Mii de simpatizanți ai opoziției pro-europene au participat, duminică după-amiază, la un protest față de Guvernul de la Chișinău, acțiunea fiind organizată de Mișcarea de Rezistență Națională ACUM, creată după anularea alegerilor din Chișinău, câștigate de liderul Platformei DA, Andrei Năstase, potrivit Mediafax.

Protest de amploare la ChisinauFoto: Captura Privesc.eu

Participanții la mitingul anti-guvernamental de la Chișinău au mers în marș la Parlament, dar și la Centrul Național Anticorupție, după care au revenit în Piața Marii Adunări Naționale din centrul capitalei Republicii Moldova, relatează postul Radio Chișinău.

Organizatorii Mișcării de Rezistență ACUM au spus că au de gând să protesteze și pe parcursul nopții și a doua zi, la 27 august, atunci când Republica Moldova va marca a 27-a aniversare de la proclamarea independenței.

Participanții la miting au scandat "Diaspora e cu noi", "Hoții", "Vrem țara înapoi", "Plahotniuc la pușcărie", "Jos mafia", "Noi nu cedăm".

Protestatarii au adoptat o proclamație prin care cer demisia Guvernului Filip, responsabil pentru înrăutățirea situației cetățenilor și pentru izolarea Republicii Moldova pe plan european.

Maia Sandu, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, a declarat într-un discurs la mitingul opoziției că se "vor colecta semnături pentru o solicitare către UE, prin care venim cu rugămintea ca instituțiile europene să ceară cercetarea și urmărirea penală a cetățenilor din Republica Moldova implicați în spălări de bani pe teritoriul țărilor membre ale Uniunii Europene".

"Foarte mulți din cei tineri au fost alungați de acasă. Iar noi rămânem din ce în ce mai puțini(...) Noi nu am venit aici din plăcere sau din neavând ce face, dar noi nu mai putem să fim mințiți de acest regim corupt, nu mai putem să fim furați de acest regim autoritar, nu mai putem educa copii cu salarii sub nivel de existență, nu putem să-i lăsăm să ne umilească în continuare", a mai declarat Maia Sandu.

"Această guvernare trebuie să plece, e timpul să le cerem demisia. Dar înainte de toate să-i ajutăm să revină la normalitate: să anuleze toate legile antipopulare. Și o putem face doar dacă vom fi determinați. Să mergem la următoarea ședință a Parlamentului și să-i determinăm să anuleze aceste legi", a declarat Andrei Năstase, liderul Patformei Demnitate şi Adevăr.

"Cineva vrea să opună niște oameni altor oameni, vrea ca această societate să fie dezbinată pe toate criteriile. Noi am anunțat un protest civic, pașnic, civilizat, o continuare a protestelor noastre de pe parcursul a trei ani. Suntem datori față de copii noștri să nu le dăm satisfacție acestor criminali. Ei ar vrea să transformăm acest miting în niște acțiuni violente, noi nu avem acest scop. Scopul nostru e să luăm țara înapoi", a adăugat liderul Platformei DA.

Înainte de mitingul opoziței, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, a avut loc o contramanifestație organizată de primarul de Orhei, Ilan Șor, condamnat în prima instanță pentru fraude.

Pe de altă parte, președintele moldovean Igor Dodon a condamnat protestul, afirmând că acțiunea opoziției este rușinosă pentru democrație și e trist că așa ceva s-a întâmplat în ajunul Zilei Independenței, relatează site-ul Unimedia.

Potrivit poliției, aproximativ 5.000 de persoane au participat la manifestațiile din centrul Chișinăului, informează agenția de știri Tass.