Iohannis, la Constanța, de Ziua Marinei:  România rămâne o oază de stabilitate în zonă

de G.S.     HotNews.ro
Miercuri, 15 august 2018, 11:20 Actualitate | Esenţial


Klaus Iohannis
Foto: Presidency.ro
România rămâne o oază de stabilitate în zonă şi un furnizor regional de securitate, a declarat președintele Klaus Iohannis la Constanța, unde a participat la evenimentele organizate de Ziua Marine. ”Trebuie să fim realişti şi să înţelegem contextul global în care ne aflăm astăzi. Asistăm la formarea unui nou peisaj geostrategic, a cărui evoluţie este greu de prevăzut sau anticipat”, a spus șeful statului.

Discursul președintelui:

”Excelenţe,
Onorată asistenţă,

Vă mărturisesc că, pentru mine, întâlnirea cu dumneavoastră aici, la Constanţa, are o încărcătură sufletească specială în această zi în care sărbătorim Marina Română şi Adormirea Maicii Domnului. 

Reîntâlnirea cu oameni din toate colţurile ţării, care vin în fiecare an pe 15 august, într-un număr aşa de mare, este emoţionantă. 

Evenimente precum cel de astăzi ne dovedesc puterea valorilor şi simbolurilor care ne unesc. Ce mesaj mai potrivit decât acesta în anul în care sărbătorim Centenarul României!

Aniversarea a 100 de ani de la realizarea marelui ideal al unităţii naţionale trebuie să reprezinte pentru noi toţi un moment de reflecţie, astfel încât, cei care gândim şi simţim româneşte, să facem tot posibilul pentru a construi împreună o Românie mai bună, aşa cum ne-o dorim cu toţii. Cred că tocmai acesta este spiritul în care trebuie să celebrăm Anul Centenar.

Doamnelor şi domnilor,
Ne aflăm într-o regiune nu doar încărcată de istorie, dar care are şi o importanţă strategică pentru noi, mai ales că actualul context este unul volatil şi cu un potenţial ridicat de conflictualitate. 

Forţelor Navale Române le revine un rol deosebit de important în asigurarea suveranităţii României în spaţiul maritim naţional, dar şi o responsabilitate majoră în asigurarea securităţii Mării Negre, în spiritul valorilor, principiilor şi misiunilor NATO şi ale Uniunii Europene. 

De altfel, evoluţiile din această regiune s-au aflat pe agenda Summitului NATO de la Bruxelles, de luna trecută. 

Mai mult, la iniţiativa noastră, s-a organizat, pentru prima dată, o întrunire distinctă, la cel mai înalt nivel, dedicată situaţiei de securitate din zona Mării Negre, cu participarea Georgiei şi Ucrainei.

Este un succes al României, pe care l-am obţinut prin perseverenţă şi negocieri susţinute.

Atenţia acordată Mării Negre şi menţionarea sa repetată în documentele adoptate la Summitul de la Bruxelles reconfirmă importanţa sa strategică pentru Alianţă şi se corelează cu obiectivele pe care România şi le-a asumat. 

Deciziile luate în cadrul NATO contribuie la întărirea capacităţii de reacţie a forţelor aliate, astfel încât NATO să fie în măsură să răspundă eficient oricărei potenţiale situaţii sau acţiuni ostile din exteriorul Alianţei. Aceste hotărâri, care corespund întocmai intereselor României, vor conduce inclusiv la întărirea Flancului Estic al NATO.

Doamnelor şi domnilor,
Trebuie să fim realişti şi să înţelegem contextul global în care ne aflăm astăzi. Asistăm la formarea unui nou peisaj geostrategic, a cărui evoluţie este greu de prevăzut sau anticipat. România rămâne însă o oază de stabilitate în zonă şi un furnizor regional de securitate. Sunt avantaje reale care decurg din acest statut şi este fundamental să avem capacitatea, dar şi înţelepciunea de a ne folosi atuurile pentru a ne consolida poziţia de membru NATO important şi de partener strategic credibil al Statelor Unite ale Americii.

