Parchetul general a precizat joi că că muniția neletală și gazele lacrimogene folosite la protestul din 10 august din Piața Victoriei au “certificat de calitate și garanție”, precum și „declarație de conformitate”. De asemenea, Parchetul a afirmat că a primit ordinul de intervenție de comandantul acțiunii și aprobat de prefectul Bucureștiului.

Jandarmi in Piata VictorieiFoto: Hotnews

Având „starea de îngrijorare produsă în rândul persoanelor participante la miting și care au fost expuse substanțelor folosite”, procurorii militari au ridicat azi de la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române „documentele privind substanțele chimice deținute și folosite cu ocazia intervenției, precum și mostre de muniție neletală și substanțe chimice”, a declarat un reprezentant al instituției.

„Precizăm că muniția neletală și gazele lacrimogene folosite au “certificat de calitate și garanție”, precum și „declarație de conformitate”, a spus acesta.

Ce substanțe au fost folosite la acest miting:

  • cartuș calibru 38 mm cu efect iritant lacrimogen pentru armă lansator; tipul substanței CS (orto-clorobenzalmalanonitril);
  • grenadă de mână cu efect iritant lacrimogen; tipul substanței CS (orto-clorobenzalmalanonitril);
  • pulverizator de capacitate mărită 6,6 l cu substanță iritant lacrimogenă; tipul substanței CS concentrație 1%;
  • pulverizator de mână 60-100 ml cu substanță iritant lacrimogenă; tipul substanței OC (oleoresin-capsicum concentrație 10%);
  • pulverizator de mână 400 ml cu substanță iritant lacrimogenă; tipul substanței OC (oleoresin-capsicum concentrație 10%);
  • pulverizator de mână 150 ml cu substanță iritant lacrimogenă; tipul substanței CS (ortho-chlorbenzylidenmalononitrile concentrație 1%);
  • cartuș calibru 40 mm pentru armă lansator cu efect iritant lacrimogen-încărcătură cu efecte multiple iritant lacrimogene CS (fumigen, acustic, luminos, de consternare, de iluminare, cinetic, de antrenament).

În această cauză au fost înregistrate până în prezent 211 plângeri penale și au fost audiate 92 de persoane.

De asemenea, a fost primit Ordinul de intervenție din data de 10 august 2018 întocmit de către comandantul acțiunii și aprobat de prefectul municipiului București prin contrasemnare.

„În prezent se desfășoară activități investigative de anvergură pentru identificarea persoanelor implicate în comiterea violențelor, inclusiv din rândul forțelor de ordine”, a mai spus acesta.