Guvernul a introdus, joi, opt noi proiecte strategice de investiții pe lista celor care urmează a fi pregătite și atribuite în parteneriat public-privat (PPP) de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP). Astfel, Executivul a adoptat o hotărâre prin care se aprobă 16 obiective de investiții strategice, între care opt sunt noi proiecte, potrivit Mediafax.

CostinestiFoto: Brindusa Aluculesei

În ședința de joi, Guvernul a adoptat o Hotărâre pentru suplimentarea anexei cu lista proiectelor strategice de investiții în parteneriat public-privat, decizia Guvernului venind la propunerea CNSP.

În total, lista conține după suplimentarea de joi un număr total de 21 de proiecte de investiții, au completat sursele menționate. În prezent, Comisia Națională de Prognoză elaborează studiile de fundamentare pentru fiecare din aceste proiecte și după finalizarea studiilor, le va prezenta în Guvern pentru adoptarea lor prin HG și lansarea licitațiilor de atribuire.

Lista proiectelor PPP adoptate joi, în ședința de Guvern, obținută de MEDIAFAX, este:

1. O linie de cale ferată de mare viteză București – Craiova – Timișoara – Cluj, în lungime de aproximativ 1.275 km

2. Extinderea rețelei de metrou prin realizarea magistralei M7, pe ruta Bragadiru – Alexandriei – Colentina – Voluntari, în lungime de 25 km, cu aproximativ 30 de stații.

3. Extinderea portului Constanța prin crearea unor dane/terminale suplimentare de operare MOL-urile 3 și 4, un obiectiv inclus în Masterplanul de transport.

4. Complexul hidrotehnic Târgu Măgurele – Nicopole, pe Dunăre. Va produce în medie, 1.200 de Gwh/an.

5. Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj Tarnița – Lăpuștești, un obiectiv prevăzut în strategia energetică a României

6. Construcția unui sistem de resorturi de lux la Marea Neagră – „New Costinești”. Proiectul prevede valorificarea a aproximativ 2,5km de plajă din zona Costinești – 23 august, prin realizarea de noi spații de cazare la standarde occidentale. Constă în construcția a 4 resorturi de lux pe o suprafață totală de 800 de hectare de teren, dar și a 8 hoteluri de cinci stele cu peste 4.000 de camere. De asemenea, vor fi realizare, două parcuri de distracție care să includă și activități acvatice, un teren de golf, centre de welness și spa, centre de activități nautice, terenuri de tenis, piscine, precum și amenajarea a 100 de ha de grădini și păduri.

7. Clinica multifuncțională Calistrat Grozovici, în incinta Spitalului Național de Boli Infecțioase Matei Balș. Proiectul prevede construirea a două corpuri de clădire cu o suprafață desfășurată de aprox. 51.000 mp, pe mai multe nivele, care vor avea în componență secție de urgență, unitate ambulator, unități ATI, secții pentru consultații, imagistică, radio-terapie, bloc operator, farmacie, camere de gardă, cabinete, heliport, amfiteatru, laboratoare, bloc de cercetare.

8. Spitalul regional Târgu Mureș, cu o capacitate de aprox. 800 – 1.000 de paturi. Proiectul mai prevede construirea unor cartier de locuințe pentru medici și personalul auxiliar, spații comerciale, de divertisment, de învățământ, dar și spații de cazare pentru rudele pacienților.

În afara acestor proiecte, pe 22 mai, vicepremierul Viorel Ștefan a spus că în baza noii legislații privind parteneriatul public-privat (PPP), Guvernul va construi autostrăzile Alexandria-Lugoj, Târgu Neamț - Iași - Ungheni și Ploiești-Râșnov, dar și Spitalul Republican, și va lansa în operare 15 spitale CFR, a anunțat pe 22 mai.

„Autostrada Târgu Neamț - Iași - Ungheni, în lungime de 109 kilometri, va avea și un pod peste Prut, iar autostrada Ploiești-Brașov-Râșnov (100 de kilometri) va fi, probabil, cea mai râvnită de către partenerii privați, având în vedere traficul intens și potențialul turistic din această zonă. Autostrada Sudului (Alexandria - Craiova - Calafat - Turnu Severin - Lugoj), în lungime totală de 550 de kilometri, va fi de maxim interes pentru investitorii și transportatorii din sudul țării”, a declarat viceprim-ministrul Viorel Ștefan, la un briefing de presă care nu a fost urmat și de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Lansarea în operare public-privată a 15 spitale CFR „este o premieră, întrucât prin noua legislație proiectele PPP nu vor mai viza doar sectorul de construcții și infrastructură, ci și operarea de servicii publice”, a mai spus vicepremierul.

Complexul medical „Carol Davila” - Spitalul Republican - va avea 37 de săli de operație și 2.000 de paturi, iar în campusul respectiv vor exista, pe lângă spitalul propriu-zis, și o facultate de Medicină, și cămine studențești, dar și un hotel pentru aparținătorii pacienților internați, se arată într-un document prezentat de oficialul guvernamental.

„Toate aceste cinci proiecte vor atrage, după estimările noastre, investiții de 15-20 de miliarde de euro, iar lucrările vor putea începe efectiv anul viitor”, a mai spus Viorel Ștefan.