Sunt ferm convins, iar aceasta este poziţia pe care ţara noastră o susţine cu tărie, că doar cooperarea internaţională, bazată pe respectarea normelor de drept internaţional, constituie soluţia consolidării păcii şi securităţii globale. Mai mult, accentul pus pe dimensiunea economică a acestei cooperări poate aduce beneficii ţărilor din sud-estul Europei, precum şi altor state interesate.

Nu trebuie să uităm nicio clipă că Marea Neagră continuă să reprezinte o punte importantă de legătură între Europa, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, cu posibilitatea valorificării Dunării drept coridor natural de tranzit între Europa Centrală, Marea Baltică şi spre Marea Mediterană.

România nu poate fi cu adevărat un actor regional relevant şi un stat puternic, fără o armată puternică. O armată care să cuprindă Forţe Navale dotate cu tehnică militară modernă, bine pregătite şi instruite, capabile să facă faţă cu succes oricăror provocări.

În semn de apreciere pentru activitatea depusă şi rezultatele deosebite obţinute, am decorat drapelul de luptă al Statului Major al Forţelor Navale cu Ordinul "Virtutea Maritimă" în grad de Ofiţer, cu însemn de pace pentru militari.

Dragi marinari,
Această sărbătoare vă este dedicată în primul rând vouă. Marinarii, indiferent de ţara căreia îi aparţin, sunt o mare familie, care se ajută la nevoie. Sunteţi manifestarea vie a spiritului de solidaritate umană, dincolo de frontiere.

Fie că serviţi în Marina Militară sau Civilă, reprezentaţi unii dintre cei mai buni ambasadori ai ţării noastre, promotori ai valorilor care ne unesc şi ne definesc ca naţiune.

Vă felicit şi vă doresc mult succes şi sănătate, iar Sfânta Fecioară Maria, ocrotitoarea Marinei Române, să vă protejeze oriunde v-aţi afla!"


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1425 vizualizari

 • +6 (16 voturi)    
  hmm (Miercuri, 15 august 2018, 11:26)

  dum_i [utilizator]

  500 de oameni agresati de o institutie de forta a statului iar tu bati campii.

  rusine.
  • +4 (10 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 15 august 2018, 12:19)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui dum_i

  • +1 (7 voturi)    
   In comparatie cu Ucraina, R. Moldova, Ungaria, (Miercuri, 15 august 2018, 12:53)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

   Serbia, Bulgaria si altele din zona (Polonia, Turcia, etc), Romania este inca o oaza. O oaza cu probleme, in comparatie cu desetul democratic din jur (unde justitia nu functioneaza decat la comanda politica, si unde oamenii nici macar nu protesteaza in mod semnificativ) este inca o oaza.
  • +5 (11 voturi)    
   A luat-o razna (Miercuri, 15 august 2018, 13:28)

   paonipao [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

   si Iohannis!
   Totul merge prost si este pe dos in tara asta , UE ne spune ca Romania s-ar putea sa nu fie in stare sa preia presedintia Consiliului UE......si el vede o oaza de stabilitate!

   A trecut si asta la exprimari de complezenta!
   • +2 (4 voturi)    
    Romania e inca f stabila, prin comparatie.. (Miercuri, 15 august 2018, 14:20)

    animatron [utilizator] i-a raspuns lui paonipao

    Polonia nu e la fel de stabila, sunt conflicte mari, nu doar in strada (cu manifestatii permanente de luni de zile), ci intre institutii ale statului (Guvern vs Curtea Suprema), cu magistrati care pur si simplu au ajuns la nesupunere civica, nu respecta legi votate si promulgate !

    Ungaria obtine stabilitate printr-o guvernare de tip putinist, cu aparenta de democratie, dar cu un contral total al regimului asupra institutiilor, mass-media, autoritatilor locale, banilor publici.

