Traditie si supermarket

Ciobanitul pe moarte: vreti doar branza in tipla sau si in butoi de stejar?

de Ruxandra Hurezean     HotNews.ro
Joi, 31 ianuarie 2008, 15:12 Actualitate | Esenţial


Baciul Dumitru din Marginime
Foto: Hotnews
Geambasii le iau laptele, branza, carnea, lana pe mai nimic, pun adaosuri de 100% si fac averi pe munca lor. Invazia supermarketurilor, vanzarile in scadere din piata traditionala au dus ciobanitul spre moarte. Despre asta vorbesc ciobanii din Marginime, cei obisnuiti sa taca: "Eu sunt batran, dar va intreb, vreti doar branza in tipla sau vreti si o branza in butoi de stejar?”. Tiliscanul crede ca ar fi bine sa fie amandoua pe masa, sa fie o competitie intre ce ofera ei si ce ofera productia industriala, competitie din care ce-i mai bun va castiga.

„Se nimicesc turmele, asta se intampla. De ani buni, dar mai tare de un an incoace, se alege praful. Se taie pe capete. Am oierit de 60 de ani, a fost o traditie din tata in fiu la noi. Acum fiul meu e cioban, are turma si incearca sa se descurce din asta. Pentru ca i-a placut la oi. Venea cu mine la stana cand era mic. Stie multe despre animale, a fost si in Franta intr-un schimb de experienta. A zis ca si acolo oile se cresc in toate felurile. Sunt si conditii moderne, dar si ca la noi”, spune Stanca Dumitru din Tilisca.

Dar nu asta este important. Nu chiuveta sau faianta face din meseria lui ceva ca lumea, ci dragostea de animal. Sa stai zi si noapte cu oile tale departe de lume, toata viata in pustiul muntilor, departe de familie. De ce n-ar fi ei buni  pentru Europa in meseria pe care o fac de mii de ani? Cam asta este logica ciobanului care le cere guvernantilor sa nu impuna reguli prin care sa le taie capul dintr-o data. Sa-i mai lase pana s-or ridica la nivelul cerut. ”Ca nici Europa nu s-o facut intr-un an sau in doua zile!?” replica Dumitru Stanca.

Stana cu gresie si inox

Regulile impuse de aderarea Romaniei la UE au creat panica la inceputul anului 2007. Limba de lemn a noii Europe n-a putut fi tradusa cu prea multa acuratete. Cu greu s-au mai lamurit lucrurile dupa ce s-a spus ca transhumanta este acceptata, ca branza poate fi vanduta oriunde in Romania pentru ca toata tara este considerata „piata locala” raportand la Europa. Insa, niste reguli au ramas valabile. Ca sa poti desface marfa, stanele trebuie autorizate si sa prezinte conditii de igiena: faianta, gresie, apa curenta, vase de inox, curent electric. Ciobanii au improvizat cateva placi de faianta in stanele lor, si ele provizorii, si au oale de inox pe care le folosesc la transportat laptele sau branza.

Lana de aur s-a coclit

Aici au intervenit intermediarii sau colectorii, cum le spun ciobanii. Ei au simtit momentul, au inchiriat pietele sau au contractat livrari pentru supermarketuri, iau branza en-gros de la ciobani cu 8-10 lei, o ambaleaza frumos si o vand cu 16-19 lei. Turcii iau lana cu 1 leu kilogramul, rareori cu doi sau trei lei, daca e spalata si de calitate. Incarca tirurile si pleaca in tara lor. „Dar nu totdeauna ai norocul sa dai de turc sa-ti ia lana si atunci o lasi pe camp. Alta data am adunat lana cativa ani si cand am vandut-o am cumparat cu banii aia casa baiatului, cea mai mandra din sat. Acum nu mai iei o casa nici cu lana de pe toate oile din Ardeal”, spune ciobanul Dumitru.

