​Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentară (ANSVSA) a publicat joi harta focarelor de pestă porcină din Europa și din România, adăugând și un set de măsuri ce trebuiesc adoptate de fermele și gospodăriile din zonele afectate.

Harta pestei porcineFoto: ansvsa.ro

Potrivit ANSVSA, în România pesta porcină africană evoluează în 10 județe: Satu-Mare, Sălaj, Bihor, Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomița, Galați, Călărași și Ilfov, iar în județul Sălaj au fost confirmate numai cazuri la mistreți, nefiind afectate gospodării ale populației sau exploatații comerciale.

„Harta prezentată în spațiul public este un document de lucru, o propunere de actualizare a anexei Deciziei 2014/709/UE, ca urmare a confirmării focarului de PPA din județul Ilfov. În aplicarea și respectarea principiului regionalizării, Comisia Europeană, prin această actualizare a anexei Deciziei 2014/709/UE, în funcție de apariția de noi focare de PPA pe teritoriul unui stat membru, ia toate măsurile pentru a preveni răspândirea bolii”, anunță ANSVSA, citată de Mediafax.

În zona roșie de pe hartă sunt incluse județele unde virusul evoluează în exploatațiile de porcine domestice și/sau la populația de porcine sălbatice, dar și județele limitrofe acestora, în care nu evoluează focare de pestă porcină africană, dar sunt considerate ca fiind expuse unui risc crescut de contaminare.

În județele incluse în zona roșie este permisă circulația porcilor vii, a transportului de material seminal, a cărnii, a produselor și a subproduselor provenite de la aceștia în interiorul zonei de restricție, cu excepția celor aflate în raza de 10 km din jurul focarelor.

„Menționăm că sunt acordate derogări pentru animalele sănătoase aflate în zona de restricție, care, după testare, pot părăsi zona afectată spre abatorizare şi carnea poate fi comercializată. Derogarea se acordă de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din județul respectiv (în baza Deciziei 2014/709/UE), după realizarea unor teste și îndeplinirea unor condiţii stricte, prin care se asigură că produsele comercializate sunt sigure și nu prezintă risc de răspândire a virusului PPA. Este interzisă: circulația porcilor vii, a transportului de material seminal, a cărnii, a produselor și a subproduselor provenite de la aceștia, în afara zonei de restricție”, atrage atenția ANSVSA.

În zona albastră (denumită și zonă tampon) sunt reprezentate județele aflate între zonele de risc și cele libere de boală. În aceste județe nu sunt impuse restricții privind mișcarea porcilor, a cărnii, a produselor și a subproduselor provenite de la aceștia, dar în care este intensificată monitorizarea stării de sănătate a porcilor și a circulației acestora.

„Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Pentru oameni, acest virus are, însă, impact la nivel economic și social”, adaugă ANSVSA.

Harta oficială a focarelor de pestă porcină africană din Europa se regăsește urmărind linkulhttps://ec.europa.eu/food/sites/food/files/animals/docs/ad_control-measures_asf_pl-lt-regionalisation.pdf.