Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Daniel Botănoiu a anunţat miercuri, la Buzău, că dăunătorul Tuta Absoluta, care afectează culturile de legume, îşi face simţită prezenţa în trei judeţe şi le-a cerut legumicultorilor să aplice procedura curativă de combatere, pentru că altfel există riscul ca acest dăunător sau bolile respective să se extindă peste tot, în toate culturile, transmite Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"În 2012, acest dăunător a apărut în România adus prin acele importuri de tomate din America Latină sau cu ambalajele aduse din America Latină. Sunt trei judeţe unde dăunătorul îşi face simţită prezenţa şi anume Buzău, Galaţi şi Ialomiţa", a declarat secretarul de stat, la finalul şedinţei Comisiei pentru agricultură desfăşurată miercuri la Buzău.

Cu acest prilej, Daniel Botănoiu le-a indicat producătorilor măsurile specifice pentru combaterea dăunătorului.

"Trebuie să fim foarte atenţi, există măsurile de prevenţie care se aplică, de asemenea există măsurile de combatere cu eficienţa respectivă, pentru că nu au eficienţă sută la sută şi, sigur, cel mai bine este să avem măsurile curative şi procedura curativă foarte bine pusă la punct. Am indicat producătorilor astăzi ca în momentul apariţiei dăunătorului toate acele plante să fie introduse în sac de plastic, legat la gură, dus în locurile indicate de către specialiştii de la Fitosanitar, pentru că altfel riscăm să întindem acest dăunător sau bolile respective peste tot, în toate culturile", a mai declarat sursa citată.

Secretarul de stat susţine că pentru combaterea acestui dăunător "trebuie să lucreze nu numai specialiştii din Fitosanitar, dar şi producătorii".

Tuta absolută este o molie minusculă care atacă legumele cultivate în spaţiile protejate şi le compromite în totalitate.