O poveste imposibila

Cum sa duci curent electric in varful muntelui? Cum sa duci apa curenta daca n-ai curent? Cum sa construiesti stana de zid cu faianta si gresie cand tu te muti in fiecare an ca pamantul de sub stana e inchiriat, nu e al tau?! Cum sa iei stana cu tine? Sunt lucruri imposibile. Asa s-a ajuns ca ciobanii batrani fara putere financiara, care au 7-800 de oi, sa nu mai faca fata. Se descurca si negustoresc cei cu turme de peste 2000 de oi. Cei care au prins cheag si fac ferme mari, primesc subventii care, la numarul acela de oi, sunt substantiale.

Oierit industrial

In fermele mari animalele cresc ”industrial”, nu ca pe campurile lor, carcotesc cei care au ramas de caruta. „ Vedeti, e ca si cu un fruct. Ia dumneata o para din gradina mea si mananca din ea, vezi ce gust are. Nu e ca cea din  magazin, care e frumoasa, dar degeaba, nu simti nimic cand o mananci. Bea apa din izvor si bea apa de la robinet, venita pe tevi. Vezi care e buna. Tot asa e  si cu oile. Eu sunt batran, dar va intreb, vreti doar branza in tipla sau vreti si o branza in butoi de stejar?”. Tiliscanul crede ca ar fi bine sa fie amandoua pe masa, sa fie o competitie intre ce ofera ei si ce ofera productia industriala, competitie din care ce-i mai bun va castiga.

Supravietuitorii


Ai lui Mesteacan din Poiana Sibiului sunt cei mai bogati ciobani de pe vale. Asa cred ei si asa se spune. Au „megacase” la centru, cam 8000 de oi amandoi fratii la un loc si vor sa faca 10 mii la anul. La fel ca alti 50-70 de poieneni si-au cumparat cu banii adunati pamanturi in zone mai varatice, la Satu Mare sau in Banat, 2-300 de hectare, isi fac ferme moderne si trec la alt nivel. La o alta afacere: zootehnia moderna. „Pentru oieritul traditional, cum ar veni, nu mai ai conditii si nu mai ai oameni. Ajunsesem sa lucram numai cu tiganii. O luase dracu de oierie, ca era tiganie. Oamenii ca lumea au plecat la carte sau la munca in Spania. Suntem gata. Nu mai avem cu cine lucra. Asta vara am muls oile cu copiii mei de 9 si de 10 ani”, spune Ion al lui Mesteacan din Poiana.

Tiganie fara academie

Piata din Salistea Sibiului e plina de tigani, mici si marfa turceasca. De chinezarii, paturi sintetice cu nunta din serai, slapi de plastic, haine de fas, fulare roz, manusi din melana si jucarioare cu sclipici. Casetofoane din care razbat manelele de targ. Intr-un colt, razleti, stau doi silisteni cu marfa autohtona.

Unul vinde caciuli de blana, mocanesti, altul ciorapi de lana impletita. Se vand binisor. Caciula de la 40 la 100 de lei, iar ciorapii cu 6 lei bucata: „tin toata iarna, poate si la anu’. Sunt din lana noastra, cu fir bun, de turcana... Am vandut cateva, dar cine mai umbla azi cu ciorapi de lana...?”, spune resemnata femeia. Piata de alimente este aproape pustie. Doua femei vand branza. Au locurile inchiriate, niste boxe cu faianta si geamuri de sticla, cu chiuvete. Altfel, aceeasi branza.

21 de euro, prima de oaie

In Uniunea Europeana, primele pentru ovine si caprine se acorda astfel: prima pentru intretinerea oilor se acorda unui producator care detine oi pe exploatatii, cuantumului ei fiind de 21 euro. Pentru producatorii care comercializeaza lapte de oaie si produse din lapte, prima este de 16,8 euro.

