Ministrul de Externe al Germaniei, Heiko Maas, a declarat, luni, în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române, că există o îngrijorare la nivel european despre confruntările între politic și social care au loc în România și că „duritatea disputei a culminat chiar în confruntări violente”, relatează Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Vocea Europei în lume va fi respectată doar atunci când suntem credibili. Eventualele standarde duble vor fi imediat folosite de adversarii Europei. Europa trebuie să pună în practică valorile pe care și le-a scris pe stindard. Democrația, statul de drept, drepturile fundamentale și libertatea presei. De asta este responsabilă fiecare țară membră în parte și noi toți reprezentăm Europa în exterior, noi toți vom fi măsurați după aceste standarde. Doresc să fiu deschis ca partener și prieten. Suntem îngrijorați de faptul că tocmai o confruntare despre valori duce de un an și jumătate în România la o polarizare a politicului și a societății. Nu discuția este cea care ne îngrijorează, pentru că discuțiile sunt indispensabile în democrații, ci mai degrabă duritatea disputei care a culminat chiar în confruntări violente. Sunt ferm convins că, referitor la reforma justiției în România, poate fi și a identifica o linie de compromis care ne poate uni și coagula. În consolidarea statului de drept, doresc să vă ofer orice spirjin din partea Guvernului Federal. Vor fi luați în calcul și experți recunoscuți la nivel internațional, și aceștia, precum Comisia de la Veneția, pot fi luați în calcul ca intermediari onești”, a declarat ministrul de Externe al Germaniei, Heiko Maas.

Jandarmii au intervenit în forță, pe 10 august, cu gaze lacrimogene și tunuri de apă, în Piața Victoria, pentru a dispersa protestatarii anti-PSD aflați în fața sediului Executivului. Peste 450 de persoane, între care 35 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale din partea echipajelor SMURD, vineri, la protestul din Piața Victoriei. Dintre acestea, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme, trei dintre ei având arsuri de până la 15% din suprafaţa corpului.

Aproximativ 1.000 de jandarmi au acţionat la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei, a anunţat Laurențiu Cazan, cel care a comandat intervenția forțelor de ordine la miting, precizând că au fost solicitate întăriri şi din alte regiuni ale ţării.

Procurorii militari de la Parchetul General informează au înregistrat, până în prezent, peste 650 de plângeri depuse de protestatari împotriva jandarmilor, fiind derulate în continuare cercetări pentru a identifica persoanele implicate în incidentele violente de la protestul din 10 august. Parchetul General a anunțat că Secția Militară a instituției a preluat ancheta privind violențele din 10 august din Piața Victoriei, pentru a uni toate denunțurile într-un singur dosar, fiind avute în vedere și plângerile depuse împotriva ministrului de Interne și a prefectului Capitalei.