Ministrul de Interne, Carmen Dan, nu a dorit, marți, să răspundă la întrebările presei și ale parlamentarilor cu privire la o eventuală discuție, pe 10 august, în ziua protestelor violente din Piața Victoriei, cu prim-ministrul Viorica Dăncilă care se afla în concediu, relatează agenția Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Carmen Dan a fost întrebată, în Comisia pentru apărare a Camerei Deputaților, unde a discutat cu parlamentarii, timp de peste două ore, despre intervenția forțelor de ordine la protestele din 10 august, dacă în ziua respectivă a discutat cu premierul Viorica Dăncilă, aflată în concediu, despre situația din Piața Victoriei.

Ministrul a refuzat să răspundă la această întrebare de față cu presa, urmând să îl ofere membrilor Comisiei în spatele ușilor închise, după ce președintele forului legislativ Dorel Căprar a anunțat că unele răspunsuri se încadrează la informații clasificate și numai persoanele care dețin certificate ORNISS pot rămâne în sala de ședință.

La finalul ședinței, întrebată de presă dacă a avut vreo comunicare cu premierul sau cu conducerea PSD despre evenimentele violente din Piața Victoriei, din 10 august, Carmen Dan a refuzat să răspundă, adăugând că: „am răspuns la aceasta întrebare în cadrul Comisiei”.

Vicepreședintele Comisiei pentru apărare, Ovidiu Raețchi, a declarat că ministrul de Interne a spus, în cadrul ședinței de marți, doar că nu a discutat telefonic pe 10 august cu președintele PSD Liviu Dragnea, fără a face vreo referire la o discuție cu premierul Viorica Dăncilă

Un alt participant la discuție, deputatul Robert Turcescu, a spus că ministrul de Interne nu răspuns în Comisia pentru apărare dacă a comunicat cu premierul în timpul protestelor din 10 august.

După aproximativ 65 de minute de discuții între membrii Comisiei de apărare a Camerei Deputaților și ministrul de Interne, Carmen Dan, pe tema protestelor violente din 10 august, la care presa a avut acces, președintele forului legislativ, Dorel Căprar, a anunțat marți că discuțiile vor continua în absența presei și a invitaților care nu au certificat ORNISS.

Deputații din PNL și USR au susținut că presa trebuie să participe la toate discuțiile pentru că întrebările care i-au fost puse ministrului de Interne nu implică răspunsuri care să se refere la secrete de stat. În replică, ministrul Carmen Dan le-a spus deputaților Opoziției că trebuie să priceapă că nu sunt „într-o emisiune" și că vor înțelege caracterul clasificat al unor informații atunci când vor citi raportul realizat de MAI.

Înaintea ieșirii din sală a jurnaliștilor a avut loc un schimb de replici între președintele Comisiei, Dorel Căprar (PSD), și vicepreședintele forului legislativ, Ovidiu Raețchi (PNL). Raețchi a cerut să fie supusă la vot propunerea de evacuare a din sală a jurnaliștilor, în timp ce Căprar a spus că atunci când este vorba de informații clasificate, nu este necesară supunerea la vot a propunerii de desfășurării cu ușile închise a ședinței.

Maiorul Laurențiu Cazan, ministrul de Interne, Carmen Dan, șeful DSU, Raed Arafat, dar și fostul șef al Jandarmeriei Sebastian Cucoș au participat la ședința de marți a Comisiei pentru apărare a Camerei Deputaților, în contextul solicitării liberalilor de a oferi explicații despre protestele violente din 10 august.