​Ministrul delegat pentru afaceri europene din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Victor Negrescu (PSD), vrea să obțină mai multă autonomie instituțională față de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu (ALDE), în cadrul Guvernului. Aceasta reiese dintr-o adresă oficială transmisă de social-democrat către Secretariatul General al Guvernului, intrată în posesia HotNews.ro.

adresaFoto: Hotnews

Prin adresa sa de luni, 27 august, Victor Negrescu (33 de ani) solicită ca, pe probleme de afaceri europene, SGG să i se adreseze direct lui, ci nu Ministerului Afacerilor Externe, și să primească la reuniunile de lucru care pregătesc ședințele de guvern un secretar de stat sau un subsecretar de stat aflat direct în subordinea sa, nu a ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu (77 de ani).

În adresa sa (a cărei autenticitate a fost confirmată de surse diplomatice) Victor Negrescu spune următoarele:

„Ne adresăm dumneavoastră în baza bunei colaborări instituționale și profesionale cu rugămintea ca în toată corespondența având ca obiect domeniul afacerilor europene, secretariatul General al Guvernului să se adreseze, în mod direct, ministrului delegat pentru afaceri europene, utilizând sintagma regăsită în antetul prezentei scrisori, respectiv „Ministerul Afacerilor Externe - Ministrul delegat pentru afaceri europene”.

De asemenea, pentru claritate și eficientă coordonare inter-instituțională, vă rugăm să întreprindeți demersurile necesare pentru ca pe agenda de lucru a ședinței Guvernului cu proiectele de acte normatove/documentele inițiate de către ministrul delegat pentru afaceri europene și co-semnate de ministrul afacerilor externe să fie menționate, la rubrica „Inițiator”, întocmai în acest sens și în această ordine.

Pentru aceleași rațiuni obiective, considerăm că este necesară participarea activă la reuniunea de lucru pregătitoare ședinței Guvernului, în calitate de membru permanent, a unui secretar de stat/subsecretar de stat aflat în subordinea ministrului delegat pentru afaceri europene.

Având în vedere faptul că, potrivit dispozițiilor HG nr. 16/2017 privind organizarea și funcționarea Ministerului Afacerilor Externe, ministrul delegat pentru afaceri europene nu beneficiază de sprijinul direct al unui secretar general sau a (sic!) unui secretar general adjunct, fiind ajutat în activitatea sa de 2 secretari de stat și 1 subsecretar de stat, apreciem că pentru buna funcționare și eficienta reprezentare instituțională la reuniunea de lucru pregătitoare ședinței Guvernului este necesară participarea la dezbateri a unui reprezentant al ministrului delegat pentru afaceri europene, sens în care vă rugăm să instituiți măsurile corespunzătoare”.

Surse din Ministerul Afacrilor Externe au declarat pentru HotNews.ro că ministrul delegat Negrescu vrea să-și trimită la reuniunile de la Guvern doi apropiați: secretarul de stat Cristian Winzer și subsecretarul de stat Radu Canțăr.

Reamintim că de la 1 ianuarie 2019, România va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene, pentru 6 luni, oportunitate pentru partidele de la Putere de a-și face campanie pentru alegerile europarlamentare din luna mai 2019.

Negrescu: „Propun doar două lucruri strict birocratice”

Oficial, ministrul Negrescu susține, într-un punct de vedere transmis ulterior prezentării informațiilor, că este vorba doar de chestiuni birocratice. „Colaborarea la nivelul Ministerului Afacerilor Externe este una foarte bună, având loc periodic întâlniri de coordonare fără să existe sincope. Mai exact, prin adresa invocată se propun doar două lucruri strict birocratice care clarifică simple aspecte administrative deja agreate”, a precizat Negrescu, pentru HotNews.