    Tara vecina a ajuns o semi-democratie (numita "democratie electiva") si asta ar trebui sa fie o foarte mare ingrijorare pentru statele din jurul Ungariei, curand vom avea conflicte deschise.

    Serbia e practic sub coordonare rusa, nu e un stat de drept si mai recent a inceput sa vorbeasca de rediscutarea pasnica a frontierelor!
    Un subiect axat pe Kosovo, dar perfect pentru ideile revizioniste ale Rusiei si Ungariei !

    Bulgaria rusofila nu e decisa complet, la nivel de mental colectiv, intre UE si Rusia, deocamdata o avantajeaza financiar apartenenta la clubul european vestic, dar e constienta ca in caz de conflict cu o Turcie reislamizata si neo-otomana mai degraba va primi ajutor de la "fratii rusi" decat de la Franta sau Germania.

    Ucraina e o tara aflata in razboi civil oficial cu separatisti rusi si in razboi neoficial cu Federatia Rusa, extremistii au influenta la Kiev, oligarhii conduc practic tara, nu exista nici o sansa realista de aderare la UE sau NATO, minoritatile sunt oficial agresate cu legi genocidare, etc.

    R.Moldova e o structura etatica tinuta sub perfuzie de Romania (partial si de UE-USA) ca front de blocare a expansiunii imperialiste ruse catre frontierele NATO.
    Are trupe de ocupatie pe teritoriu (decizie ONU), regiune separatista, minoritati rusofile, etc.

    In Balcani, de departe Romania e tara cea mai stabila (micuta Slovenie nu conteaza geopolitic), Grecia avand probleme interne imense si tensiuni in crestere cu Turcia si chiar Rusia.
    • +3 (3 voturi)    
     De acord cu (Miercuri, 15 august 2018, 15:21)

     paonipao [utilizator] i-a raspuns lui animatron

     problemele din tarile pe care le-ai enumerat...dar asta nu inseamna ca noi nu avem probleme grave...adaugand si o lipsa a investitiilor, infrastructura saraca, sistemul de invatamant pe butuci, sistemul sanitar asisderea!

     Poti sa adaugi in lista:

     Romania

     Persoane condamnate penal sunt in fruntea institutiilor statului...

     Legile justitiei sunt schimbate pentru a scapa de la puscarie politicieni ce conduc tara...

     Psd, partidul ce a castigat alegerile este la al treilea guvern dupa un an de zile (pus in decembrie 2017)...

     Guvernul este alcatuit din politruci, mare parte semianalfabeti...

     Primul ministru este Viorica Dancila o mare “doamna” a politicii psd-iste venita tocmai de la Bruxelles, aceasta nu face gafe ...doar atunci cand tace.

     Romania are o economie puternica ce a crescut rapid...doar din cauza cresterii consumului...

     Bugetarii(unii) si pensionarii au venituri mai mari...din imprumuturi...

     Codul fiscal se schimba in fiecare luna...de mai multe ori...

     Oamenii ies la proteste in piata Victorie, unii adusi pentru a-si manifesta sustinerea si loialitatea fata de iubitul conducator Dragnea...altii pentru a-si manifesta dezaprobarea si indignarea pentru toate cele enumerate mai sus...

     Jandarmii din Romania sunt forte de represiune imotriva propriului popor si nu sunt in stare sa extraga si sa izoleze dintr-o multime ce manifasta pasnic ...cateva zeci de incitatori violenti.

     Romania este o oaza si un pol de stabilitate in regiune?!
  • +1 (1 vot)    
   Melc (Miercuri, 15 august 2018, 16:09)

   uncetateansimplu [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

   Hai melc, ne-am prins ce fel de om esti, doar simulezi, cu partea reala si activa ai probleme maxime.
 • +6 (10 voturi)    
  Cam multe buruieni in oaza asta, (Miercuri, 15 august 2018, 11:28)

  Habermas [utilizator]

  domnilor si doamnelor. Hai sa le scoatem.
 • +2 (10 voturi)    
  bai (Miercuri, 15 august 2018, 11:31)

  dum_i [utilizator]

  Bai ciolanis, hai sa-ti dau sa citesti cateva din titlurile presei de azi. Esti o paiata, asta esti.

