Pesta porcină africană a ajuns în municipiul Brăila, un astfel de focar fiind confirmat într-o gospodărie situată pe Şoseaua Râmnicu Sărat, potrivit informaţiilor furnizate marţi de Direcţia Sanitar Veterinară Brăila, citate de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Proprietarul porcilor a observat că animalele dădeau semne de boală şi a anunţat autorităţile veterinare, care au prelevat probe, iar analizele de laborator au confirmat existenţa virusului pestei porcine africane.

Cei cinci porci aflaţi în gospodăria bărbatului au fost eutanasiaţi, iar proprietarul acestora urmează să fie despăgubit.

Potrivit DSV Brăila, după confirmarea acestui focar de pestă porcină, la nivelul municipiului nu se va declanşa o operaţiune de eutanasiere a tuturor porcilor, deoarece suprafaţa este foarte mare şi acţiunea ar dura mai mult de jumătate de an.

"Vom acţiona doar în cazurile concrete, cum a fost cel de pe Şoseaua Râmnicu Sărat, unde am fost solicitaţi. Virusul a ajuns în gospodăria în cauză adus cel mai probabil din localităţile unde există focare de boală", potrivit DSV Brăila.

Până în prezent, la nivelul judeţului Brăila au fost confirmate 25 de focare de pestă porcină africană şi au fost eutanasiaţi 24.354 de porci.