La noi, prima pentru o oaie fatatoare a fost, in promisiunile initiale ale Guvernului, de 40 de lei, pentru ca apoi sa se reduca la 35 de lei, platiti in doua transe. Si aici, turmele mari sunt avantajate: pentru cele sub o mie de oi suma nu reprezinta un sprijin real. Chiar si pentru aceste subventii, oierii din Marginimea Sibiului promit ca daca nu vor primi toata suma pana la primavara, vor merge la Bucuresti.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















7296 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Cam greu cu ortografia (Joi, 31 ianuarie 2008, 16:05)

    Catalin [anonim]

    De cind se scrie cu "a" la inceputul cuvintului :
    ex: "branza an butoi" si "competitie antre ce ofera"

    Din ce in ce mai greu cu limba romana ....
  • 0 (0 voturi)    
    Sfasietor, dar (Joi, 31 ianuarie 2008, 16:09)

    sile [anonim]

    Cine-i opreste pe ciobani sa-si omologheze produsele si sa le vanda pe piata?

    Motivul pentru care se vinde totul la intermediari e ca e mai simplu. Nu UE si nici normele ei.
  • +1 (1 vot)    
    mda (Joi, 31 ianuarie 2008, 16:32)

    radu [anonim]

    cine te opreste pe tine sa te duci la ciobani si sa le explici ce inseamna a-si omologa produsele si dup-aia sa ii ajuti sa o faca?
  • 0 (0 voturi)    
    vai de voi (Joi, 31 ianuarie 2008, 17:24)

    DR [anonim]

    Groaznic, ce prostie sa scrii cu a la inceputul cuvantului: antre, an, ...
    Cine este analfabetul???
  • 0 (0 voturi)    
    ... curent electric este posibil - energie solara (Joi, 31 ianuarie 2008, 18:00)

    marcus [anonim]

    ..daca te duci pe google si dai cautare dupa energie alternativa ... se gasesc foarte multe firme care ofera solutii pentru curent electric... dar taranii nu stiu .. si nu-i indruma nimeni... asta e problema !
    • 0 (0 voturi)    
      unde era desteptul Romaniei!!! (Vineri, 1 februarie 2008, 9:50)

      nilu [anonim] i-a raspuns lui marcus

      mah tu esti sanatos??? pai cine crezi ca o sa plateasca pt tehnologia de care vorbesti?? ciobanii? de unde? pai ce crezi tu ca stau toti intr-un singur loc? or fi si plini de bani!!! si in plus, iarna dai de dracu... tu nu vezi ca guvernul nu se intereseaza sa-i protejeze in nici un fel?? pai de ce ar face-o? timpul trece, leafa merge.... ca sa nu mai vorbim de comisoane si alte avantaje... vina cea mai mare e a primarilor care nu stiu sa faca niste proiecte ca sa beneficieze de fondurile UE... asta e...incompetenta totala in administratia publica roamneasca... si asta din cauza neprofesionistilor!! si o sa fie asa multa vreme atata timp cat o sa fie salariile alea infecte!!
      • 0 (0 voturi)    
        banii (Vineri, 1 februarie 2008, 10:23)

        marius [anonim] i-a raspuns lui nilu

        de ce nu folosesc banii pe care i-au castigat in trecut ? au facut case "ce-a mai mandra din sat" atunci de ce se mai vaita?
        • 0 (0 voturi)    
          :)) (Vineri, 1 februarie 2008, 11:23)

          nilu [anonim] i-a raspuns lui marius

          tu ti-ai folosi banii pt care ai muncit ca sa vina altii si sa fie serviti ca de pe tava?? in plus ei ar trebui informati cu privire la viitoarele schimbari! alea sunt zone defavorizate si exista fonduri de la UE pt asa ceva... initiativa trebuie... dar functionarii publici din zonele rurale sunt praf! exista INA care a fost infiintata tocmai pt pregatirea acestor functionari - primari in special!! dar ignoranta si nepasarea sunt principalele atribute ale celor de care vorbeam!! "las-o mah ca merge-asa!!"
          • 0 (0 voturi)    
            Habar nu aveti! (Vineri, 1 februarie 2008, 15:13)

