Grupuri de extremă-dreapta au răspândit "știri false" pentru a-și mobiliza susținătorii pentru protestele violente antiimigrație din orașul Chemnitz, care au avut loc după ce un cetățean german a fost înjunghiat mortal, aparent de doi azilanți, au declarat oficiali germani, potrivit agenției Dpa, citată de Mediafax.

Proteste la ChemnitzFoto: Captura YouTube

"Trebuie să recunoaștem că mobilizarea pe internet a fost mai puternică decât în trecut", a declarat Michael Kretschmer, premierul landului Saxonia, unde au avut loc protestele violente de duminică și luni.

Mii de simpatizanți de extremă-dreapta și antiimigrație s-au adunat duminică și luni în centrul orașului Chemnitz, iar o contramanifestație s-a desfășurat la doar câțiva metri distanță, participanții la acest eveniment acuzând extrema dreaptă că se folosește de acest incident pentru a obține capital politic.

Înjunghierea unui cetățean german - aparent de către doi azilanți din Irak și Siria - a provocat proteste violente care au fost parțial alimentate de zvonuri false că victima ar fi intervenit pentru a proteja o femeie.

Poliția a infirmat acest zvon, care a fost răspândit în special de grupuri de extremă-dreapta și chiar de organizatorul protestelor.

Kretschmer a spus că furia protestatarilor "s-a bazat pe comentarii xenofobe, informații false și teorii ale conspirației (…) s-a bazat pe știri false".

La protestele care au urmat uciderii bărbatului german au participat aproximativ 6.000 de simpatizanți de extremă-dreapta și circa 1.000 de contramanifestanți. Doi polițiști, nouă simpatizanți de extremă dreapta și nouă contramanifestanți au fost răniți în cursul protestelor.

În cursul protestelor s-au înregistrat agresiuni comise de simpatizanții de extremă-dreapta împotriva străinilor. Cancelarul german Angela Merkel a condamnat categoric aceste acțiuni.

Presa locală relatează că participanții la mitingul extremei drepte au proferat amenințări violente la adresa imigranților, în timp ce contramanifestantii au scandat lozinci anti-naziste.

Luni, mișcare de extremă-dreapta Pegida a îndemnat la proteste în legătură cu crima de la Chemnitz, iar un Markus Frohnmaier, un parlamentar din cadrul formațiunii populiste Alternativă pentru Germania (AfD), a scris pe Twitter că "dacă statul nu-și mai protejează cetățenii atunci oamenii ies în stradă și se protejează singuri".