Senatorul american John McCain a fost un simbol al generației sale care a contribuit la vindecarea rănilor războiului și a făcut eforturi pentru normalizarea relațiilor diplomatice cu SUA, a transmis ministrul de externe de la Hanoi, într-un mesaj de oamgiere a memoriei politicianului care a murit sâmbătă, cu câteva zile înainte să împlinească vârsta de 82 de ani.

John McCainFoto: Flickr/ Gage Skidmore

”Atât pentru guvernul, cât și pentru poporul vietnamez, senatorul John McCain a fost un simbol al generației sale de senatori și veterani de război”, a scris ministrul de externe, Pham Binh Minh, în cartea de condoleanțe deschisă la ambasada SUA din Hanoi, informează Reuters.

”El este cel care a deschis calea către vindecarea rănilor războiului, normalizarea și promovarea unui parteneriat aprofundat dintre Vietnam și SUA”, a mai spus Minh.

McCain, fost prizonier de război în Vietnam, a fost unul dintre cei mai vocali politicieni în favoarea normalizării dialogului cu Vietnamul condus de comuniști, un vechi adversar al SUA.

Relația sa cu Vietnamul a început pe vremea când era un tânăr pilot în trupele americane, avionul său fiind doborât în timpul misiunii de bombardare a capitalei, în 1967.

A avut ambele brațe fracturate, un picior fracturat, a fost înjunghiat și bătut după ce a fost scos dintr-un lac din apropierea orașului, scrie Reuters. A petrecut ani de zile ca prizonier de în închisoarea Hoa Lo prison, cunoscută cu numele de ”Hanoi Hilton” printre soldații americani.

Lângă lacul din Hanoi unde a fost capturat McCain se află un monument care a fost transformat în aceste zile într-un loc de pelerinaj pentru cei care au vrut să-i aducă un omagiu.

Vietnamezi și americani din Hanoi au venit la monument cu flori, steaguri, lumânări și mesaje în memoria senatorului american.

McCain, fost prizonier de război în Vietnam și candidat la președinție în 2008, senator republican, și una dintre cei mai puternici critici ai actualului președinte Donald trump a murit sâmbătă, după ce a decis întreruperea tratamenului pentru o formă gravă de cancer cerebral. Pe 29 august ar fi împlinit 82 de ani.