasă spaţiu de manifestare virusului", a mai spus Dacian Cioloş.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2003 vizualizari

 • +7 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 2 septembrie 2018, 15:54)

  [anonim]

 • +4 (10 voturi)    
  Prostul paravan (Duminică, 2 septembrie 2018, 16:14)

  ww [utilizator]

  „Incompetență”, „inconștiență”, „indiferență” și desigur, „foarte multă prostie”. Oare ce acoperire mai bună pentru trădarea intereselor naționale decât legendele de mai sus? Nu trăiți cu impresia că „proștii aștia”, cum ne place să-i numim cu aere de superioritate, acționează totuși după planuri extrem de bine puse la punct? Ai zice că în spatele fiecărei mișcări și declarații se află adevărate think-tanks specializate în aducerea națiunilor țintă la sapă de lemn.
  Când conducerea unei țări ia prioritar acele măsuri despre care și un copil îți poate spune că sunt dezastruoase, poate fi vorba de incompetență și prostie? Oare distrugerea sitemului național de învățământ, cu consecințele tragice pe care le constatăm zi de zi, poate fi pusă exclusiv pe seama revoltatei Abramburica? Refuzul bolșevicilor români de a investi în infrastructură credeți că se datorează incompetenței și lipsei de viziune? Ar fi totuși sume fabuloase de muls din aceste investiții. Nu uitați că au refuzat luni de zile să recepționeze și să dea în folosință zeci de km de autostradă perfect funcționali, ce să mai așteptăm atunci noi proiecte, licitații și investiții? Putem continua cu justiția și sănătatea care alături de educație și infrastructură reprezintă pilonii unui stat cu adevărat puternic. Nu vedeți că acestea sunt direcțiile în care se lovește sistematic?
  Priviți așadar și situația pestei porcine prin prisma celor enunțate, și veți vedea cine are de câștigat din „prostia” și „incompetența” unora ca Dăncilă sau Daea.
  • +3 (9 voturi)    
   Comment sters de user (Duminică, 2 septembrie 2018, 16:43)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui ww

 • -7 (17 voturi)    
  in 2016, (pe verificate spre adeverire) (Duminică, 2 septembrie 2018, 17:01)

  Lexis [utilizator]

  in dese randuri au fost declaratii ale sefilor de pe la combinatele, fermele de porci ca au semnalat, in scris, in vara anului 2016, in atentia premierului CIOLOS si ministrului agriculturii ca trebuie luate masuri impotrva pestei porcine care se apropia de granitele tarii si au declarat raspicat ca nu au primit nici un raspuns. Aceeiasi spun si acum ca de-atunci trebuiau luate masuri de prevenire dar nu au fost bagati in seama, nici macar nu li s-a raspuns in scris la apelurile lor.
  E ingrat Ciolos sa vina acum si sa atace politic...dar nu ma mira, din partea lui....
  • +6 (6 voturi)    
   Digi24 (Duminică, 2 septembrie 2018, 17:38)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Lexis

   Liviu Dragnea anunțat, în mai 2017, că România a fost admisă pe lista oficială a statelor libere de pesta porcină.
  • +6 (6 voturi)    
   Uiti ce Guvern a fost atunci? (Duminică, 2 septembrie 2018, 18:07)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Lexis

   Ciolos nici nu a fost bagat in seama, toti asteptau Venirea Pesedeului. A venit si cica a oprit Pesta Porcina….rezultatele se vad acum. Dar nu e nici un bai, Phutin poate trimite oricand garnituri de hrishka, carnea de borc e oricum foarte toxica.
   • -5 (7 voturi)    
    Si pentru ca nu era bagat in seama (Duminică, 2 septembrie 2018, 18:25)

    Lexis [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

    guvernul Ciolos nu a raspuns apelurilor ?
    Ciolos e specialist in domeniu, al agriculturii in general, ar fi trebuit sa raspunda prompt si practic la solicitarile celor de la ferme.Il aparati ca Ciolos a zis ca oricum peste cateva luni nu o sa mai fiu premier, asa ca nu ma implic in asta...Hmmm, e trist felul cum ii gasiti scuze pentru lipsa de reactie, atunci, cand a fost premier, nu acum...
    • 0 (2 voturi)    
     Pana la dzeu te papa Sfintii (Duminică, 2 septembrie 2018, 21:51)

     Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Lexis

     Nu ii iau apararea, dar tot aparatul birocratic e psd si i-a pus betze in roate. De ce crezi ca i se spune Guvernul Zero??? Dar spune-ne mata ce mai delireaza Daia, al’ cu Uaia.
 • +3 (5 voturi)    
  nu este indeajuns sa aratam cu degetul (Duminică, 2 septembrie 2018, 17:12)

  Coco Whistle [utilizator]

  cine plateste si cum?
 • -2 (10 voturi)    
  Comment sters de user (Duminică, 2 septembrie 2018, 17:20)

  andipetre [anonim]

  • -1 (3 voturi)    
   da........de unde, marele licurici pe agricultura (Duminică, 2 septembrie 2018, 19:07)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   interesul poarta fesul.

   stai blind sunt alte persoane mult mai capabile dar care nu sint inca in politica

   la fel a fost laudat si ficusul si cind colo ce vedem ........un adormit la volan
 • +6 (12 voturi)    
  Felicitari PSD! (Duminică, 2 septembrie 2018, 17:32)

  Altiro [utilizator]

  In sfarsit Romania a intrecut Ungaria la numarul de tarani care au in curte si buda si pesta!..
 • +5 (11 voturi)    
  Fostul comisar european pt. agricultura stie (Duminică, 2 septembrie 2018, 17:33)

  Plagarus [utilizator]

  ....ce afirma !
  Focarele de pestă porcină africană activează în România din august 2017 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Comisia Europana a avertizat RO din februarie 2017 că nu ia măsuri concrete pentru prevenirea izbucnirii pestei porcine africane. În loc să întețească măsurile de combatere a Pestei Porcine Africane, ANSVSA le-a redus. Pagubele produse de incompetența conducerii ANSVSA sunt estimate la peste 3 miliarde de euro.

  „România nu aplică încă multe măsuri în vederea prevenirii Pestei Porcine Africane, de exemplu gestionarea populației de mistreți și biosecuritatea în cadrul exploatațiilor non-profesionale și le va aplica doar odată cu confirmarea bolii, cu o întârziere în consecință a rezultatelor. Deși vânătorii au cunoștință de Pesta Porcină Africană, programul slab de supraveghere pasivă a mistreților nu oferă garanția că pesta porcină africană ar fi depistată într-un stadiu incipient după introducerea sa. Acest lucru va întârzia depistarea bolii și, prin urmare, punerea în aplicare a măsurilor de control, mărind riscul răspândirii ulterioare la porcii domestici, în special în exploatațiile non-profesionale. Numeroasele exploatații non-profesionale, cu un nivel mic de biosecuritate, reprezintă punctul cel mai vulnerabil pentru apariția infecției la porcii domestici.” !!!!!!!!!!!!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by