Ce prevede Ghidul OSCE privind acțiunile forțelor de ordine la manifestații, dacă se decide dispersarea: Forța nu trebuie folosită în nicio circumstanță împotriva manifestanților pașnici incapabili să părăsească locul

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 16 august 2018, 21:12 Actualitate | Esenţial


Jandarmi
Foto: Hotnews
Forța nu trebuie folosită în nicio circumstanță împotriva manifestanților pașnici incapabili să părăsească locul, arată „Liniile directoare privind libertatea la adunările publice”, rezumate de OSCE  si Comisia de la Venetia pe baza jurisprudenței CEDO și a exemplelor de bune practici.

Potrivit acestui ghid, „recurgerea la violențe din partea unui număr redus de participanți la reuniune (inclusiv recursul de cuvinte care incită la violență) nu transformă în mod automat un eveniment de altfel pașnic într-un eveniment care nu e pașnic, iar orice intervenție trebuie să vizeze persoanele individuale implicate mai degrabă decât dispersarea întregii reuniuni”.

Despre acest subiect a scris și avocatnet.ro, care notează că „un ghid privind aplicarea Convenţiei a Drepturilor Omului în domeniul activităţilor poliţiei prevede, pe baza jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului, că orice activitate a poliţiei bazată pe folosirea necesară a forţei presupune, constant, respectarea unui principiu de minimă intervenţie”.

Ce principii ar trebui să guverneze recursul la forță al poliției în cazul unei adunări publice, potrivit acestui ghid, consultat de HotNews.ro și disponibil aici:
 • în cazul folosirii unui spray cu piper sau alte produse chimice iritante, trebuie prevăzute proceduri de decontaminare
 • recursul la proiectile cu energie atenuată (AEP [Attenuated energy projectiles]), cartușe cu efect lacrimogen sau gloanțe de cauciuc, tunuri de apă și alte metode violente de control al mulțimilor trebuie strict reglementat
 • forța nu trebuie folosită în nicio circumstanță împotriva manifestanților pașnici incapabili să părăsească locul
Ce spune acest ghid despre filmarea protestelor
 • Părților terțe (precum observatori, ziariști și fotografi) pot de asemenea să li se ceară dispersarea, dar nu vor fi împiedicați să observe și să filmeze / fotografieze operațiunea de menținere a ordinii
 • Fotografierea și înregistrarea video (efectuate fie de forțele de ordine fie de participanți) nu trebuie să facă obiectul restricțiilor, chiar dacă reținerea datelor poate constitui o încălcare a dreptului la viață privată: în timpul reuniunilor publice, poliția are dreptul să fotografieze sau să filmeze participanții.
 • Nu trebuie împiedicați participanții și terții să fotografieze sau să filmeze operațiunea poliției și orice cerere de predare de filme sau imagini înregistrate digital către polițiști trebuie anterior aprobată de o instanță judiciară.
Ce se întâmplă când un protest își pierde caracterul pașnic

Reuniunile pașnice își pot pierde caracterul pașnic și, drept consecință, avantajul protecției care le este acordat în virtutea drepturilor omului. Ordinul de dispersare a unei astfel de reuniuni provenit de la autorități poate fi analizat într-o reacție proporțională. Cu toate acestea, recursul la violență din partea unui număr redus de participanți la reuniune (inclusiv recursul de cuvinte care incită la violență) nu transformă în mod automat un eveniment de altfel pașnic într-un eveniment care nu e pașnic, iar orice intervenție trebuie să vizeze persoanele individuale implicate mai degrabă decât dispersarea întregii reuniuni.

