Fostul secretar general al ONU Kofi Annan, care s-a stins din viață sâmbătă, a fost un lider vizionar și o inspirație pentru toți cei care vor să lucreze la o lume mai bună, a transmis președintele Klaus Iohannis, într-un mesaj de condoleanțe adresat familiei laureatului Premiului Nobel.

hn_8775583233947984799Foto: Reuters

”L-am pierdut astăzi pe Kofi Annan, fost secretar general al ONU şi laureat al Premiului Nobel. A fost un lider vizionar, o inspiraţie pentru noi toţi spre a continua să lucrăm pentru o lume mai paşnică. Eforturile sale de a reforma ONU nu vor fi uitate. Sincere condoleanţe familiei”, a transmis președintele, pe Twitter.

Kofi Annan, fost secretar general al ONU și laureat al premiului Nobel pentru pace, a murit, a anunțat sâmbătă fundația care îi poartă numele, potrivit Reuters.

Annan, de naționalitate ghaneză, a decedat într-un spital din Berna, Elveția, în primele ore zle zilei de sâmbătă, potrivit unor apropiați ai acestuia. Fundația Kofi Annan a anunțat că a murit după o scurtă perioadă de boală, iar în ultimele clipe a fost înconjurat de a doua sa soție, Nane, și de copii Ama, Kojo și Nina.

Annan a avut două mandate de secretar general al ONU între 1997 și 2006 și apoi s-a retras în Elveția. Ca șef al operațiunilor de menținere a păcii desfășurate de ONU, Annan a fost criticat pentru faptul că nu a reușit să împiedice genocidul din Rwanda din anii ’90.