China este pe punctul de a renunța la controversata politică potrivit căreia cuplurile pot avea cel mult doi copii. Un proiect de cod civil care este dezbătut în această săptămână nu conține niciun fel de prevedere legată de planificarea familială, scrieThe Guardian.

BeijingFoto: publicdomainpictures.net

Decizia de a renunța la aceste restricții ar urma să fie luată în contextul în care rata natalității a început să scadă.

Politica celor doi copii a fost adoptată în 2016, după o relaxare a legislației din 1979 care impunea o limită de un copil (în anumite situații doi, dacă primul născut era fată). Acum s-ar putea pune punct acestei politici care a dus la controverse legate de avorturi și sterilizare, în cea mai populată țară din lume.

Deocamdată nu este clar însă dacă va fi impusă o nouă limită sau va fi eliminată cu totul, scrie presa locală citată de The Guardian.

Proiectul de cod civil, care este discutat de comitetul permanent al congresului în această săptămână, ar urma să fie gata abia în 2020. Noua lege ar putea include și reguli extrem de clare legate de problema hărțuirii sexuale.

Partidul Comunist a introdus regula unui singur copil în 1979 pentru a încetini astfel procesul de creștere a populației. În 2016, a fost impusă limita de doi copii, în condițiile în care s-a dorit combaterea îmbătrânirii populației de 1,4 miliarde de persoane.