Curtea Constitutionala a acceptat joi exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de Dan Voiculescu la Legea 187. Este vorba de trei de articole care vizeaza existenta institutiei. Avocatul Poporului, Ioan Muraru, a sustinut desfiintarea CNSAS in termeni de " eliminarea acestui venin anticonstitutional". De la publicarea deciziei in Monitorul Oficial, CNSAS isi va inceta activitatea. Votul Curtii a fost in unanimitate pentru acceptarea exceptiilor lui Voiculescu.

Curtea Constitutionala a declarat drept neconstitutionale articolele 7, 8 si 9 din Legea 187, potrivit careia functioneaza CNSAS. Cele trei articole se refera la infiintarea Consiliului, componenta Colegiului si revocarea membrilor acestuia.

Consecinta este ca imediat dupa publicarea deciziei Curtii in Monitorul Oficial, institutia va ramine fara baza legala si toate actele emise nu vor mai avea putere juridica. Cu alte cuvinte, CNSAS isi va inceta activitatea.

Potrivit articolului 147 din Constitutie, in termen de 45 de zile Parlamentul ar trebui sa modifice legea in asa fel incit sa o puna in concordanta cu decizia Curtii. O alta solutie ar fi ca Guvernul sa emita o Ordonanta de urgenta, care insa trebuie sa respecte decizia CC.

Ambele variante sint insa complicate, juristii contactati de HotNews.ro spun ca unul din articolele declarate neconstitutionale este chiar cel de infiintare a CNSAS, cu alte cuvinte se contesta chiar existenta institutiei.

Membrii Curtii Constitutionale
Foto: ro.wikipedia.org

De sus, din stanga:
Acsinte Gaspar,
Aspazia Cojocaru,
Augustin Zegrean,
Ion Predescu,
Petre Ninosu,
Tudorel Toader,
Valentin-Zoltan Puskas,
Nicolae Cochinescu,
Ioan Vida


Sediul Curţii Constituţionale
este în Palatul Parlamentului,
Intrarea B1, Bucureşti,
Calea 13 Septembrie nr.2,
sector 5, cod postal 050725.
TELEFON: (40-21) 402.21.21
FAX: (40-21) 312.43.59.
INTERNET: www.ccr.ro.
E-mail: ccr@ccr.ro.


Votul Curtii a fost unamin in favorea acceptarii exceptiilor ridicate de Voiculescu, inclusiv cel al lui Augustin Zegrean, reprezentantul PD la Curte. Petre Ninosu nu a participat la vot, deoarece a plecat din sedinta, dupa ce a adormit de doua ori in timpul ei.

Potrivit unor surse de la Curtea Constitutionala, atit Ioan Muraru, Avocatul poporului, cit si Nicolae Cochinescu, fost presedinte al Curtii, in calitate de raportor, au sustinut argumentatia lui Dan Voiculescu, pledind pentru neconstitutionalitatea celor trei articole.

Avocatul Poporului si-a prezentat punctul de vedere intr-o "terminologie straina de un dosar aflat in stare de judecata si de Curtea Constitutionala", spun sursele citate.

El si-a incheiat argumentatia prin urmatoarea fraza " Curtea Constitutionala este datoare sa elimine din legislatia romaneasca acest venin anticonstitutional".

Muraru, ca si Cochinescu, au sustinut exceptiile ridicate de Voiculescu, considerind ca prevederile Constitutiei din 2003 "interzic instantele extraordinare si limiteaza existenta jurisdictilor exterioare puterilor judecatoresti", CNSAS aflindu-se in aceasta situatie.

Punctul de vedere exprimat de Guvern a fost pentru respingerea exceptiilor ridicate de Voiculescu, iar Parlamentul nu a trimis nimic.

Sergiu Andon, avocatul lui Dan Voiculescu, a incercat sa obtina o noua aminare a judecarii pe fond, trimitind un certificat medical. Cererea lui a fost respinsa. Citeva ore mai tirziu, Sergiu Andon evolua la televiziuni.

Procesul in care Dan Voiculescu a contestat decizia de politica politica data de CNSAS se va reintoarece la Curtea de Apel.

Mircea Dinescu: " Servitorii lui Ceausescu sint tari".

"Un fost securist si un fost sef de sectie la Scinteia au omorit CNSAS. Servitorii lui Ceausescu sint tari. Se intrerupe toata activitatea CNSAS, se pune cruce la toate dosarele ofiterilor si turnatorilor. Vreau sa vad cum iese societatea civila in strada impotriva acestor sobolani".

Claudiu Secasiu: " Se suspenda dreptul cetateanului la propriul trecut"

"Desfiintarea institutiei blocheaza accesul cetateanului la propriul dosar si dreptul de a-si cunoaste tortionarul. Ne intoarcem in 1997, la discutiile privind oportunitatea deconspirarii Securitatii. Va fi o lupta indelungata pentru lege. Constatam dupa 8 ani ca o lege este neconstitutionala, este ceva nemaiintilnit".

LIdia Barbulescu, presedinta CSM: " Verdictele CNSAS sint lovite de nulitate"

Lidia Barbulescu sustine ca verdictele date de CNSAS de la infiintare si pina acum sint lovite de nulitate. " Este o greseala a se spune ca deciziile Curtii Constitutionale au obligativitate numai pentru viitor, pentru ca aceste decizii constata neconstitutionalitatea unor legi ori a unui text de lege si este ca si cum acestea nu ar fi existat. Nu se poate vorbi de neretroactivitatea unei legi ca urmare a deciziilor CC, cu atit mai mult in cazul de fata, vin si spun ca aceasta institutitie a actionat in afara legii fundamentale", a declarat Lidia Barbulescu citata de Mediafax.

