​Conducerea lărgită a PSD va analiza, vineri și sâmbătă, în stațiunea Neptun, activitatea miniștrilor social-democrați după șapte luni de mandat și va stabili dacă se impune o remaniere guvernamentală, scrie Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a convocat conducerea centrală a partidului, împreună cu președinții organizațiilor județene și membrii Executivului, pentru a realiza, împreună, o analiză privind activitatea Guvernului Viorica Dăncilă la șapte luni de la preluarea mandatului.

Liderii social-democrați vor îmbina în stațiunea Neptun, pe parcursul a două zile, reuniuni formale cu mai multe „sesiuni” de socializare. Dacă ziua de vineri este rezervată, în principal, discuțiilor informale între liderii PSD, deciziile politice vor fi luate în cursul zilei de sâmbătă.

Surse din conducerea PSD au declarat pentru Mediafax că prim-ministrul va face o prezentare, sâmbătă, în ședința CExN al PSD de la Neptun, a gradului de îndeplinire de către ministere a măsurilor din programul de guvernare. După prezentarea bilanțului, conducerea lărgită a PSD va stabili dacă se impune o remaniere guvernamentală sau dacă Executivul va continua să funcționeze cu actualii titulari.

Potrivit surselor citate, portofoliile guvernamentale care au atras cele mai multe critici în interiorul PSD, în primele șapte luni de mandat, sunt: Finanțele (Eugen Teodorovici), Economia (Dănuț Andrușcă), Tineretul și Sportul (Ioana Bran), Cercetarea și Inovarea (Nicolae Burnete), Educația (Valentin Popa) și Cultura (George Ivașcu).

Social-democrații vor avea, la Neptun, și o primă discuție despre strategia partidului pentru anul 2019, atunci când vor avea loc alegeri europarlamentare și prezidențiale.

Grupurile parlamentare ale PSD din Camera Deputaților și Senat se vor reuni și ele, tot sâmbătă, la Neptun, într-o ședință destinată stabilirii priorităților legislative în noua sesiune parlamentară convocată pentru ziua de luni, 3 septembrie.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, miercuri, întrebată dacă simte tensiuni în PSD, că sunt „cu siguranță lucruri de spus" în acest sens dar nu vrea să se alăture celor care „împroașcă cu noroi” așa că își va spune punctul de vedere în interiorul partidului.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, pe 21 august, că este nemulțumit de unii miniștri. În schimb, liderul PSD s-a declarat mulțumit de activitatea premierului Viorica Dăncilă.

Dragnea a mai spus că nu se va discuta în ședința CEx despre excluderea senatorului Ecaterina Andronescu, cea care a cerut, pe 14 august, într-o scrisoare deschisă adresată membrilor PSD, ca liderul social-democrat să se retragă din fruntea partidului, altfel PSD va pierde guvernarea, precum și pregătirea unui guvern de „super profesioniști”. Andronescu a precizat în scrisoare că PSD trebuie să salveze atât țara cât și partidul "de la un dezastru major" spre care se îndreaptă "vertiginos".

De asemenea, președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că sunt lideri ai partidului care cer proteste „la poarta lui Iohannis”, precizând că „este o fierbere în partid” și că acest lucru va fi decis în Comitetul Executiv Național de la Neptun.

Social-democrații vor aborda probabil, și alte teme, precum noua lege a pensiilor, oportunitatea suspendării din funcție a președintelui Klaus Iohannis, data organizării referendumului pentru redefinirea familiei în Constituție, înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții și forma finală a legii off-shore.