Comunitatea Declic a inițiat opetiție către Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omuluiprin care se solicită ajutorul Organizației Națiunilor Unite ”pentru investigarea și sancționarea abuzurilor Jandarmeriei Române, comise în data de 10 august”. La momentul redactării acestei știri, peste 44.000 de persoane semnaseră petiția, în condițiile în care ținta este de 100.000 de semnatari.

Interventie JandarmerieFoto: Captura video

Textulpetiției:

”Jandarmeria e toxică. Cerem ajutorul ONU

Către:

Michelle Bachelet, noul Înalt Comisar pentru Drepturile Omului (preia mandatul la 1 septembrie 2018)

Zeid Ra'ad Al Hussein, Înalt Comisar pentru Drepturile Omului (își încheie mandatul la 1 septembrie 2018)

Noi, semnatarii acestei scrisori, vă cerem ajutorul pentru investigarea și sancționarea abuzurilor Jandarmeriei Române, comise în data de 10 august. Peste 100.000 de cetățeni au participat pașnic în București la mitingul diasporei, pentru a-și manifesta nemulțumirile față de modificarea legilor justiției și a codului penal de către coaliția de guvernare.

Pe parcursul zilei de 10 august, Jandarmeria Română a intervenit asupra manifestanților disproporționat, în repetate rânduri. Au folosit gaze lacrimogene, proiectile cu șrapnel și tunuri cu apă. Au fost expuși intervenției Jandarmeriei mii de oameni de toate vârstele, inclusiv bătrâni, copii și femei însărcinate care își exercitau dreptul democratic de a protesta.

Fotografiile și video-urile din acea zi arată că jandarmii au utilizat excesiv forța, că au eliberat gaz iritant la intervale de 15 minute, că au lovit oameni la întâmplare, inclusiv pe cei cu mâinile ridicate într-un gest lipsit de agresivitate. Furiei jandarmilor au căzut pradă și patru turiști israelieni și peste opt jurnaliști, inclusiv de la televiziunea publică austriacă și de la cotidianul german Deutsche Welle.

Potrivit datelor oficiale din 11 august, 452 de persoane au necesitat îngrijiri medicale și 70 au ajuns la spital . 35 de jandarmi au necesitat îngrijiri medicale și 11 au fost transportați la spital. S-au deschis 8 dosare penale împotriva demonstranților și alți 23 au fost amendați.

Instigarea jandarmilor la violență împotriva protestatarilor s-a produs chiar de către șefii Jandarmeriei prin știrile false propagate. S-a creat o întreagă legendă cum că o femeie jandarm ar fi fost rănită și e „suspectă de fractură de coloană” în urma unei declarații oficiale a purtătorului de cuvânt. Femeia respectivă a fost filmată alergând la ieșirea din spital, la scurt timp după.

Mai mult, la o zi după violențe, Ministerul de Interne și Jandarmeria Română au declarat că forța a fost folosită în mod legitim și că jandarmii au acționat în auto-apărare pentru restabilirea ordinii publice. În conferința de presă, autoritățile au declarat că a fost imposibilă extragerea indivizilor violenți ceea ce a justificat folosirea gazelor lacrimogene asupra întregii mulțimi prezente în piață.

În consecință, cerem ONU să demareze o analiză proprie a dovezilor și să evalueze acuzațiile de încălcare a drepturilor omului. Nu în ultimul rând, vă solicităm să reconsiderați oportunitatea prezenței jandarmilor români în programele internaționale de menținere a păcii.

De ce este important?

Jandarmeria Română nu este la primul scandal privind acuzații de servilism politic și comiterea de abuzuri împotriva cetățenilor. Este deosebit de îngrijorător faptul că Jandarmeria trece de la amenzi abuzive la violențe fizice deosebit de grave și manipulări primitive.

Este al treilea caz petrecut în două guvernări diferite, în care jandarmeria este acuzată că a provocat protestatarii, că și-a depășit atribuțiile, că nu a reușit să descurajeze accesele de furie violentă ale angajaților săi. Toate aceste acuzații trebuie să ajungă la urechile reprezentanților Națiunilor Unite, imparțiali și imuni la presiunile politicienilor români. Politicieni ce dau dovadă tot mai evidentă de tendințe dictatoriale și de o atitudine represivă față de opozanții civici.

De aceea, facem apel la recent numitul Înalt Comisar pentru Drepturile Omului, doamna Michelle Bachelet, de a lua o poziție oficială din partea ONU (Organizația Națiunilor Unite) de condamnare a violențelor forțelor de ordine din 10 august.”