Fondatorul Mișcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloș, îi premierului Viorica Dăncilă, într-o scrisoare deschisă, demisia ”de urgență”, pentru ca „situația tensionată în care se găsește societatea românească“ să se calmeze și pentru ca românii să-și recapete demnitatea. Potrivit acestuia, Guvernul PSD-ALDE a căzut un test important ”prin folosirea abuzivă, ilegală și disproporționată a violenței împotriva propriilor cetățeni” în seara zilei de 10 august.

Dacian CiolosFoto: Facebook - Dacian Ciolos

Acesta îi cere premierului să nu se refugieze în retorica minciunii și conspirației.

”Nu o să vă amintesc de datoriile legale pe care le aveți și nici nu voi sublinia că este inadmisibil ca prim-ministrul României să le ofere teorii abracadabrante propriilor cetățeni. Sunt convins că știți toate acestea, chiar dacă partidul din care faceți parte a promovat un astfel de discurs politic în ultimii doi ani. Există deja dovezi clare că am avut parte de violențe disproporționate împotriva cetățenilor români care își exercitau pașnic dreptul de a protesta. Știm că atacul asupra cetățenilor din piață este o decizie politică prin semnătura prefectului Bucureștiului. Este evident că forțele de ordine nu au intenționat nicio clipă să îndepărteze provocatorii din piață și, atunci când au încercat să evacueze Piața, s-au dedat unor agresiuni inacceptabile. Pentru o minimă reparație este nevoie de demisia dumneavoastră de urgență”, scrie Cioloș în scrisoarea deschisă.

Potrivit Fondatorului Mișcării România Împreună, Constituția oferă fiecărui cetățean posibilitatea de a protesta și impune respectarea libertății de exprimare și a libertății de a protesta, dar prin violențele de pe 10 aceste libertăți au fost încălcate.

”Prin ce s-a întâmplat în data de 10 august în Piața Victoriei, aceste drepturi și libertăți au fost încălcate chiar de către propriul Guvern. Un prim-ministru al României nu poate gira astfel de comportamente și este datoria sa morală să demisioneze imediat”, mai spus Cioloș.

Acesta îi explică Vioricăi Dăncilă că ”intenția protestatarilor nu a fost să înlăture PSD de la guvernare printr-o lovitură de stat sau printr-o formulă nedemocratică”, ci ”doar redarea demnității cetățenilor români, indiferent că au votat sau nu cu partidul dumneavoastră”.

Nu în ultimul rând, Cioloș îi transmite premierului că pasivitatea acesteia ”în a comunica public despre acțiunea din 10-11 august și în a cere angajarea răspunderii persoanelor cu drept de decizie care au încălcat flagrant drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor români reprezintă o îndepărtare de la idealurile Revoluției din decembrie 1989 și de la parcursul democratic al statului român, ca membru NATO și UE”.

Citește textul integral al scrisoriiaici.