Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marți, că a primit în cursul zilei o scrisoare de la directorul SRI, Eduard Hellvig, care nu conține date secrete, ci „afirmații de principiu" și „face trimitere la protocoale" dar că nu poate divulga conținutul acesteia, relatează Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Pentru că ați spus de protocoale, și eu am luat atitudine și am cerut comisiei de control a SRI să invite conducerea SRI la o discuție lămuritoare pentru că, sigur, am avut parte de o serie de explicații publice, mai mult de atât, pot să vă spun că am primit astăzi o scrisoare din partea directorului SRI, care a fost adresată, din câte știu, și celorlalți președinți de partide parlamentare, dar după părerea mea rămân în continuare niște semne de întrebare în legătură cu existența acestor protocoale despre care ni se comunică că au fost denunțate, despre efectele pe care le-au produs, despre baza legală folosită pentru a fi întocmite și cred că până nu lămurim clar aceste lucruri și mai mult decât atât, până nu rezolvăm din punct de vedere legislativ o interdicție clară ca pe viitor să nu se mai întâmple astfel de bazaconii, problema nu e încheiată”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, marți, la Parlament, după o ședință a conducerii centrale a ALDE.

Întrebat ce conține scrisoarea, el a spus că nu conține „date secrete", dar nu a vrut să dea detalii motivând că nu a stabilit cu directorul SRI, Eduard Hellvig, dacă scrisoarea va fi dată publicității.

„Nu vă pot spune (ce conține scrisoarea - n.r.), dintr-un motiv foarte simplu. Nu este secretă, nu conține date secrete, sunt niște afirmații de principiu, dar nu am discutat încă dacă facem publică această scrisoare sau nu. Am citit-o înainte de ședință, foarte rapid, am reținut lucrurile esențiale dar nu vreau să intru în mai multe detalii".

Tăriceanu a adăugat că în scrisoare directorul SRI „făcea trimitere, sigur, și la protocoale" încheiat de serviciul secret cu alte instituții.

Întrebat dacă se impune o evaluare a activității directorului SRI și dacă el este mulțumit de activitatea lui Eduard Hellvig, președintele ALDE a spus că va emite un punct de vedere după ce va discuta cu membrii comisiei parlamentare de control a activității SRI.

„Pentru acest lucru avem o Comisie de supraveghere a activității SRI și, în primul rând, aș putea să am un punct de vedere după ce fac o discuție cu membrii comisiei pe acest subiect", a declarat Tăriceanu.

„Nu știu dacă există această prevedere legală (de evaluare a activității directorului SRI - n.r.) care există și în cadrul procurorilor, și de care până acum miniștrii Justiției nu au făcut uz niciodată. În ceea ce privește SRI-ul, eu am salutat faptul că începând cu 2017, după ce noul Parlament a fost ales, Comisia de control a SRI-ului și-a intrat în atribuții în mod serios, și-a asumat responsabilitățile", a adăugat președintele ALDE.