Despre dispersarea mulțimilor
 • Dispersarea unei manifestații: Atât timp cât reuniunile rămân pașnice, ele nu trebuie dispersate de responsabilii forțelor de ordine. Ordinul de dispersare a unei manifestații nu trebuie dat de autorități decât ca ultim resort, în conformitate cu regulile stabilite și inspirate din normele internaționale.
 • Dispersarea nu trebuie să intervină decât dacă forțele de ordine au luat toate măsurile rezonabile pentru a facilita și proteja participanții la adunare (în special prin neutralizarea spectatorilor ostili care proferă amenințări), și doar în cazul unor riscuri iminente de violență.
 • Autoritățile trebuie deci să se abțină deci să dea un ordin de dispersare atunci când un număr redus de participanți acționează de manieră violentă. În aceste cazuri, acțiunile trebuie îndreptate doar spre indivizii în cauză. De asemenea, dacă agenți provocatori se infiltrează într-o reuniune pașnică, autoritățile trebuie să ia măsurile adecvate pentru a-i extrage în locul dispersării reuniunii sau declarării acesteia ca fiind ilegală.
 • Dacă dispersarea este într-adevăr necesară, organizatorul reuniunii și participanții trebuie clar informați oral înainte de cea mai mică intervenție a forțelor de ordine. Participanții trebuie de asemenea să beneficieze de un interval rezonabil pentru a se dispersa voluntar. Doar dacă participanții refuză să plece forțele de ordine pot interveni mai mult.
 • Recursul nepotrivit, excesiv sau ilegal la forță de către poliție poate încălca libertățile fundamentale și drepturile protejate, poate afecta relațiile între societate și poliție și poate provoca tensiuni și tulburări.
Ce spune ghidul de bune practici publicat de Consiliul Europei: Dacă polițiștilor li se spune că sunt așteptate tulburări, este probabil ca aceștia să răspundă mai repede și mai în forță la orice incident

Un alt ghid, care prezintă modul în care polițiștii trebuie să se comporte la astfel de manifestații, publicat de Consiliul Europei, specifică în mod clar că „operațiunile poliției care sunt bazate pe presupunerea că dezordinea va avea loc pot de fapt să provoace dezordine”.

„Este de o importanță crucială ca operațiunile poliției să nu plece de la premisa că mulțimea va fi violentă să că vor avea loc dezordini. Trebuie colectate și analizate cât de multe informații posibile pentru a evalua potențialul de dezordine”.
 • Tipul de echipament folosit de forțele de ordine și atitudinea ofițerilor de poliție pot general impresia unei atitudine agresive, care poate determina persoane din mulțime să răspundă agresiv.
 • Tacticile poliției trebuie, pe cât posibil, să promoveze un comportament pozitiv al mulțimii.
 • Dacă polițiștilor li se spune că sunt așteptate tulburări, este probabil ca aceștia să răspundă mai repede și mai în forță la orice incident, chiar minor, care are loc.
 • Negocierea și dialogul dau de obicei roade în detensionarea unor astfel de situații.
Dacă membri unei adunări sunt martorii folosirii excesive a forței de către poliție, ar putea să își piardă încredere în legitimitatea răspunsului forțelor de ordine și în acest fel să nu se mai simtă constrâns de regulile normale de comportament. În orice mulțime este probabil să existe un număr de elemente (turbulente n.r.). Majoritatea oamenilor respectă în general poliția și o susține. Un număr mic de elemente ar putea avea intenția confruntării și violențelor. Alte elemente pot răspunde în funcție de derularea evenimentelor.

Ofițerii care comandă operațiunile de ordine publică trebuie să ia în considerare implicațiile folosirii forței și trebuie să se asigure întotdeauna că deciziile sunt luate pe baza cerințelor de minimizare a folosirii forței.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4296 vizualizari

 • +36 (36 voturi)    
  Da, (Joi, 16 august 2018, 22:06)

  Marionette [utilizator]

  Dar la Russia Today nu spune asa ceva! (Raspunsul Jandarmeriei Romane)
  • +20 (20 voturi)    
   Ghidul (Joi, 16 august 2018, 22:38)

   blackbeard [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

   Din acel ghid, inteleg ca interloperia* ori n-are habar despre cum trebuie sa-si execute sarcinile in timpul programului de munca, ori face abuz in serviciu prin interventii cu caracter penal. Sau ambele, desigur.

   *jandarmeria, a fost o scapare, ma scuzati

   Observ la maruntii astia fix acelasi comportament cu cel al conului mragnea: negare patetica, gen "it wasn't me boss". Aceleasi tehnici obosite si nocive de manipulare ordinara. Cine-i prost, le ia de bune. Care are ceva in cap, se revolta (pe buna dreptate).
   • +2 (2 voturi)    
    Rusia nu da doi bani pe OSCE (Vineri, 17 august 2018, 11:28)

    JeanDarmul [utilizator] i-a raspuns lui blackbeard

    Si nici spionii rusi de la conducerea Jandarmeriei.
 • +19 (21 voturi)    
  Jandarmeria trebuie desfiintata (Joi, 16 august 2018, 22:40)

  aniod [utilizator]

