Judecătorul Bogdan Mateescu, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, spune pe pagina sa de Facebook că în ultimul timp observădin ce în ce mai multe știri în legătură cu efectuarea unor verificări prealabile de către Inspecția Judiciară, prezentate a fi declanșate în urmă unor sesizări sau autosesizari. ”Inclusiv eu am fost avertizat public prin intermediul unui anumit site că sunt obiectul unor verificări, anterior oricărei înștiințări oficiale, informație care s-a dovedit ulterior că este reală.”, scrie Mateescu.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit Ghidului privind relația dintre sistemnul judiciar din România și mass-media, art. 48 ind. 2 din capitolul III ind. 1, comunicările din oficiu pot viza doar faptul exercitării acțiunii disciplinare, toate celelalte, legate de procedurile prealabile sesizării Secției CSM efectuându-se exclusiv la cerere, în temeiul legii informațiilor publice.

”Cu toate acestea, observ că entități din presă sunt foarte inspirate, formulând cereri punctuale, confirmate într-un timp mai scurt sau mai lung. Alteori, informația despre verificări prealabile sau cercetări disciplinare este prezentată în media mai întâi "pe surse" și apoi este prezentatata drept confirmată de către Inspecția Judiciară, la cererea instituțiilor media. Reamintesc punctul meu de vedere, pe care mi-l mențîn, în legătură cu scurgerile de informații illo tempore din dosare penale, în sensul criticarii acestei practici”, scrie judecătorul Bogdan Mateescu.