Consilierul guvernamental Darius Vâlcov a declarat, sâmbătă, referitor la tăierea bugetului Administrației Prezidențiale, că la rectificarea bugetară nu se acordă fonduri suplimentare „doar pentru că îți dorești tu să te plimbi cu bucătarul peste tot pe unde te duci la vilele de protocol", transmite Mediafax.

Darius ValcovFoto: Agerpres

"Nu e vorba de dat un ban în plus sau în minus, dar atunci când ai o execuție atât de proastă a bugetului și doar pentru că îți dorești tu să te plimbi cu bucătarul peste tot pe unde te duci la vilele de protocol, asta nu înseamnă că trebuie să îți acorde cineva mai mulți bani la rectificare. Deci, așa cum și-a așternut, așa doarme fiecare. N-au cheltuit banii, poate îi vor cheltui data viitoare", a declarat, sâmbătă, Darius Vâlcov, la Antena 3, despre tăierea bugetului Administrației Prezidențiale.

Întrebat dacă este posibil ca Președinția să rămână fără bani, așa cum a acuzat Administrația Prezidențială, consilierul economic al premierului Viorica Dăncilă a spus că Guvernul va acorda toate sumele necesare.

"Chiar și după rectificare, creditele de angajament, adică angajarea sumelor, se vor putea face. Și dacă vor face aceste angajamente și vor depăși limita sumelor bugetare pe care le au la dispoziție, bineînțeles că printr-o rectificare imediat sau prin fondul de rezervă se vor da banii necesari. Dar, deocamdată, când ai cheltuit sub 40% din ceea ce ai avut alocat în șapte luni de zile, la ce să te aștepți? O să discutăm și la următoarea rectificare cu toate ministerele. Cine și-a cheltuit banii a primit în plus, cine nu și-a cheltuit banii i-au fost tăiați banii. Și asta va fi regula de acum încolo", a completat Vâlcov.

Chestionat dacă Guvernul va aproba, săptămâna viitoare, rectificarea bugetară, Darius Vâlcov a răspuns: "Este decizia doamnei prim-ministru, noi suntem pregătiți. Nu știm dacă au venit și avize de la CSAT pentru bugetele SRI, SIE, Administrația Prezidențială, și așa mai departe, dar în momentul în care vor fi și aceste avize, dacă ele sunt necesare, rectificarea va trebui să fie aprobată".

Pe 7 august, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că bugetul Administrației Prezidențiale a fost redus cu 11,1 milioane de lei.

"Tăierea este de 11,1 milioane, ea se compune din 8 milioane minus la bunuri și servicii, avem un plus de un million la cheltuielile de personal. Sumele sunt până la final de an. Va fi o a doua rectificare la finalul lui octombrie. Avem posibilitatea de a aloca sume suplimentare din fondul de rezervă al Guvernului, pentru orice fel de cheltuieli suplimentare. Deci nu vor fi probleme", a spus Teodorovici.

În aceeași zi, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi, a precizat că a adus la cunoștința MFP și Guvernului "situația gravă în care s-ar putea ajunge dacă vor fi efectuate reducerile masive de buget", menționând că, anterior, a purtat discuții pe această temă cu Darius Vâlcov, mandatat în acest sens de premierul Viorica Dăncilă. Potrivit sursei citate, Administrația Prezidențială nu va putea achita integral viitoarele obligații contractuale, nici pentru deplasări externe, nici pentru alte angajamente, în lipsa creditelor bugetare necesare pentru efectuarea plăților.