Câteva persoane s-au prezentat și sâmbătă, la sediul Parchetului Militar, pentru a depune plângeri împotriva forțelor de ordine care au intervenit pe 10 august la mitingul din Piața Victoriei, informează Mediafax. Până vineri seară, procurorii înregistraseră 238 de plângeri depuse de către manifestanți împotriva jandarmilor, aceștia fiind acuzați au intervenit într-un mod abuziv la protestul din 10 august.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am fost gazați toată seara, deși eram în partea cu oameni pașnici, în partea stângă a Pieței, așa cum te uiți la Guvern. Acolo doar se scanda, se discuta, nu am făcut scandal, nu am făcut niciun fel de probleme jandarmilor, însă aceștia ne-au tot gazat fără motiv. Eu nu am văzut nimic să justifice acțiunile lor. Și apoi a fost momentul ăla haotic cu evacuarea Pieței, care a cauzat multe probleme, mult deranj. Au fost nejustificat de agresivi. Când am vrut să plec din Piață și îi vedeam, erau foarte agresivi, se lua de oameni care erau în grupuri mici, se duceau spre casă și ... îmbrânceli. Și de mine s-au luat. Am zis «păi, vreau să duc acasă. Păi, du-te pe partea cealaltă. Păi, pe aici e drumul, ce să fac»(...) Am fost la medic pentru încă aveam pe ceafă ceva arsuri chimice, puncte de sânge. Mie mi s-a părut premeditată intervenția. Din ce am văzut eu, este singura explicație. Au vrut să provoace o reacție agresivă din partea protestatarilor astfel încât să li se poată justifica lor o acțiune mai agresivă", a declarat Daniel.

"Am ajuns în Piață pe la 7 seara, m-am plasat în centru, cam pe unde era platforma aceea și am zis că e mai sigur. Am văzut în mulțime niște oameni care nici nu scandau cum era de scandat, erau cumva atenți și străini de manifestație, dar e o impresie subiectivă. M-am ales cu niște porții de gaze. S-a produs o busculadă, lumea a năvălit chiar în spațiul ăla, retrăgându-se prin zona gardurilor dinspre Guvern și, nu foarte departe, am auzit o explozie și un clinchet metalic și un nor de gaz adus de vânt cam de la 10 metri. Cam pe la 9 și un sfert am plecat. Am depus plângere penală. Reacția forțelor de ordine a fost extraordinar de disproporționată", a mai spus un protestatar.

"Au aruncat grenade undeva la 10-15 metri de noi, în zona Mega Image. A fost dezastru. Mitocănia lor. Doar am depus plângerea. Tușesc și acum, soția mea la fel. Cu o oră înainte de gazare, au început să retragă toate ambulanțele care erau la pasaj. Totul se golise. Eu zic că a fost premeditat, dacă noi eram calmi. Puteau să intervină, dacă erau elemente negative", a declarat un alt manifestant.

Unui manifestant, fost medic stomatolog, i s-a deschis dosar penal pentru ultraj, iar acesta a venit sâmbătă să depună plângere împotriva conducerii Jandarmeriei. "Am fost dus la o secție de poliție, nu știu la care, că am făcut lipotimie, am amețit, și după aceea am fost dus în procuratură, unde am spus că îi dau în judecată pe șefii Jandarmeriei și pe chestia asta ca retaliere, ca lovitură preventivă, mi-au înscenat, mi-au făcut un dosar penal pentru ultraj. Dosarul este ridicol. Au zis că am lovit jandarmii cu picioarele și cu pumnii. Eu sunt un șchiop, nu am fost la sală din liceu. Nici când aveam 20 de ani nu aș fi putut ajunge la scuturi și la căștile lor. Dacă loveam cu pumnii, aveam leziuni la mâini. Eu am leziuni de târâre. Eu am pus mâinile în față, probabil au trucat imaginile, eram orbit complet. Trei jandarmi s-au jucat cu spray-urile cu mine. Cum să îi lovesc? Am 70 de ani, erau 6 jandarmi, cum să îi bat? Am depus o plângere, dar mi-am mai amintit niște chestii, m-au ajutat și tv să mai identific niște persoane. Pe acel Paraschiv, în alb, și vreau să îl acționez și pe acela în judecată. Jandarmilor tineri care m-au bătut ...nu mă concentrez pe ei că au fost executanți, vina o poartă șefii Jandarmeriei. Îi dau în judecată pentru tentativă de omor și pentru instigare la omor", a declarat Liciniu Miculeanu, medic pensionar.

"Eram în Piață în jurul orei 6, când deja au început primele acțiuni de gazare a civililor, am fost chiar în primul rând, lângă jandarmi. Ei nu aveau cum să ne audă pentru că aveau căști în urechi, iar echipamentul lor de luptă dovedea clar că sunt pregătiți pentru acțiuni agresive pe care urmau să le pregătească și ei. Infiltrarea lor va fi dovedită de către colegi. Sper ca Parchetul Militar să facă dreptate în tată povestea asta și cei vinovați cu vârf și îndesat pentru că noi nu ne-am prezentat cu nimic contondent", a declarat și Constantin Zamfirescu, actor.