Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a recunoscut luni că imaginile cu jandarmi care lovesc cu bastoanele oameni cu mâinile ridicate în aer sau cu protestatari care primesc în față spray-uri lacrimogene nu fac cinste acestei arme.

Violente la protestul din 10 augustFoto: Agerpres

Într-o intervenție telefonică la Digi 24, Enache este întrebat cum comentează „imagini cu oameni nevinovați care țin mâinile ridicate și pe care jandarmii îi lovesc cu bestialitate”.

„Sunt imagini care nu ne fac cinste, pe care nu ni le dorim”, a admis el.

Chestionat dacă la nivelul Jandarmeriei are loc o anchetă internă, Georgian Enache a răspuns că „nu se pot desfășura, în paralel, mai multe anchete”.

„Există o anchetă pe care o fac procurorii militari în acest moment și care suspendă orice altă anchetă. Nu se pot face două anchete în același timp. Și cred eu că așa este bine, ca un organ imparțial să facă aceste anchete, nu Jandarmeria, care ar putea fi acuzată de subiectivism„, a comentat acesta.

El crede însă că violența gratuită asupra unor protestatari „nu anulează nici legalitatea nici necesitatea acțiunii noastre în ansamblul ei”, în condițiile în care „astfel de situații apar în momentul în care există o intervenție pentru restabilirea ordinii publice”.

Enache spune că oamenii ar fi trebuit să plece de la protest când au apărut violențele: „În momentul în care au fost exercitate violențe, da, obligația lor este să părăsească această zonă pentru a nu se expune în mod inutil”.

„Faptul că acei oameni au rămas acolo ... nu au făcut altceva decât să formeze o barieră umană în spatele căreia grupurile” de huligani au acționat agresiv, a continuat acesta, înainte de a spune: „Întregul efectiv de jandarmi a acționat cu bună credință”.

Joia trecută, cu o zi înaintea mitingului Diasporei, locotenent colonel Marius Militaru, șef comunicare Jandarmeria Română, spunea că Jandarmeria este o instituție apolitică și nu „trupe pretoriene”.

„Jandarmeria Română nu se confruntă cu cetățenii, noi asigurăm ordinea, siguranța manifestanților și a celorlalți. Recomandăm tuturor să se delimiteze de astfel de atutudini. Jandarmeria este o instituția apolitică, nu suntem trupe pretoriene", spunea Marius Militaru, citat de Mediafax.