Herbert Diess, directorul executiv al Volkswagen, ar fi fost informat de existența software-ului de manipulare a emisiilor de gaze cu două luni înainte ca autoritățile de reglementare să înceapă o anchetă în acest caz, potrivit Der Spiegel, scrie Mediafax.

Volkswagen TouaregFoto: Volkswagen

Articolul publicat de Der Spiegel, bazat pe documentele recent dezvăluite de la procuratura din Braunschweig, ridică întrebări asupra companiei VW, referitoare la informarea în timp util a investitorilor cu privire la scandalul care ar fi ajuns la peste 27 de miliarde de dolari în amenzi și penalități. Potrivit agenției de știri Reuters, procuratura din Braunschweig nu a oferit încă niciun răspuns.

Răspunzând la raportul publicaței germane, producătorul auto a reiterat sâmbătă că membrii consiliului de administrație nu și-au încălcat obligațiile de divulgare și au decis să nu informeze investitorii mai devreme, deoarece nu au reușit să înțeleagă domeniul de aplicare a eventualelor amenzi și sancțiuni.

Potrivit revistei germane, autoritățile din Statele Unite au dezvăluit înșelăciunea Volkswagen pe 18 septembrie 2015. Referindu-se la documentele dezvăluite de procuratura din Braunschweig, Der Spiegel precizează că directorul a fost prezent la o reuniune din 27 iulie 2015, când inginerii și directorii executivi au discutat despre modul de abordare a autorităților de reglementare din SUA care amenința să interzică mașinile VW din cauza nivelurilor excesive de poluare.

La jumătatea lunii iulie, autorităţile germane au impus o amendă de un miliard de euro grupului auto Volkswagen în ancheta privind manipularea emisiilor poluante, informau publicaţiile Die Zeit şi T-online, grupul auto Volkswagen transmițând ulterior că "acceptă amenda şi îşi asumă responsabilitatea".