Preşedintele belarus, Alexandr Lukaşenko, i-a demis sâmbătă pe premierul Andrei Kobiakov şi pe alţi membri ai guvernului, în urma unui scandal de corupţie care a condus la arestarea mai multor responsabili de rang înalt, transmite AFP, citată deAgerpres.

Alexandr LukasenkoFoto: Agerpres

Noul premier numit de Lukaşenko este Serghei Rumas, care până în prezent a condus Banca de Dezvoltare din Belarus.

Trei dintre vicepremierii din guvernul lui Andrei Kobiakov, precum şi miniştrii economiei, industriei şi comunicaţiilor şi-au pierdut de asemenea posturile.

'Nu voi da nume, dar în guvernul nostru se proceda aşa: era anunţat un program, iar apoi era aplicat un altul', a explicat preşedintele Lukaşenko. 'Ceea ce noi le-am promis oamenilor - şi guvernul a fost pregătit special pentru a aplica acest program - trebuie urmărit în acest program', a completat şeful statului în declaraţia citată dintr-un comunicat.

Un scandal de corupţie a izbucnit vara aceasta în sistemul de sănătate al statului Belarus, zeci de medici, oameni de afaceri şi responsabili de rang înalt fiind arestaţi. Potrivit şefului KGB-ului, serviciul securităţii de stat, Valeri Vakulcik, şpăgile date în cadrul acestui sistem de corupţie însumează milioane de dolari.

Belarusul a mai fost în ultimii ani scena unor scandaluri de corupţie, dar de mai mică amploare. În opinia analistului politic Valeri Karbalevici, preşedintele Alexandr Lukaşenko, care din anul 1994 conduce cu o mână de fier această ţară, 'a descoperit că guvernul nu se teme de el şi că ordinele sale nu sunt executate'. 'Şi el speră că noii responsabili nu vor mai îndrăzni să fure ori să-i saboteze ordinele', a mai subliniat analistul citat​