Lira turcească a căzut iar, miercuri, față de dolar, în condițiile în care îngrijorările privind efectele crizei valutare a țării se accentuează, deși ministrul de finanțe Berat Albayrak a spus că nu vede riscuri la adresa economiei sau a sistemului financiar, transmite Reuters.

Evolutia TRY-USD in 2018Foto: bloomberg.com

Lira turcească a pierdut 40% din valoare anul acesta, lovită atât de temeri privind influența președintelui Tayyip Erdogan asupra politicii monetare, cât și de ruptura tot mai mare pe relația cu SUA după reținerea unui pastor american în Turcia.

Investitorii sunt, mai ales, îmgrijorați că Erdogan și Albayrak, ginerele său, nu fac destule pentru a garanta independența băncii centrale și pentru a liniști piețele.

”Noi nu vedem vreun risc mare în privința economiei sau sistemului financiar al Turciei”, a spus miercuri Albayrak, potrivit ziarului Hurriyet.

Miercuri dimineață, lira turcească a căzut până la 6,4 unități pentru un dolar, cel mai scăzut nivel de după 15 august.

Agenția de rating Moody 's a tras marți încă un sistem de alarmă în privința sistemului bancar, retrogradând 20 de instituții financiare și vorbind despre riscul crescut de deteriorare a finanțării.