            umi [anonim] i-a raspuns lui nilu

            Vad atatea comentarii aici si, culmea, de la persoane care sunt sigura ca habar nu au cu ce "se mananca" ciobania. Fratilor, habar n-aveti cata munca si cate sacrificii fac saracii ciobani ca sa poata sa va vanda voua, pe nimic, produsele.
            Voi mergeti la serviciu si "frecati menta" toata ziua, timpul trece, leafa merge, dar ei, fie noapte, fie zi, fie iarna, fie vara, stau langa oi si se chinuiesc sa supravietuiasca.
            "Cine-i opreste sa nu-si omologheze produsele" sau "de ce nu iau fonduri sa investeasca"....comentarii de fraieri...va spun eu de ce, pentru ca fondurile se duc la aia cu pile, nu la ciobanul simplu de la tara, pentru ca birocratia e asa mare la noi ca ti-e sila sa te duci sa la functionarii publici de la ghisee, care sunt platiti cu banii nostri, pentru ca te trateaza cu nesimtire. De acord, au salarii mici, dar nici nu merita mai mult pentru ceea ce fac.
            Cat despre ciobani, or fi ei oameni simpli, fara carte, dar va dau clasa la toti din toate punctele de vedere....au omenie si stiu sa munceasca cinstit!
            • 0 (0 voturi)    
              adevar (Duminică, 6 decembrie 2009, 22:07)

              laurentiu mocanu [anonim] i-a raspuns lui umi

              domnule,tot respectul,
              tata mare a avut oi,ai mei au plecat la oras pe vremuri,acum ne am mutat inapoi la tara si vreau sa mi iau oi sa am ce manca eu si familia mea,
              am inceput cu iepuri ca sa capat experienta si a primavara cumpar 10 oi pentru inceput,
              eu sunt nepot de taran si nu mi e rusine sa recunosc sa spun ca in copilarie mergeam cu vaca si cu oi si cu capre la pasune,
              cand ma duc la piata eu nu cumpar branza de la market ci de la tarani,la noi in curtea de arges nu sunt intermediari ca la sibiu,la noi sunt ciobanii sau rude de ale lor.
              • 0 (0 voturi)    
                vgfd (Duminică, 19 iunie 2011, 20:45)

                mircea [anonim] i-a raspuns lui laurentiu mocanu

                Bravoooooooooooooo. Si eu voi incepe o afacere dar cu capre.
            • 0 (0 voturi)    
              mnjh (Duminică, 19 iunie 2011, 20:43)

              mircea [anonim] i-a raspuns lui umi

              Asa este ai mare dreptate. bunicii mei au avut oi, si ma mandresc cu asta. Sangele de oier este si in mine. Va salut din bucovina.
        • 0 (0 voturi)    
          OIERIT (Vineri, 1 februarie 2008, 15:29)

          dan [anonim] i-a raspuns lui marius

          ma voi sunte-ti zdraveni auzi si la asta cica de ce si-a facut casa

          pai du daca ai sta intr-o casa de pamant la tara ce ai face ma cu bani castigati din munca ta

          nu cumva ti-ai cumpara ceva in casa, nu cumva ai vrea in primul rand sa-ti faci casa ok, sa-ti iei o masina etc

          e asta a facut si el si nu vad care e treaba a facut ce ar face orice om cu salariul lui

          si faza cu energia alternativa

          il si vad pe cioban dand cautare pe google "energie alternativa" luand legatura cu cei care pot instala sau produce chesti dastea si ulterior anul urmator proprietarul pasunii sa zica auzi ma sti anu asta eu nu mai vreau sa fac stana la mine ca acum am si energie alternativa internet boom tv etc

          nu-i nimic zice ciobanu am facut-o odata o mai fac odata numai ca acum da pe google "energie alternativa portabila" ca sa nu mai ia tapa la anu

          DAIA MERG LUCRURILE MARFA IN TARA ASTA CA TOTI VORBIM SI NE DAM CU PAREREA DAR DE GANDIT LASAM PE ALTI CA NOUA NE-A AMORTIT CREIERU SI VORBA AIA CU MINTEA ODIHNITA
  • 0 (0 voturi)    
    vantul schimbarii (Joi, 31 ianuarie 2008, 18:58)

    anacronicus [anonim]

