Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a cerut audierea, pentru a doua oară, a ministrului de Interne, Carmen Dan, în ședința din 28 august a comisiei de apărare. Liberalul mai vrea audierea prefectului Capitalei, Speranța Cliseru, și solicită ca membrii forului legislativ să primească raportul secret al MAI despre protestele din 10 august, scrie Mediafax.

Carmen DanFoto: captura Antena 3

"Solicitările noastre pentru ședința Comisiei de Apărare de marți, 28 august, sunt, în concluzie, următoarele: 1. Prezența la Comisie, conform solicitării depuse încă din 13 august și conform procedurii de audiere, cu trimiterea invitațiilor oficiale, a doamnelor Carmen Dan și Speranța Cliseru, pentru a lămuri unele inadvertențe din declarațiile lor. 2. Primirea urgentă a Raportului despre intervenția din 10 august de către membrii Comisiei de Apărare. Acest raport a fost oferit Comisiei numai pentru camere de filmat, neintrand în posesia noastră nici până acum. 3. Anunțarea publică a audierilor și desfășurarea lor transparentă. Controlul parlamentar nu este nici favor ministerial, nici vizita de curtoazie, ci un principiu al statului de drept", a anunțat, deputatul PNL, Ovidiu Raețchi, într-o postare joi pe Facebook.

Ovidiu Raețchi, vicepreședinte al Comisiei pentru apărare, a explicat că prezentața, marți la Comisie a ministrului Carmen Dan, cu toate că aceasta susține că nu a primit nicio invitație de participare, a fost "secretizată pentru Opoziție și presă".

"Cum putem explica acest splendid paradox pesedist-că deși e invitată la Comisie, doamna Dan vine neinvitata? În două moduri. În primul rând, venirea doamnei Carmen Dan la Comisie a fost secretizata pentru Opoziție și pentru presă. Nimeni nu fusese informat-fie el vicepreședinte sau secretar al Comisiei. Nu apărea nimic pe ordinea de zi. Miza era, în mod evident, că Opoziția să fie prinsă nepregătită, absentă, iar presă să nu aibă jurnaliști și camere de filmat în Parlament. Nu le-a ieșit, drept pentru care au apelat la variantă de criză: discutăm pe baza unui raport secret, motiv pentru care presa trebuie evacuată", a completat Raețchi.

În opinia deputatului PNL, ministrul Carmen Dan a venit "neinvitată" în ședința de marți a Comisiei pentru apărare, pentru ca PSD să evite procedura oficială potrivit căreia ar fi fost necesară și prezența prefectului Capitalei, Speranța Cliseru.

"În al doilea rând, și mult mai important, doamna Dan a venit "neinvitată", deși fusese invitată, pentru că interesul PSD era să ocolească procedura oficială. Dacă era respectată această procedură, doamna Dan trebuia să stea la masă alături de prefectul Capitalei, doamnă Cliseru, și să răspundă în paralel la întrebări. Venind însă "neinvitată", doamna Dan a avut grijă să o țină departe de Comisie pe doamna Cliseru. Mai mult, dacă procedura era respectată, doamna Dan era obligată să răspundă public tuturor întrebărilor în cadrul unor audieri oficiale-în timp ce strategia echipei sale a fost să susțină că a venit neoficial, în vizită, pentru că era în zonă, ca să ne lase un raport secret-pe care noi nu îl cerusem-și despre care nu poate să discute-deși noi solicităm răspunsuri la întrebări care nu implicau niciun raport și niciun secret. Din fericire, nici aici cei de la PSD nu s-au dovedit niște strategi străluciți. Și asta pentru că, încercând să ocolească procedura, ei nu au făcut, în fapt, decât să o amâne cu o săptămână. Cu alte cuvinte, solicitarea PNL se află în continuare în circuit instituțional, invitația oficială trebuie în continuare trimisă doamnei Dan, iar ea trebuie să se prezinte în fața Comisiei la audieri, nu pentru o vizită generoasă și secretizată", a conchis Raețchi.

După aproximativ 65 de minute de discuții între membrii Comisiei de apărare a Camerei Deputaților și ministrul de Interne, Carmen Dan, pe tema protestelor violente din 10 august, la care presa a avut acces, președintele forului legislativ, Dorel Căprar, a anunțat marți că discuțiile vor continua în absența presei și a invitaților care nu au certificat ORNISS.

Deputații din PNL și USR au susținut că presa trebuie să participe la toate discuțiile pentru că întrebările care i-au fost puse ministrului de Interne nu implică răspunsuri care să se refere la secrete de stat. În replică, ministrul Carmen Dan le-a spus deputaților Opoziției că trebuie să priceapă că nu sunt „într-o emisiune" și că vor înțelege caracterul clasificat al unor informații atunci când vor citi raportul realizat de MAI.

Înaintea ieșirii din sală a jurnaliștilor a avut loc un schimb de replici între președintele Comisiei, Dorel Căprar (PSD), și vicepreședintele forului legislativ, Ovidiu Raețchi (PNL). Raețchi a cerut să fie supusă la vot propunerea de evacuare a din sală a jurnaliștilor, în timp ce Căprar a spus că atunci când este vorba de informații clasificate, nu este necesară supunerea la vot a propunerii de desfășurării cu ușile închise a ședinței.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, marți, că va pune la dispoziția Comisiei raportul prezentat.

"Există o procedură legală. Avem posiblitatea să punem la dispoziție acest raport. Dacă mai sunt întrebări, după ce aceștia vor parcurge acest raport, suntem oricând la dispoziția Comisiei. Dincolo de aceste dispute politce, mă bucur că am avut ocazia să particip și să răspund la întrebări. Poliția își face treaba în continuare, Jandarmeria își face treaba în continuare și pe măsură ce vom avea informații despre dosare, despre identificare persoanelor care se fac vinovate, vi le vom pune la dispoziție cu absolute celeritate. Cred că domnul președinte al Comisie va putea parcurge pașii pentru punerea la dispoziție a raportului și imediat ce va fi finalizată, noi vom pune la dispoziție acest raport", a spus Carmen Dan.

Maiorul Laurențiu Cazan, ministrul de Interne, Carmen Dan, șeful DSU, Raed Arafat, dar și fostul șef al Jandarmeriei Sebastian Cucoș au participat la ședința de marți a Comisiei pentru apărare a Camerei Deputaților, în contextul solicitării liberalilor de a oferi explicații despre protestele violente din 10 august.