Ambasadorul României în SUA, George Maior, a declarat, marți, înainte de întâlnirea președintelui Klaus Iohannis și diplomații, că nu a primit vreo convocare oficială de la MAE. Ministerul anunțase luni că îl va convoca pentru explicații, după declarațiile ce îl vizau pe Rudolph Giuliani, scrie Mediafax.

George MaiorFoto: Facebook/ Ambasada Romaniei in SUA

George Maior a declarat luni, întrebat de jurnaliști la Cotroceni, dacă a primit convocarea din partea ministerului, că aceasta nu a ajuns deocamdată la el.

Ministerul de Externe a anunțat luni că ambasadorul României în SUA, George Maior, va fi chemat pentru explicații la MAE, după ce a declarat, referitor la scrisoarea transmisă de Giuliani, actual avocat al președintelui Trump, că aceasta este expresia unui lobby inițiat de forțe interesate să apere persoane cu probleme cu legea. Mai mult, MAE s-a delimitat de declarația lui Maior.

”Îi asigurăm pe partenerii noștri internaționali că în România există voința politică necesară din partea Guvernului României și a Coaliției de Guvernământ de a garanta funcționarea corectă a statului de drept, cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, pentru dezvoltarea unei veritabile democrații și combaterea unor fenomene nocive, precum fenomenul corupției. Domnul Ambasador George Maior a avut o poziție care nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau al Guvernului, și nu reprezintă poziția MAE. Un ambasador al României ar trebui să fie preocupat ca, în conformitate cu Convenția de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat. Rolul domniei sale este de a promova interesul național așa cum decurge el din consensul la nivel instituțional și să se abțină de la declarații publice de natură să afecteze negativ relațiile bilaterale cu alte state. Reamintim că liniile de acțiune ale amabasadorilor sunt agreate la nivelul instituțiilor din România și orice abatere va atrage răspunderea acestora, conform procedurilor în vigoare. În acest sens, domnul ambasador George Maior va fi chemat pentru explicații în Centrala MAE”, se arată într-un comunicat MAE.

George Maior a spus, referitor la scrisoarea transmisă de Rudolph Giuliani că aceasta este expresia unui lobby inițiat de forțe interesate să apere persoane cu probleme cu legea.

"Un personaj spumos și extrem de combativ în discuțiile din Statele Unite, nu știu dacă mai e avocatul lui Donald Trump. În orice caz, ea este expresia unui lobby, inițiat de anumite forțe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiția, asta vă spun clar"a declarat, luni, George Maior, ambasadorul României în SUA.

SUA s-au delimitat marți de scrisoarea lui Giuliani, care nu ocupă nicio funcție în statul american, transmite ambasada SUA la București, potrivit Digi 24. Mai mult, purtătorul de cuvânt al misiunii diplomatice transmite că SUA urmăresc cu atenție schimbarea codurilor penale și arată că, până recent, România a făcut progrese considerabile în lupta anticorupție, guvernul american încurajându-i pe români să continue pe aceeași cale.