    Oieritul se schimba ca toate. Ce 'transhumanta' ( iernat - pe romaneste ) ? Mai pleaca turmele la Prut ca in 'Baltagul', sau cum mergeau in Dobrogea sacelenii? Pe baza oilor am rezistat ca neam, 'Miorita' inca e cea mai buna balada, si poate de la mutatul oierilor limba s-a dezvoltat uniform, fara dialecte.
    Probleme sunt si cele din articol, dar si ca tot ce inseamna traditie e pastrat doar de batrini: oierit, mestesuguri, dansuri, obiceiuri. Noi, cei tineri: calculator, occident, supermarket, pc, manele. Asta e progresul. Sau nu.
  • 0 (0 voturi)    
    traditia = patrimoniu national ! (Vineri, 1 februarie 2008, 8:50)

    Ana [anonim]

    E adevarat ca ciobanii nostri, cu tehnicile lor de pastorit si de valorificat produsele stanei nu sunt in acelas timp si oameni de afacere avizati, nici "baieti destepti". Dar ei detin stiinta meseriei lor, practicate "ecologic" si onest de sute si sute de ani. Retetele lor de branza, cas, cascaval sunt un teraur, al tarii. Sa nu ne batem joc de el, sa nu lasam sa moara tot ce e profund si specific. E treaba presei sa atraga atentia asupra situatiei, e treaba ministerului si a guvernantilor sa-i ajute, daca conducatorii sunt intr-adevar buni romani.
  • 0 (0 voturi)    
    pastorul cel bun isi pune viata pentru oile sale (Vineri, 1 februarie 2008, 11:02)

    salistean [anonim]

    Bunicii mei sunt din Saliste. Strabunicu era cioban si mergea la iernat prin Dobrogea. La un moment dat a plecat si nu s-a mai intors. Izbucnise razboiul balcanic. Eu am citit in manualul de istorie ca limba romana a fost popularizata in Dobrogea de astazi in special de catre ciobanii din Marginime.
    Astazi, cei citiva din consatenii nostri care mai practica oieritul au ajuns un fel de paria ai societatii. Sunt considerati analfabeti (desi Salistea este localitatea care a dat cei mai multi academicieni), hoti sau necivilizati. In urma aderarii la UE despre care nimeni nu i-a informat ce presupune, ei s-au trezit ca nu mai pot merge in transhumanta, ca produsele lor nu mai sunt bune de vanzare si ca de fapt ei ar trebui sa devina un fel de sclavi ai negustorilor. Nu problema curentului electric (la stana se lucreaza zi lumina, iar numai ciobanii lenesi deranjeaza oaia de la hodina) sau a faiantei e problema, problema este ca asemenator cu alte ramuri ale economiei, sitemul este facut de asa natura incat sa incurajeze specula si intermediarul nu munca cinstita si traditia locala, iar pe romanii si ne-romanii din Guvern putin ii doare de noi, prostimea. Pana si pe timpul lui Franz Iosef, in Marginime, ciobanii erau mai respectati.
  • 0 (0 voturi)    
    Problema (Vineri, 1 februarie 2008, 11:40)

    Tudor [anonim]

    E usor sa zici de ce nu folosesc banii din anii trecuti ... dar sincer iti recomand oricum sa mearga sa lucreze o vara in compania acestor oameni. Veni vorba de subventii ... cand trebuie sa intretii oile peste iarna nu e asa usor + sa iti intretii copiii care probabil putini mai accepta sa lucreze cu animalele + sa traiesti tu. Ca doar nici tu nici oile nu se hranesc cu aer si mereu ai nevoie de bani ... ca doar nu traim cu apa si cu aer.
    Se mentiona de tehnologie, panouri solare etc. dar explica tu asta cuiva care de cand se stie se plimba de dimineata pana seara, care singurul alint e frumusetea peisajelor.
    Ca sa fiu scurt, reveniti-va ... ca ignoranta e peste tot in tara ... exemplu catalin care se ia de ortografie cand ar trebui sa isi puna intrebarea cum pot fi ajutati acesti oameni.
    • 0 (0 voturi)    
      Solutie: Combatand cauza dispare efectul (Duminică, 3 februarie 2008, 17:29)

      mishu [anonim] i-a raspuns lui Tudor

      Atat pentru ciobani cat si pentru producatorii agricoli individuali solutia pentru iesirea din impas este de a elimina intermediarii din relatia producator-cumparator, prin promovarea produselor in aria geografica de desfasurare a activitatii acestora.

