Președintele ANSVSA, Geronimo Brănescu, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că au fost depistate două noi focare de pestă porcină africană în localitatea Tunari, din județul Ilfov, iar la nivelul localităților afectate se mențin filtrele dezinfectoare rutiere și cele din exploatații, transmite Mediafax.

DSVSA, combatere pesta porcinaFoto: Agerpres

"Astăzi am prezentat rezultatele Grupului Național de Experți cu privire la ultimul set de măsuri care se doresc a fi luate în vederea prevenirii extinderii Pestei Porcine Africane în România. Astfel, s-a recomandat menținerea filtrelor de control rutiere ca fiind necesare pentru a putea face verificări în trafic pentru încercările sau tentativele de a scoate din zonele de restricție animale vii, carne și produse din carne", a declarat președintele ANSVSA.

"De asemenea, s-a propus de către Grupul Național de Experți scoaterea filtrelor dezinfectoare rutiere și menținerea filtrelor dezinfectoare la nivelul exploatațiilor afectate. Desigur că la solicitarea CNCB-ului se pot menține anumite filtre dezinfectoare rutiere acolo unde se consideră strict necesare", a mai adăugat oficialul.

Potrivit președintelui ANSVSA, "s-a menținut recomandarea cu privire la avizul interjudețean unitar pentru a putea gestiona într-un mod cât de poate de unitar și eficient transferul atât a animalului viu cât și a produselor dintr-o entitate teritorială în alta".

"Bineînțeles că intensificăm eforturile noastre, numai că filtrele rutiere au un demers pe etape. În momentul în care zonele circumscrise afectate de focare erau destul de largi. Așa cum spuneam, între timp s-a hotărât la nivelul CNSSU să se instituie filtre în localitățile afectate. Tocmai pentru a fi cât mai aproape de focare. Deci am restrâns practic această zonă de supraveghere și de filtrare cât mai aproape de focar și tocmai pentru a limita o extindere a acestora. Ne-am apropiat și mai mult de focarele extinse în localități", a mai adăugat Brănescu.

Președintele ANSVA a prezentat situația la zi, spunând că au fost confirmate două noi focare în localitatea Tunari din județul Ilfov.

"În acest moment sunt afectate 10 județe. În total până în acest moment au fost eliminați 123.412 porci. În zona de nord-vest prezența virusului a fost confirmată în 13 localități, fiind uciși 1.200 de porci domestici și 15 porci mistreți", a declarat Brănescu.

"În zona de sud-est a României, boala a fost confirmată în 153 de localități din Tulcea, Constanța, Galați, Călărași, Brăila. Au fost uciși în total 48.771 de porci domestici (...) și 25 de porci mistreți. În Satu Mare au fost 6 focare în gospodariile populației și 10 cazuri de porci mistreți. În județul Bihor 28 de cazuri de porci. În județul Sălaj nu avem focare în gospodariile populației, aici avem patru cazuri la mistreți. În Tulcea, cel mai afectat județ, 544 de focare, dintre care 500 pe lângă gospodariile populației. (...) Brăila au fost 34 de focare în gospodarii și șase în complexe comerciale. Constanța -54 de focare în gospodariile populației. Ialomița - 94 de focare în gospodariile populației și două cazuri la mistreți. În Galați sunt doua focare în gospodării. În județul Ilfov sunt patru focare (..). În județul Călărași nu au fost focare", a mai adăugat președintele ANSVSA.

Întrebat, dacă se știa de pesta porcina încă din iulie 2017, de ce nu s-au pus filtre la vama (ca să nu intre produse infectate), Geronimo Brănescu a precizat că "s-a intrat prin trafic ilegal de produse, iar noi am identificat produse gospodărești necertificate sanitar-veterinar care aveau pestă porcină africană introduse ilegal în România. A fost introdus ilegal prin vamă, nedeclarate. Se fac controale autorizate, dar nu le-au putut identifica. (...) Am identificat întotdeauna boala la frontiera României, șase km în Nord. Autoritatea statului a avut reacție imediată. Ce-am fi făcut dacă am fi găsit-o în mijlocul țării, ca în alte state? Atunci a reacționat autoritatea și a implementat măsuri".

Întrebat dacă au fost deschise dosare penale pentru persoanele care adus ilegal carne infectată cu pesta porcină, Raed Arafat a precizat că "din primele informații pe care le am la nivelul ministerului da, au fost deschise dosare penale pentru cei care au încălcat regulile impuse".