Guvernul Noii Zeelande a interzis vânzarea caselor construite deja către cumpărători străini, spunând că cetățenii s-au săturat să fie ”chiriași pe pământul lor”, scrieGuardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Interdicția va face ca locuințele să fie mai accesibile pentru localnici iar oferta de case va crește, susține David Parker, care deține mai multe portofolii în executiv, inclusiv cel pentru dezvoltare economică.

”Noi credem că pieța caselor și fermelor din Noua Zeelandă ar trebui să fie decisă de cumpărătorii neo-zeelandezi, nu de cei de peste hotare”, a declarat Parker pentru Guardian.

”Măsura este în beneficiul neo-zeelandezilor care pun umărul la economia Noii Zeelande, plătesc taxe aici, au familii aici. Nu credem că este normal ca străinii bogați să ofere mai mult decât ei”.

”Nu ar trebui să fim chiriași pe pământul nostru”, a declarat ministrul, meircuri, în parlament.

Doar un sfert dintre adulții din Noua Zeelandă sunt proprietarii casei în care stau, comparativ cu jumătate în 1991, iar în ultimii 5 ani numărul celor rămași fără locuințe a crescut, unii fiind nevoiți să trăiască în mașini, garaje sau sub poduri.

Un raport realizat de Economist în 2017 a arătat că Noua Zeelandă are cele mai inaccesibile prețuri imobiliare din lume. Costurile pentru o locuință din Auckland a crescut cu 75% în ultimii ani, deși piața s-a mai răcit puțin în ultimele luni.

Interdiciia introdusă acum de guverm se aplică tuturor cumpărătorilor străini, cu excepția celor din Singapore și Australia.