Ioan Stanomir, profesor de drept constitutional: " E ca si cum nu s-ar fi intimplat nimic in acesti ani"

Ioan Stanomir considera ca din punct de vedere stric tehnic un organism declarat neconstitutional are o problema cu deciziile pronuntate anterior. " Logic se contureaza ca intreaga lui activitate de dupa 1999 este problematica din punct de vedere constitutional, incit daca se merge pe linia sugerata de Curte, deciziile CNSAS nu au relevanta pentru ca au fost date in baza unei legi contrare legii fundamentale. E ca si cum nimic nu s-ar fi intimplat in toata aceasta perioada".

Consecintele desfiintarii CNSAS

Peste 2000 de turnatori si ofiteri de securitate care au primit in acesti ani verdicte de la CNSAS vor fi albiti ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale.

CNSAS a facut cele mai multe deconspirari in 2006 si 2007, de zeci de ori mai multe decit in anii precedenti. Motivul este simplu, SRI si celelalte servicii au fost obligate ca urmare a dispozitiei presedintelui Basescu sa predea arhivele.

Verdicte de politie politica:

2006

  • 158 ofiteri de securitate
  •  270 informatori

2007

  • 381 ofiteri de securitate
  • 101 informatori
  • 341 informatori comunicati cetatenilor la cerere

1. Tortionarii albiti

Printre sefii serviciilor secrete care au fost deconspirati de CNSAS se numara:

Nicolae Plesita, fostul sef al Directiei de Informatii Externe in perioada 1980-1984, cel care a coordonat actiunile impotriva postului de radio Europa Libera si s-a ocupat direct de actiunea de reprimare a lui Paul Goma.

Ilie Merce, fost colonel de securitate, a lucrat din 1981 la Directia I, sectorul arta-cultura. In anii 1985-1986, conduce compartimenul Eterul, destinat sa combata posturile de radio straine care emiteau in limba romana. In 1986, este numit sef al Securitatii in judetul Buzau. A ramas in SRI pina in 1996, cind este trecut in rezerva, fiind acuzat ca furniza informatii PRM.

Goran Gheorghe, colonel, fost sef al Securitatii Maramures. In anul 1977 era maior in Directia Cercetari Penale. In perioada 1981-1985 a fost loctiitorul sefului Securitatii Maramures, apoi, in 1985 locotenent-colonel Goran Gheorghe a fost numit seful Securitatii Maramures. Din 1986, a fost seful Securitatii municipiului Bucuresti (avea grad de colonel), pozitie pe care o ocupa si in 1989.

2. Informatori celebri cu verdict nul

Rodica Stanoiu, cunoscuta de Securitate sub numele de cod „Sanda”, fost ministru al Justiei, a contestat decizia la Curtea de Apel, motivind ca dosarul este fabricat si ca scrisul de pe notele informative nu este al ei, desi expertiza grafologica a dovedit constrariul. „Sanda” isi turna colegele de serviciu si avea angajament.

Mona Musca, alias „Dana”, a dat Securitatii 15 note informative despre studentii straini. A negat ca a facut politie politica si a contestat decizia in Tribunal, dar a pierdut procesul. Musca avea angajament si este singurul parlamentar care a parasit politica si forul legislativ din acest motiv.

Florica Bejinariu, judecator in CSM, se afla in proces de constestatie a deciziei de politie politica la Curtea de Apel, proces care, probabil, ca si in celelalte cazuri, se va suspenda.

Constantin Blaceanu Stolnici, alias „Laurentiu”, nu si-a recunoscut vinovatia, desi din dosar a reiesit ca a colaborat ani de zile cu Securitatea, fiind chiar remunerat pentru serviciile aduse. A fost cazul care a produs cea mai mare vilva anul trecut.

Verdicte de colaborare cu Securitatea au mai primit o serie de jurnalisti, precum Cornel Ivanciuc,cunoscuti oameni de cultura, Sorin Antohi, Eugen Uricaru, Mircea Iorgulescu, Cezar Ivanescu, Dan Chiachir, Dan Amedeo Lazarescu sau ambasadorul Romaniei la Viena, Andrei Hoisie. Lista este cu mult mai lunga. Ei i se adauga inaltii prelati, printre care Pimen, Andreicut, Corneanu, care au primit anul trecut de la CNSAS verdict de colaborare.

3. Blocarea dosarelor aflate pe teava CNSAS

Decizia Curtii pune lacat dosarelor aflate in lucru la CNSAS. Este vorba in primul rind de dosarele magistratilor, a caror verificare se apropia de final. Deja o serie de judecatori si procurori au primit verdict, dar asa cum spune Constantin Ticu Dumitrescu ar fi urmat citeva nume de rasunet. Printre acestea, inclusiv citeva de la Curtea Constitutionala.

4. Candidatii la alegeri scapa neverificati

Faptul ca legea a fost declarata neconstitutionala cu doar citeva luni inainte de alegerile locale, va face ca miile de candidati sa ramina neverificati. La fel se va intimpla si cu cei pentru alegerile generale.

5. Accesul la propriul dosar, interzis

Sutele de oameni care asteapta sa-si vada dosarul de urmarire intocmit de fosta Securitate vor fi lipsiti de acest drept prin desfiintarea CNSAS. La fel, institutia nu va mai putea da curs cererilor cetatenilor de a fi deconspirati cei care i-au turnat sau bagat in puscarie.