      Astfel, vom putea pune pe masa produse de calitate la preturi rezonabile, iar turistii nu vor pierde ocazia de a cunoaste locurile vizitate gustand din bunatatile oferite de localnici.

      Paradoxal, pentru aceleasi produse cumparatorii vor plati mai putin iar ciobanii (taranii) vor primi mai multi bani decat inainte.

      Ma gandesc de mult la asta si cred ca in scurt timp va fi disponibila o solutie on-line pentru oferirea acestui serviciu.

      Chiar daca multi vor zambi eu cred ca, in indiferent de epoca in care apare, orice "inovatie" va fi in scurt timp utilizata daca solicita mijloace tehnice existente de punere a acesteia in practica.

      E foarte bine ca se discuta aceste probleme si probabil scopul firesc al discutiilor este acela de a gasi solutii in locul guvernatilor total depasiti de situatie (sau poate insensibili la aceste probleme). Odata gasite, solutiile trebuiesc mediatizate si puse in practica.

      Timp nu mai e mult. Trebuie actiune
  • 0 (0 voturi)    
    Shepherd search on google (Vineri, 1 februarie 2008, 18:50)

    Fiul satului [anonim]

    Din descrierea facuta de autoarea articolului imi dau seama ca Dumitru Stanca e unchiul meu. Fotografia cu ciobanul sprijinit in bata, cu oile in planul secund nu e a unchiului... Probabil a fost luata de pe net :)
    Altfel pot sa confirm ca retetele dupa care ciobanii din marginime fac telemeaua, branza de burduf, casul, urda etc sunt extraordinare. Odata cu disparitia fizica a ciobanilor si a ciobanitului, traditiile Marginimii Sibiului vor disparea si ele. Mare pacat...
  • 0 (0 voturi)    
    Urda la celofan (Vineri, 1 februarie 2008, 20:20)

    Dani [anonim]

    Ruxandra, ma bucur ce ai scris (frumos, ca de obicei), despre tema asta. Ma famanta si pe mine
    aiureala asta cu trasul unor branze traditionale romanesti, la tzipla.

    In Romania, se pare ca toate recomandarile UE se aplica fara discernamant si fara a lua in considerare traditiile si consecintele sociale.

    In Germania, tara UE cu traditie, este loc si pentru fadele branzeturi in celofan, din discount-marketuri, dar si pentru telemea, urda si alte branzeturi, vandute la suta de grame, mai ales in micile alimentare turcesti sau internationale.

    Nu poti , la nivel de stat, sa aplici niste reguli ale altora, care le emit din birouri de secol XXI, fara sa incerci macar sa-ti impui un punct de vedere sanatos, uman si care respecta seculare traditii.
  • 0 (0 voturi)    
    raspuns pt fiul satului (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 15:44)

    ruxandra [anonim]

    In fotografie este ciobanul Dumitru, dat nu unchiul tau.Pe acesta l-am intilnit pe munte cu oile si este unul dintre ciobanii care apar in text.
    I-am facut fotografie si unchiului tau, in curtea casei, si matusii tale taind mamaliga cu sfoara, dar nu s-au postat pozele respective, din pacate nu e loc pentru mai multe imagini. Oricum, cea in care apar si oile era mai potrivita pentru imaginea de ansamblu.
    Unchiul tau e un om extraodinar. I/am promis ca voi reveni in Tilisca. Ma bucur ca ai citit articolul.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by