"România este un stat mai mare decât pare la prima vedere, un stat care are o memorie lungă", declară - într-un interviu pentru site-ul Deschide.md - ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, referitor la participarea politicienilor moldoveni la mitingurile de protest de la București și în fața misiunii diplomatice acreditate la Chișinău.

Daniel IonitaFoto: MAE

"Este un stat membru al UE și NATO. Cred că ar fi o greșeală să judecăm relațiile cu România prin prisma relațiilor dintre partidele de la București și partidele de aici", a continuat Daniel Ioniță. "Pe de altă parte, există foarte mulți cetățeni din R.Moldova care au dublă cetățenie, adică și cea română. În cazul respectiv, ar trebui să ne uităm cu mare atenție cine anume a fost la manifestările respective și în ce calitate. Evident nu este rolul meu ca ambasador să intru în evaluări de natură politică, nu am făcut-o și nu o voi face", a adăugat ambasadorul, precizând că România este o țară care va susține R.Moldova atâta timp cât evoluțiile de la Chișinău se încadrează în conceptele democratice și ale statului drept.

Portalul Deschide.md amintește că, pe 12 august, câteva zeci de susținători ai Partidului Acțiune şi Solidaritate, Partidului Liberal-Democrat și Platformei Demnitate și Adevăr au participat la Chişinău la o demonstrație de sprijin față de protestele antiguvernamentale de la Bucureşti. Manifestaţia a început în centrul Chișinăului, la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, şi a continuat la Ambasada României. Participanţii au scandat "PDM şi PSD - aceeaşi mafie!", "Fără penali!", "Jandarmilor, ruşine!", "Fraţi români nu cedaţi, hoţii la dubă-i băgaţi!", "Jandarmeria apără hoţia!", "Stop violenţa!", "Jos tortura!", "Protestăm, nu cedăm!", "Suntem solidari!".