  Nu au comportamentul cerut de regulamente, nu au nicio urma de omenie. Sunt mercenari care schingiuiesc pentru bani si din obisnuinta.
  Cele spus in cererea de interventie a ONU in elucidarea evenimentelor din 10 august sunt justificate.
  • +1 (1 vot)    
   asa s (Vineri, 17 august 2018, 11:36)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui aniod

   Dar nu intr-un stat mafiot-securist ca Romania, anexat prin CRIME de un grup infractional spre a-l jefui. Aici JANDARMERIA este principalul instrument de represiune al CIUMEI ROSII impotriva celor care i se impotrivesc, dupa cu a demonstrat-o mascrul din 10 august 2018
 • +18 (18 voturi)    
  De fapt (Joi, 16 august 2018, 23:05)

  Ursuletul de Plus [utilizator]

  ei au citit toate astea, dar pentru a face exact pe dos. Practic, tot ce apare la categoria „Nu faceți asta, pentru că se întâmplă aia“, ei au făcut.
  • +6 (6 voturi)    
   Evident (Vineri, 17 august 2018, 9:07)

   paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui Ursuletul de Plus

   Si ii putem intreba de ce au bagat din primul moment textul cu " interventia a fost supravegheata de un procuror militar " ?
   Pentru ca stiau ca au incalcat toate regulile , nu ?
   Asta dovedeste clar premeditarea , nu ?
 • +15 (15 voturi)    
  alta intrebare (Joi, 16 august 2018, 23:53)

  xyz2033 [utilizator]

  Jandarmeria a declarat ca se p*** pe manualul acesta, pe toate celelalte manuale si pe orice fel de legitimatie de ziarist, securist, precum si pe orice calator "in interes de serviciu"
 • -9 (13 voturi)    
  era valabil si in 2012? (Vineri, 17 august 2018, 1:04)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  daca da, de ce au tacut cei carea cum se dau loviti?
  • +5 (5 voturi)    
   nu aia (Vineri, 17 august 2018, 1:50)

   xyz2033 [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

   ailaltii, care recidiveaza in 2018 si probabil in 2024 sau douazeci-douazeci si patru
  • +1 (5 voturi)    
   Amploarea evenimentelor (Vineri, 17 august 2018, 6:48)

   aniod [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

   este complet diferita.
   • -2 (6 voturi)    
    scuze se pot gasi mereu.... (Vineri, 17 august 2018, 9:16)

    kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui aniod

    si demonstrantii aveau sepci!
    • +3 (5 voturi)    
     Minti si o stii si singur (Vineri, 17 august 2018, 11:00)

     coldplayer211 [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

     In 2012, in seara cand spargeau aia vitrinele, am trecut cu viitoarea sotie prin 3 cordoane de jandarmi fara sa ne luam niciun bulan sau jet de gaz in fata.

     Cate persoane au depus plangere atunci?

     Minti pe bani sau pentru emotii negative?
     • -1 (1 vot)    
      vezi imaginile de atunci! (Vineri, 17 august 2018, 13:20)

      kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui coldplayer211

      Daca tu nu ai fost gazat asta nu inseamna ca nu s-a folosit gaz!
      De ce nu au depus victimele plangere? Hm...poate pentru ca nu a sarit nimeni pe facebook sa le spuna sa faca?

      Tu minti pe bani sau pe emotii negative?
      • +1 (1 vot)    
       Iar minti (Vineri, 17 august 2018, 14:09)

       coldplayer211 [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

       Nu au folosit gaze impotriva protestatarilor pasnici. Stiu suficienti alti participanti la protestul din seara respectiva care erau pasnici si au fost lasati in pace de jandarmi.

       Atunci jandarmeria s-a preocupat de cei violenti, nu a dat in nevinovati. Iar plangeri penale ca acum nu au fost pentru ca nu au fost batuti nevinovati. Normal ca nu au fost nici apeluri pe facebook, voi pe atunci stiati doar de tv antenelor.

