Canada trimite în România 135 de militari şi cinci avioane multirol F/A-18 Hornet, pentru participarea la misiuni de poliţie aeriană ale Alianţei Nord-Atlantice, anunţă Forţele Aeriene canadiene, potrivit publicaţiilor Ottawa Citizen şi SkiesMag.com, preluate de Mediafax.

F/A - 18 HornetFoto: defense.gov

Misiunea canadiană în România se va desfăşura în perioada septembrie-decembrie 2018, în cadrul Operaţiunii Reasigurare (Reassurance), contribuţia Canadei la activităţile NATO în centrul şi estul Europei.

Militarii canadieni şi avioanele de vânătoare F/A-18 Hornet vor ajunge la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu.

"Prin politicile noastre în materie de apărare, vrem să menţinem Canada implicată pe plan internaţional. Asistenţa pe care o oferim misiunii de poliţie aeriană în România este o contribuţie importantă şi o demonstraţie puternică despre susţinerea pe care o oferim Alianţei Nord-Atlantice, una dintre cele mai importante relaţii multilaterale", a declarat ministrul canadian al Apărării, Harjit Sajjan.

Prezenţa avioanelor de vânătoare F/A-18 Hornet va contribui la sporirea capabilităţilor Forţelor Aeriene române, anunţă armata canadiană.

"Apărarea colectivă este un element central al Tratatului fondator al NATO. Membrii Forţelor Aeriene canadiene mobilizaţi în România pentru susţinerea misiunii NATO de poliţie aeriană sunt pregătiţi să contribuie la această misiune vitală de apărare colectivă", a afirmat generalul Iain Huddleston, comandantul adjunct al Diviziei aeriene 1 din Canada.

"Forţele armate canadiene rămân la fel de angajate faţă de principiul apărării colective cum erau acum 70 de ani", a spus, la rândul său, generalul Bill Seymour, comandant adjunct al Centrului canadian de operaţiuni coordonate.