Un incendiu de proporţii a izbucnit sâmbătă seară la clădirea Palatului Episcopiei Greco-Catolice din centrul municipiului Oradea. Peste 100 de pompieri au intervenit pentru stingerea flăcărilor. Incendiul a fost lichidat după miezul nopții. Nu s-au înregistrat victime. Palatul Episcopal, situat în Piața Unirii din Oradea, este clădire de patrimoniu.

Palatul Episcopal din Oradea, incendiu devastatorFoto: Captura video Facebook
  • Palatul Episcopiei Greco-Catolice este o clădire de patrimoniu a oraşului, considerată o bijuterie arhitectonică şi o clădire simbol pentru românii ardeleni. Faţada şi acoperişul clădirii au fost recent renovate cu milioane de euro, fiind un imobil ce dădea prestanţă Pieţei Unirii din Oradea. După intervenţia pompierilor, o mare parte a faţadei a rămas în picioare.

UPDATE 01.25 - Incendiul care a cuprins Palatul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea a fost stins la ora 0.40, peste 100 de pompieri participând la intervenţie, a anunțat purtătorul de cuvânt al ISU Crişana, Camelia Roşca.

"Rămânem pentru supravegherea zonei, înlăturarea efectelor negative ale evenimentului, după care vom proceda la cercetarea cauzei de izbucnire a incendiului", a spus reprezentanta ISU Crişana, potrivit Agerpres.

Peste o sută de pompieri au acţionat în interiorul Palatului Episcopal, fiind afectată o suprafaţă de aproximativ 1.300 de metri pătraţi, acoperişul şi tavanul etajului întâi.

"Cei peste o sută de pompieri militari au acţionat cu zece autospeciale, cu apă şi cu spumă şi două scări. Din fericire, nu există persoane rănite", a declarat Camelia Roşca.

Mii de oameni au ajuns sâmbătă seară în Piaţa Unirii din Oradea. Foarte mulţi dintre ei au transmis live cele petrecute, pe reţele de socializare.

De asemenea, un moment emoţionant a avut loc în Piaţa Unirii. În timp ce acoperişul Palatului Episcopiei Greco-Catolice ardea, Biserica cu Lună - de rit ortodox, situată în imediata apropiere a acestuia, şi-a deschis porţile la această oră târzie din noapte. Doi preoţi au început să oficieze o slujbă religioasă, invocând-o pe Sfânta Fecioară Maria să vină în ajutorul pompierilor. Foarte mulţi oameni au intrat în catedrala ortodoxă pentru a se ruga împreună pentru ajutor divin.

UPDATE 01.00 - Incendiul a fost lichidat, anunță Bihor Online. Pompierii au rămas la fața locului pentru a înlătura efectele flăcărilor și pentru a se asigura că acestea nu izbucnesc din nou.

UPDATE 00.45 - În Piața Unirii a ajuns și episcopul greco-catolic de Oradea, PSS Virgil Bercea, care a privit neputincios cum flăcările mistuie clădirea, relateză Bihor Online.

Interiorul clădirii se afla în plin proces de reabilitare, mai scrie Bihor Online. Un muncitor italian, care lucra la clădire, a sosit în Piața Unirii și a spus că în interior se aflau mai multe opere de artă de valoare. Acest lucru a fost confirmat și de episcopul Bercea, care a spus că în special mobilierul avea o valoare arhitecturală.

De asemenea, potrivit publicației citate, în interiorul Palatului Episcopal locuia un preot împreună cu soția și cu doi copii, dintre care doar unul era acasă. Din fericire, aceștia au scăpat nevătămați.

UPDATE 23.50 - Incendiul a fost localizat, pompierii acţionând pentru lichidare, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al ISU Bihor, maiorul Camelia Roşca.

"În momentul de faţă, incendiul este localizat, pompierii acţionează pentru lichidarea incendiului. Nu există victime, palatul nefiind locuit. S-a prăbuşit turnul din lemn şi tavanul de la etajul 1. În clădire nu existau persoane. În spatele palatului este o construcţie în care există locuinţe şi din care locatarii s-au autoevacuat", a afirmat Roşca.

Și prefectul judeţului Bihor, Ioan Mihaiu, a declarat pentru Agerpres că incendiul a fost localizat şi nu s-a extins la clădirile din jur.

"În momentul de faţă, noi considerăm că este izolat incendiul. Nu mai există pericolul de a se extinde la clădirile învecinate. Sperăm ca în scurt timp să reuşim să-l şi stingem. Nu există victime umane. Nu există probleme din punct de vedere al sursei de apă, aşa cum s-a vehiculat. Problema e că e clădirea veche, cu foarte mult lemn şi incendiul a fost extrem de puternic şi violent. Nu s-a extins la clădirile din jur. Poliţiştii şi jandarmii au mutat maşinile din apropiere", a precizat prefectul.

UPDATE 23.35 - Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat pentru Agerpres că pompierii încearcă să nu permită extinderea incendiului.

"Este un incendiu care cuprinde întregul acoperiş al clădirii respective, care este şi clădire istorică. Sunt mai multe echipaje de intervenţie din partea ISU Bihor. Suntem în legătură cu ei, se intervine. Există un risc de extindere, dar exact asta încearcă acum să facă, să nu permită incendiului să se extindă şi să-l controleze doar la nivelul clădirii respective", a spus Arafat.

El a afirmat că, la acest moment, nu are informaţii că ar exista oameni în pericol.

UPDATE 23.30 - Reprezentanții ISU Bihor spun că acoperișul din lemn cu învelitoare de tablă al clădirii arde pe o suprafață de 200 de metri pătrați, iar un turn din lemn al clădirii s-a prăbușit, transmite Mediafax.

"Incendiul a fost localizat și se manifestă pe 200 de metri pătrați ai acoperișului, iar din informațiile deținute nu există victime. Un turn din lemn al clădirii s-a prăbușit precum și tavanul de la etajul 1. Alimentarea cu apă a autospecialelor se realizează din râul Crișul Repede", a spus Andreea Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU Bihor.

UPDATE 23.15 - Peste 50 pompieri militari, cu nouă autospeciale de stingere și două autoscări de intervenție la înalțime, acționează pentru lichidarea incendiului și pentru limitarea extinderii la vecinatăți, anunță Mediafax.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, incendiul se manifestă la parter, la etajul 1 și la mansarda Palatului Episcopal greco-catolic din Oradea.

"Arderea se manifestă la acoperiș, pe circa 300 mp. Intervenția este deosebit de dificilă din cauza flăcărilor mari, a înălțimii la care arde, precum și a fumului dens degajat. Până în acest moment nu au fost înregistrate victime", a transmis IGSU.

La fata locului se află și o ambulanță SMURD.

Potrivit Bihor Online, din primele informații prezentate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Crișana" Bihor, apelul care anunța izbucnirea incediului a fost dat la ora 21:50, iar în momentul de față se lucrează la lichidarea flăcărilor cu șase autospeciale de lucru cu apă și spumă, din cadrul Detașamentelor 1 și 2, respectiv o autospecială cu scară din cadrul Gărzii 1 Mai.

Și agenția Agerpres relatează că Palatul Episcopiei a fost cuprins de flăcări aproape de ora 22.00, focul izbucnind la acoperişul clădirii. După o jumătate de oră, întregul acoperiş al palatului şi sediul episcopiei au fost învăluite de flăcări, sute de orădeni adunându-se în piaţa din centrul municipiului.

Unul dintre turnurile palatului s-a prăbuşit în flăcări pe strada Episcop Mihai Pavel.