       Nu mai continui sa te hranesc cu comentarii care deviaza subiectul articolului. Daca ai ceva de scris, fa-o cu surse veridice. Stii si singur ca aici reputatia ta este de propagandist.
  • +1 (5 voturi)    
   prost (Vineri, 17 august 2018, 8:42)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

   Nu face pe prostul. Dupa mintea ta manifestantii trebuiau sa vina cu aceste prevederi si sa le citeasca jandarmilor,,,
  • +6 (6 voturi)    
   Era valabil si in 2012 .. (Vineri, 17 august 2018, 9:18)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

   ... cand "manifestantii" au provocat 4 (patru) incendii (inclusiv o masina a fost in flacari), s-au spart vitrinele unor magazine etc si au ranit 4 (patru) jandarmi. Asta la o manifestatie la care au participat circa ...2500 de oameni.

   Enumara tu pagubele facute la manifestatia din 10 August, unde au participat circa 100.000 de oameni.
 • +11 (11 voturi)    
  Dc stai jos si ridici mainile (Vineri, 17 august 2018, 1:39)

  PuieMonta007 [utilizator]

  trebuie sa fi pedepsit. N'au inteles astia nimic la fel ca UE , ambasadele, GRECO, comisia de la venetia si bunicu; de pe lumea cealalta
 • +3 (3 voturi)    
  jandarmeria (Vineri, 17 august 2018, 8:43)

  coor [utilizator]

  habar n-are cum sa actioneze la fel cum politia nu stia cum sa actioneze in cazul cetateanului cu masina din Suedia cu numarul "atractiv" ! suntem departe de civilizatie inca ,sau poate , mai degraba rau intentionati .
 • +2 (6 voturi)    
  Au facut tot ce nu trebuia! (Vineri, 17 august 2018, 9:35)

  mmagic [utilizator]

  Cum pedepsim jandarmeria si zelul execesiv al jandarmilor contra multimii pasnice? trebuie sa faca si cativa jandarmi inchisoare si sa fie aspru pedepsiti alfel avem un precedent antidemocratic de manifestare al fortelor de ordine si ne intoarcem in comunism unde orice adunare de peste 10 persoane era interzisa. Hei statule European numit Romania cum faci sa ne aperi pe noi cetatenii tai? Ca parca asta e rolul tau! Ca doar de aia iti platim taxe! De aia ascultam de institutiile tale! Pentru ca tu ai grija de noi si faci ordine! De aia acceptam ordinea. Si tu vii si lovesti contra tuturor regulilor pe care ai ales sa le respecti. Vrem capete din jandarmerie sa cada, sefi sa isi piarda public postul si sa apara in presa si la TV scuzele de rigoare.
  • +2 (2 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 17 august 2018, 12:15)

   Reticentul [anonim] i-a raspuns lui mmagic

 • +4 (6 voturi)    
  lege?! (Vineri, 17 august 2018, 9:40)

  liviu_ [utilizator]

  beeey jandragmeria nu se ia dupa concepte d-astea invhecite!
  ei au ordin de la dragnea!
 • +1 (3 voturi)    
  pai (Vineri, 17 august 2018, 11:05)

  martel55 [utilizator]

  la noi a fost fix pe dos de ce se recomanda: au avut echipamentete care sa incite oamenii, au avut tot timpul un comportament agresiv fara de cetatenii pasnici pe care i-au gazat constant, au refuzat sa ii extraga pe agitatori, au actionat pe principiul folosirii la amxim a fortei , batand fara disecernamant si cu placere oameni pasnici chiar si la distante de 1-2 kilometri de locul manifestatiei, au cerut telefoanele unor protestatri si le-au sters fara nici un fel de mandat de la instanta.....e evident ca toata actiunea a fost o incalcare constanta a ghidului de interventei si a legii, singurul lor scop fiind sa bata cat mai multi cetateni, ca sa le socata protestele din cap, dupa cum zicea chiar o asemenea bruta
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 august 2018, 12:34)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  Nu l-am citit (Vineri, 17 august 2018, 13:11)

  Marius_23 [utilizator]

  Dar banuiesc ca prevede chestii de bun simt, pentru nesimtitii care nu percep bunul simt .
 • 0 (2 voturi)    
  Jandarmii criminali (Vineri, 17 august 2018, 13:38)

  aniod [utilizator]

  coordonati de paraschiv au facut un lucru groaznic dand cu tunurile cu apa dupa ce au dat cu gaze in ochi oamenilor. I-au imbolnavit: la trei zile dupa aceasta au aparut plagi pe intregul corp de se crucesc medicii, care nu au mai vazut asa ceva in viata lor.
  Ce ati facut criminalilor?
  Experiente criminale pe oamenii de la manifestatie?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by