Cauzele incendiului izbucnit la Palatul Episcopal Greco-Catolic Oradea sunt cercetate de o comisie formată din polițiști criminaliști, pompieri, experți, ingineri constructori și reprezentanți ai Episcopiei. Palatul urma să fie restaurat cu bani europeni, însă acum proiectul e în pericol.

Palatul Episcopal din Oradea, incendiu devastatorFoto: Captura video Facebook

Echipe specializate derulează duminică o acțiune de eliberare a spațiului de la etajul I al Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, astfel că sunt scoase grinzile de fier care sunt foarte grele, pentru a nu pune în pericol tavanul etajului, în urma incendiului izbucnit sâmbătă seara.

Purtătorul de cuvânt al Episcopiei Greco-Catolice Oradea, Anton Cioba, a declarat că, în paralel, continuă cercetarea la locul incendiului de către o comisie specială pentru stabilirea cauzelor.

”O comisie constituită din polițiști criminaliști, pompieri, experți, imngineri constructori și reprezentanți ai Episcopiei cercetează sursele care au dus la apariția incendiului de la Palatul Episcopal. După raportul acestei comisii, va urma o altă expertiză a episcopiei, iar apoi vom trece la refacere. Există acum în derulare o acțiune de eliberare a spațiului de la etajul I, se scot grinzile de fier care sunt foarte grele, pentru a nu pune în pericol tavanul de la acest etaj”, a spus Cioba.

Potrivit acestuia, Episcopia Greco-Catolică Oradea avea în plan o recondiționare a interiorului Palatului Episcopal, cu fonduri europene, proiect care este pus în pericol în urma incendiului.

”Era o recondiționare pentru structurile episcopiei, dar și pentru organizarea unor activități culturale ale orașului, ținând cont de faptul că această clădire se află în centrul orașului”, a spus Anton Cioba.