​Jandarmeria Română a pus la dispoziția presei procesul verbal de sesizare din oficiu a procurorului militar Bogdan Pîrlog, potrivit căruia acesta s-a prezentat la mitingul din Piața Victoriei după ce a văzut imaginile din spațiul public. Acesta susține însă într-o declarație, pentru Libertatea, că nu a coordonat intervenția.

ProtesteFoto: Captura video

„În data de 10.06.2018 (eroarea de datare apare în documentul prezentat de Jandarmerie, fiind vorba despre 10.08.2018 -n.red.), cu ocazia mitingului organizat în Piața Victoriei din Mun. București, constatând din imaginile prezentate în spațiul public că există suspiciunea posibilei comiteri a unor fapte de natură penală de către cadrele militare din dispozitivul de asigurare a ordinii publice, ne-am deplasat în teren unde am constatat următoarele. În mijlocul participanților pașnici, acționau un număr de peste o mie de persoane care se manifestau violent atât la adresa forțelor de ordine cât și la adresa participanților pașnici, încercând forțarea cordonului de jandarmi. (...) La ora 23:10 a avut loc intervenția jandarmeriei pentru izolarea și dispersarea demonstranților violenți. Acțiunea s-a prelungit până în data de 10.06.2018 (eroarea de datare apare în documentul prezentat de Jandarmerie, fiind vorba despre 10.08.2018 -n.red.) în jurul orelor 03.00. Cu ocazia intervenției, au fost rănite mai multe persoane din rândul demonstranților și a forțelor de ordine. Faptele sesizate ar putea să întrunească elementele constitutive ale infracțiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu și neglijență în serviciu”, se arată în procesul verbal de autosesizare, semnat de locotenent-colonel magistrat Bogdan Pîrlog, procuror militar de la Parchetul Militar, citat de Mediafax.

În pofida erorii din text, documentul este datat 11 august 2018.

Într-o declarație pentruLibertatea, procurorul Bogdan Pîrlog susține că nu a coordonat intervenția. „ Nu există nicio procedură, nu avem nicio atribuție și nu avem ce căuta în a coordona și nici nu am făcut așa ceva. Nu există ‘a supraveghea'”, a declarat el.