Judecătorul din Dosarul Colectiv Valeriu Terceanu s-a pensionat, președintele Klaus Iohannis semnând vineri decretul de eliberare din funcție, informează Administrația Prezidențială.

HotNews.roFoto: Hotnews

Astfel procesul ar putea fi reluat de la zero.

În 24 iulie, plenul CSM a aprobat, cu unanimitate, cererea de pensionare depusă de Valeriu Mihail Terceanu, judecătorul din dosarul Colectiv.

În condiţiile în care cererea de pensionare a judecătorului a fost aprobată cu unanimitate de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dosarul va fi preluat de un alt magistrat care, cel mai probabil, va fi nevoit să reia toate procedurile făcute până acum de Valeriu Mihail Terceanu.

Întrebată, marţi, ce se întâmplă cu dosarul Colectiv în condiţiile în care judecătorul se pensionează, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a declarat că este de competenţa instanţei respective să ia decizia.

Următorul termen în dosar, care se judecă la Tribunalul Bucureşti, a fost fixat pentru data de 10 septembrie.

Reprezentanţii victimelor din incendiul Colectiv au acuzat de nenumărate ori tergiversarea dosarului. Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv, a declarat că, până la sfârșitul acestui an nu se va mai întâmpla nimic în procesul „Colectiv”.

„Ce mi se pare anormal este fapul că există pericolul ca acest dosar să se reia de la zero. Iar aici avem o mare problemă, pentru că mai sunt trei luni și se fac trei ani de la această tragedie, iar procesul stă pe loc. Am stat doi ani și jumătate ca să înceapă procesul, care are două înfățișări pe fond, iar acum a apărut această lovitură, mai ales că în septembrie trebuia să fie următoarea înfățișare”, a declarat Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010 și părintele unui tânăr decedat după incendiul de la Colectiv.

Preşedintele Asociaţiei Colectiv este de părere ce se dorește tergiversarea procesului, iar ancheta decurge foarte greu.