  ”România: Corupție și eșec al autorităților” - ARD a făcut un reportaj cu Adrian Albu, care abia a supraviețuit incendiului din Colectiv, unde și-a pierdut sora și verișoara, iar acum protestează în Piața Victoriei

  România devine pe zi ce trece o imensă ladă de gunoi. Autoritățile, incapabile de a găsi soluții

  Financial Times critică UE pentru ce se întâmplă în România și Ungaria: ”Regimurile autoritare și liderii populiști din Europa își consolidează poziția din cauza lașității Uniunii”
 • +4 (10 voturi)    
  Oaza de stabilitate ? (Miercuri, 15 august 2018, 11:36)

  Intermezzo [utilizator]

  O fi, dar sa nu-l subestimam pe Dragnea . Asta poate pune pe butuci si democratii mai consolidate .
 • 0 (12 voturi)    
  javre militare (Miercuri, 15 august 2018, 11:57)

  matematics89 [utilizator]

  In loc sa facem autostrazi, centura Bucurestiului si sa terminam metroul din Bucuresti si alte proiecte de infrastructura, cheltuim sume fabuloase pentru a justifica salariile imense ale javrelor din armata...in plus poluam inutil cu vechituri diesel si ne "mandrim" cu acestea. Rusine tuturos celor care se alatura acestor asa zise "spectacole" militare, o cheltuiala inutila de bani, poluare si mizerie comunista..
 • -3 (9 voturi)    
  hahahaha (Miercuri, 15 august 2018, 12:34)

  liviu_ [utilizator]

  "România rămâne o oază de stabilitate în zonă"
  ce a fumant neamtu?!

  din feb 2017 suntem orice numai stabili, nu!
 • -2 (6 voturi)    
  blablabla (Miercuri, 15 august 2018, 13:40)

  ouyang [utilizator]

  am mai vazut si celelalte “arme” ale statului cat sunt de “competente”. da, bai sef CSAT degeaba. la munca bai nenorocitule. tre sa dai din gura si cand pornesc gazele pe populatie, nu doar la serbari. iti cadea mana sa dai un tweet cu “urmaresc cu atentie cum o institutie a statului pe care-l reprezint se indreapta impotriva cetatenilor. ma dezic clar de aceasta institutie care nu-si mai reprezinta cetatenii care o platesc”. gen. intreb si io, nu am vasta cultura politica a unui profesor de fizica.
 • +1 (3 voturi)    
  se vede irelevanta omului. (Miercuri, 15 august 2018, 14:51)

  ouyang [utilizator]

  11 comentarii in decurs de 3 ore. orice alt subiect e mai important. nu te doare bai momaie ca esti nimeni in drum?
 • 0 (4 voturi)    
  prezenta la Constanta (Miercuri, 15 august 2018, 15:54)

  Dizidentul [utilizator]

  a Presedintelui este si o dovada de curaj dupa evenimentele de vineri,citi din actuala clica de guvernare au avut curaj sa felicite Marina Militara de 15 August, Viorica a felicitat de la departare cuUN COMENTERIU FOARTE CURIOS fara niciun inteles.
 • 0 (0 voturi)    
  MPSD (Miercuri, 15 august 2018, 22:33)

  Gabu [utilizator]

  Pe mazare nu l-ati invitat?
 • 0 (0 voturi)    
  oaza de stabilitate (Joi, 16 august 2018, 8:29)

  clujanu [utilizator]

  Romania oaza de stabilitate pe structuri putrede. Daca nu se iau masuri de inlocuire a structurilor putrede se duce dracului stabilitatea.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by