Uniunea Salvați România a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării cu privire la afirmația Ministrului Muncii Lia Olguța Vasilescu care, vorbind despre președintele României, Klaus Iohannis, a spus: ”ca neamț, să vorbești de gazare trebuie să ai mult curaj”. Potrivit USR, corelația făcută de Olguța Vasilescu între ”gazare” și apartenența la etnia germană este profund injustă și denigratoare, atât la adresa președintelui, cât și la adresa tuturor persoanelor de etnie germană.

Lia Olguta VasilescuFoto: Captura Antena 3

“A asuma că germanii, nu naziștii și colaboratorii lor, sunt responsabili de gazări este ceva nu doar neadevărat, ci și josnic. A echivala toți vorbitorii unei limbi din întreaga lume cu un grup criminal este pur și simplu abject. Partidul Social Democrat a construit o campanie electorală pe discriminare și xenofobie și acum continuă cu impunitate. Se pare ca Partidul România Mare nu a dispărut niciodată de pe scena politică, ci a luat acum forma trandafirilor”, transmite liderul senatorilor USR Vlad Alexandrescu.

USR arată în sesizarea adresată CNCD că atacul la adresa președintelui prin prisma etniei sale este un act de discriminare, care se impune a fi sancționat potrivit dispozițiilor Ordonanței 137/2000. Declarațiile doamnei Olguța Vasilescu sunt de o gravitate extremă, pe care nici măcar necunoaşterea istoriei nu le poate justifica.

“România nu a fost în niciun caz străină de Holocaust, deoarece în timpul conducerii mareșalului Ion Antonescu au fost uciși zeci de mii de evrei și de rromi. Același mareșal Ion Antonescu pe care Lia Olguța Vasilescu l-a prezentat ca pe un erou de război într-un discurs din Parlament și îi depunea coroană de flori când actualul ministru era deputată din partea PRM”, conchide senatorul USR Vlad Alexandrescu.

Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a criticat vineri declarația lui Klaus Iohannis potrivit căreia PSD a gazat românii la proteste, ea sublinind că afirmațiile sale nu sunt demne de președinte și, „ca neamț, să vorbești de gazare trebuie să ai mult curaj”.

„A spus că a venit PSD să gazeze românii și să-i bată. Trecând peste faptul că toți parlamentarii PNL au fost la miting și sunt poze pe Facebook, să vii să spui că PSD a fost cel care a aruncat cu gaze lacrimogene sau că a bătut participanții de acolo, declarația nu e demnă de președinte, ci de Mălin Bot. Știți foarte bine că în ultimele zile s-a spus că provocatorii au fost aduși de la Craiova, că eu am pus în funcție șeful Jandarmeriei. Domnul președinte a împărțit: că Jandarmeria e la PSD - că eu asta înțeleg - că serviciile secrete sunt la el și ce mai avea. Sunt instituții ale statului. Ca neamț, să vorbești de gazare trebuie să ai mult curaj”, a declarat Olguța Vasilescu, la RomaniaTV, potrivit Mediafax.